Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Триумфът на провокаторите

Навсякъде по света полицията потушава безредиците с твърди мерки, но само в България това може да свали правителството. Ако в съседна Гърция например за всяка капка пролята кръв на някой стачник си отива кабинетът, там правителствата трябваше да се сменят всеки ден. По улиците на столицата Атина често се водят истински сражения между тяхната полиция и винаги недоволните от нещо гръцки граждани. Едните налагат с палки, другите се отбраняват с дръжките на знамената си или мятат саморъчни бомби със запалителна смес Молотов.


В деня, в който в София българският министър-председател Бойко Борисов си подаваше оставката заради шепа дрогирани тийнейджъри, Евронюз показваше кадри от поредните кървави размирици в южната ни съседка под рубриката No comment. Дано не отиваме към този модел, защото родната полиция няма готовност да посрещне подобни предизвикателства на демокрацията.


Кабинетът вероятно щеше да се задържи по-дълго, ако целият наличен състав на СДВР, на военната полиция, на жандармерията, охранителната и общинската полиция не бяха хвърлени да опазват представителите на властта пред паметника на Васил Левски в столицата по време на възпоменателната церемония по повод 140-годишнината от смъртта на Апостола. Само артилерия и авиация не бяха докарали. Самият премиер не присъства на поклонението, но по-късно заръча на Цветанов да благодари от негово име на полицаите, че са опазили реда. Всъщност за създалото се напрежение и за окървавените глави при последвалите сблъсъци, за капките кръв по асфалта вината е и на вътрешния министър в оставка, който е отговорен за неадекватните реакции на подопечните му по-малки началници. Но вече няма нито кой да търси отговорност, нито от кого.


Последвалите сблъсъци между тежкоекипираните полицейски части за борба с безредиците и протестиращите граждани ескалираха до степен, близка до кървавия развой на демонстрацията пред парламента на 14 януари 2009 година. Тогава площадът пред Народното събрание стана арена на първия организиран през Фейсбук протест, на който хиляди хора бяха дошли да скандират срещу управлението на кабинета Станишев. И тогава, както и сега, група футболни фенове и скинари провокираха на няколко пъти полицаите, които бяха направили кордон пред парламента. Металните заграждения бяха разкачени и демонстрантите ги хвърляха срещу полицаите, които им отвръщаха с удари с палки. Накрая отнейде се появи сигнал за бомба на площада, което даде картбланш на кмета на София да прекрати мероприятието и развърза ръцете на полицията да разпръсне със сила протестиращите и те бяха изтласкани към съседните улички. И тогава имаше кръв по асфалта, но Станишев не падна, а бе отпратен от Дондуков няколко месеца по-късно с мирни средства - чрез изборите...


И тази седмица подобно на описания емблематичен случай всички действия на недоволните бяха съпроводени от постоянни провокации от групи (предимно подрастващи) крайнодесни ултраси.


От самото начало на шествието в деня на Апостола към него постепенно се присъединяваха отделни групички от младежи с качулки и маски, а най-голямата от тях чакаше в подлеза на метрото до Софийския университет. Така няколкостотин души се сблъскаха с първия полицейски кордон край Ректората. Малко по-късно все по-разрастващото се шествие бе пропуснато да премине напред. Следващата блокада, подкрепена от две пустинни котки (два бронетранспортьора) посрещна демонстрантите на кръстовището на ул. Оборище и бул Васил Левски. Протестиращите заобиколиха през близката ул. Кракра, откъдето достигнаха до паметника, за да изпратят с ръкопляскания маршируващите гвардейци. Официалните гости, сред които президентът Росен Плевнелиев, парламентарният шеф Цецка Цачева и вътрешният министър Цветан Цветанов, вече бяха напуснали района.


Последва опит на шествието на протестиращите да мине по ул. Московска, за да се добере до Народното събрание, но друг плътен кордон възпрепятства намеренията им. В този момент бе изстрелян и първият по-сериозен залп от бомбички, факли и пластмасови бирени бутилки. През цялото това време и по целия маршрут полицията остана пасивна към младежите с качулките и напрежението ескалира. По същия начин се развиха събитията на 14 януари, когато не повече от двайсетина маскирани младежи безнаказано замеряха с какво ли не униформените. И тогава пострадалите нямаха общо с провокаторите. Екипираните с протектори полицаи пък налагаха когото докопат, без да се притесняват от телевизионните камери, които следяха от упор всяко тяхно действие.


nbsp;


nbsp;


По данни от Пирогов след протестите помощ са потърсили общо девет души, сред които 16-годишно дете, три жени и петима мъже - повечето с травми по главата. Някои сайтове съобщиха, че сред пострадалите била и Даниела Пеловска, която около обед се появи на пресконференцията на премиера Борисов в Министерския съвет. Въпреки че действията на униформените бяха заснети от множество камери и фотоапарати, заместник-шефът на СДВР Христо Терзийски заяви, че ранените били жертви на приятелски огън - били наранени от хвърлящите отзад демонстранти, а не на действията на подчинените му.Министърът на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов два дни след екшъна обясни, че подставени лица са провокирали насилието по време на протестите и че полицията се е държала изключително добре с хората. Органите на реда дори не са носили оръжие, за да не провокират насилие. Никой от ръководството на МВР обаче не обясни защо провокаторите не са елиминирани навреме, за да не се стига до побоя над невинни граждани.Останаха съмнения и около това чии точно са провокаторите, защото според злите езици те може да са внедрени и от самото МВР. В подкрепа на такава теза се изказа един от окървавените участници в събитията в София - 66-годишният Милан Генадиев. Той разказа по една от телевизиите, че малко преди камъните да се изсипят по главите на протестиращите чул офицер от полицията да се обръща към един от качулатите младежи с думите: А сега минаваме на план Б.Някои любители на конспирацията допуснаха, че изстъпленията може са дирижирани от силовото ведомство, за да покажат, че бунтовете срещу правителството са дело на лумпени. И дават пример с протестите през последващите дни - когато бе малко или въобще липсваха родната полиция, която би трябвало да ни пази, както се пее в песента, събитията като че ли протичаха по-мирно и спокойно.


Facebook logo
Бъдете с нас и във