Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Трудната мисия да осъдиш ченге

Делата за прояви на насилие срещу служители на МВР е мисия трудна, да не кажем невъзможна за прокуратурата. При смъртен случай с полицейско участие служителите на реда по правило биват или оправдавани, или получават символични присъди.


Най-подходящата илюстрация за това е шокиращото дело срещу петима полицаи, до неотдавна подсъдими за смъртта на петричкия бандит Ангел Димитров-Чората. Мафиотът загина при неизяснени и до днес обстоятелства при акция Респект през 2005 година. Първоначално униформените бяха осъдени сумарно на близо сто години затвор, но в крайна сметка последната инстанция - Върховният касационен съд, ги оправда напълно миналата година.


Оказа се, че причина за смъртта на Чората е не побоят от страна на ченгетата и черепно-мозъчните и сърдечни поражения от тупаника, а позиционна асфиксия. Този фатален изход се получава най-често при обездвижване на арестанти и психично болни. Ръцете и краката са вързани отзад, а тялото лежи по корем, което води до ограничаване на дихателните движения, а понякога и до смърт. Благоприятен терен за асфиксия са още умерената обща охраненост на пострадалия и анатомично по-късата му шия, пише в окончателното решение на съда. Сиреч, вратът на Димитров и пълничката му фигура му изиграли лоша шега...


Дали няма да се окаже неподходяща за неговата анатомия и позата, в която е загинал друг обект на полицейския респект - разследваният за отвличане Пламен Куцаров? Младият мъж намери смъртта си на 21 януари 2009 г. в полицейски бус на път за сградата на ГДБОП на софийския булевард Черни връх. Там той трябваше да бъде разпитван и обвинен за отвличания. Сутринта на същия ден Куцаров е арестуван в дома си и качен в полицейската кола. Според първоначалната експертиза, направена в хода на полицейското разследване, Куцаров е починал от задушаване, тъй като е бил поставен в превито положение на пода на буса, притискан от двама полицейски служители.


Според първоначалната експертиза в стомаха на Пламен Куцаров е имало голямо количество амфетамин. В началото на процеса от ГДБОП заявиха, че Куцаров не е бит, а след като му прилошало, те тръгнали към Пирогов. Също така се разбра, че задържането е извършено без наличието на необходимата заповед.


През тази седмица се проведе поредното заседание с поредните разпити в процеса, в който подсъдими са двамата бивши антимафиоти, придружавали жертвата - Божидар Проданов и Ирен Велев. Те са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост (чл.123 от Наказателния кодекс (НК)), който предвижда лишаване от свобода до пет години. Досъдебното производство бе образувано през януари 2009 г. и чак след две години разследване - през февруари 2011 г. Софийската градска прокуратура прати на