Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Тротилова шашка железни врати отваря

Мерките за защита на банкоматите се оказват неефективни пред самоделните бомби

Едно съобщение на Националната агенция по приходите от понеделник (9 юли) истински ще зарадва онази нашенска прослойка, която живее изключително от незаконни приходи. Тя със сигурност ще е ощастливена, след като научи, че много скоро освен в банковите офиси и в чейнджбюрата ще можем да обменяме валута чрез специално програмирани за тази цел автомати. Използването им ще стане възможно след промените в наредбата за дейността на обменните бюра, които влизат в сила в началото на тази седмица. Чрез машините ще може да се обменя само чуждестранна валута срещу левовата й равностойност. Друг вид сделки, като например покупка на долари срещу евро, няма да са възможни.


Въпреки че няма да менкат долари срещу евро, тези машинки очевидно ще предизвикат трепет и надежда сред криминалния контингент заради кешираните в тях европари. Те и досега се радваха на почит и на огромен интерес сред представителите на подземните среди. Но съблазънта толкова ги измъчи, че вместо с блага дума те започнаха да отварят железните кутии за пари с тротил. Доказателство за това е поредицата от гръмнати АТМ от началото на лятото.


Например на 4 юли тази година бе взривен банкомат в пернишкия квартал Тева. Бомбата изкара перничани от леглата им, паникьосани от мисълта че шумът е от поредното земетресение, дошло с гръм и трясък. Зареден със 150 гр тротил, банкоматът трябваше да оправдае трепетните надежди на неизвестните бандити за бърз достъп до лесни пари. Мечтата да напълнят джобовете си обаче им изигра лоша шега. Шокирани от мощния взрив, бандитите така и не стигнаха до касетите с парите и офейкаха малко преди да пристигнат полицаите.


Разследването по случая продължава, засега извършителите са неизвестни, съобщи за Параграф 22 говорителят на полицията в перник Венцислав Алексов. Разпитани са повече от 20-ина свидетели и представители на пернишкия кримиконтингент , но криминалистите от Областната дирекция до момента удрят на камък. Според директора на ОДП комисар Валентин Димитров извършителите са няколко, те не са супер професионалисти, но не са и аматьори. Бързата намеса на полицията обаче е предотвратила кражбата на парите от банкомата, категоричен е Димитров.


Действията на пернишките каръци много напомнят на случая от миналата година в софийското село Мрамор. През октомври 2011 г. неизвестни бандити натъпкаха с тротил единствения банкомат в центъра на селото и го вдигнаха във въздуха. Пари от машината обаче не бяха взети, изглежда, и тогава извършителите се бяха уплашили от шума, който вдигна бомбата им.


В инцидентите в квартал Тева и с. Мрамор има съвпадение в часовете на взривяване - между 3 и 4 часа през нощта. Другото съвпадение е, че разследванията и по двата случая засега са стигнали до под кривата круша и няма изгледи за разкриването им.


Раздвижване в разследването в Перник се забеляза след спецоперация на ОДП срещу местни автоджамбази в края на миналата седмица. Служители от сектор Противодействие на криминалната престъпност в дирекцията откриха накуп 33 двигателя със заличени номера от различни модели на БМВ. Криминалистите претърсили жилищни и стопански помещения на ул. Средна гора, собственост на 68-годишна перничанка. Двигателите са сваляни от крадени автомобили и са предназначени за продажба. Всичките мотори са били доставяни от криминално проявения Методи М. (34 г.) по прякор Меткето, който успял да се укрие. Той е стар познайник на полицията - през януари тази година Меткето и още шестима перничани бяха задържани за кражби на множество авточасти, аксесоари и над 100 бойни патрони за пистолет Макаров.


Находката е открита по време на акция във връзка с взривения банкомат в пернишкия квартал Тева, съобщи пернишката полиция. Във връзка с взрива и крадените двигатели бяха задържани Росен А.- Синбад , и Мартин В.- Пикьоро. Въпреки арестите разследването по случая с банкомата обаче не е напреднало и милиметър.


Няма напредък и по другия подобен инцидент, станал на 1 юни тази година в столичния квартал Надежда-6. Тогава пък беше взривен банкомат, монтиран на фасадата на магазин от голяма търговска верига в комплекса.Неизвестните извършители успяха да задигнат около 37 000 лв. от взривената машина.


Очевидно взривяването на банкомати е способ, предпочитан от бандити, които нямат квалификация във високите технологии и източването на АТМ чрез скиминг. Макар и шумен, този начин за кражба на пари набира все повече последователи и причинява главоболие на полицията. Със сигурност то ще се увеличи и след въвеждането в експлоатация на чейндж машинките, предвидени в наредбата на НАП.


Според официалните данни на БНБ всеки Божи ден от банкомати у нас се теглят по около 42 млн. лева. Общата сума на изтеглените пари за миналата година е 15.37 млрд. лева. Според централната банка в момента в държавата циркулират 7.5 млн. платежни карти, като само през 2011 г. са били издадени 64 000 от тях.


АТМ (съкр. от Automated Teller Machine) се водят като доста надеждни устройства. Те са разделени на две части - в едната се намира компютърният модул и различните периферни устройства, в другата - касата с парите. Заключването на банкоматите е защитено с комбинативна ключалка. В повечето от машините касите им с парите са оборудвани със система, която разпръсква мастило при опит за кражба. Ако това се случи, и банкнотите, и крадецът ще бъдат оцветени, като парите стават неизползваеми, защото химикалът се отмива трудно. Всички банкомати са снабдени и с електронни датчици, които в реално време дават информация какво се случва с машините.


Трите случая на гръмнати банкомати обаче показват, че мерките за защита отстъпват пред силата на тротила. Полицията също изпитва затруднения в разследването им, тъй като взривът унищожава следите от извършителите. Не може да се разчита и на записите от камерите, с които са снабдени банкоматите. Единственото сигурно доказателство за участие в подобно престъпление си остават резултатите от натривките, които криминалистите изземват от ръцете на извършителите. Те обаче са годни броени дни след инцидента. Проточи ли се разследването, възможностите на полицията за разкриването на подобни случаи стават съвсем нищожни.


nbsp;


Най-големият удар у нас

Банкомат, монтиран във фоайето на Дирекция Местни приходи и такси в сградата на Община Созопол, която гледа към ул. Републиканска, се оказа най-щедрият донор на неразкрити и до ден днешен крадци. Над 88 000 лв. бяха отмъкнати между 27 април и 11 май тази година от АТМ-устройството, по което не бяха открити никакви следи от взлом - нито от външната, нито от вътрешната му част. Банкоматът е бил зареден на 27 април със сумата 120 000 лева. Парите са били разпределени в четири касети - две с по 20 000 лв. и две с по 40 000 лв., пломбирани с оловни пломби. В АТМ е била поставена и пета касета, празна и пломбирана, в която да се събират отхвърлени от устройството банкноти. На 11 май машинката отчела липса на пари и на място са пристигнали служители от частна фирма, която е зареждала устройството. При отварянето на банкомата е установено, че пломбите на три от кутиите липсват. Всички кутии са извадени и са пренесени до банковия офис. При проверката е установено, че от банкомата чрез коректни транзакции са изтеглени 30 780 лева. При отваряне на единствената останала запечатана касета е констатирано, че тя е празна, а в касетата за отхвърлени банкноти има 600 лева. Сметката сочи, че от банкомата липсват 88 620 лева. По случая в Районно управление Полиция - Созопол, е образувано досъдебно производство.


nbsp;


400 евро в минута

Такава е била скоростта на печалба на една българска група за източване на банкови карти, разкрита от отдел Защита на еврото и банковите транзакции в Европол миналата година. Напоследък се внедрява нова схема. Престъпниците влизат в контакт с касиерите в различни магазини, където се използват терминали за безкасово плащане. Под тях се монтират устройства, които копират всяка една поставена карта и свалят пин-кода й. За манипулацията знае само служителят на касата. За една седмица в Eвропа чрез клонирани карти се крадат поне половин милион евро. За последните пет години общо откраднати пари са половин милиард евро, сочат данните на Европол.


nbsp;


Отличниците са в чужбина

На 8 ноември 2008 г. само за 30 минути в 49 града по света от Ню Йорк до Москва и Хонконг от общо 137 банкомата са източени 9 млн. долара чрез 100 фалшиви pay-roll карти. Пострадалата банка съобщава за ужилването едва в края на декември същата година. Сблъсквали сме се с подобни опити да бъде обрана банка чрез банкомати, но никога не сме виждали грабеж на такова равнище, коментират от ФБР. Според агентите точно след полунощ на 8 ноември неизвестни извършители застават в синхрон пред 137-те банкомата . Това са изпълнители на по-ниско стъпало - т. нар. cashers. Тяхната задача е само да изтеглят пари в брой с картите, предоставени от участници на по-високо ниво в йерархията на престъпната група. Историята започва, когато неизвестни хакери разбиват компютърната система на банката RBS WorldPay. Жертва става услугата, която позволява на работодателите да плащат на служителите си по карти. В Западна Европа и в САЩ те се наричат payroll cards и представляват дебитни карти, които могат да се използват с всеки банкомат. Хакерите проникват в системата и открадват информация, необходима за създаване на клонинги на тези карти. Според ФБР става въпрос за около 1.5 млн. откраднати данни. Хакерите създали копията, набрали изпълнители чрез обяви, изпратили им картите, като определили деня и часа за голямото ужилване. Любопитен факт е, че картите са имали лимит от $ 500 на ден, но престъпниците успели да заобиколят ограничение. По време на операцията една и съща карта е използвана два, три или повече пъти. Клонирани са само около 100 карти, за 30 минути са изтеглени всички пари в брой от 137 банкомата. ФБР е безсилно, единственият път към разкриване на групата са изпълнителите, които обаче остават неизвестни.


През есента на 2007 г. по подобен начин е атакувана компанията iWirе. От 30 септември до 1 октомври чрез четири фалшиви дебитни карти са реализирани над 9000 операции за теглене на пари от банкомати. Щетите възлизат на 5 млн. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във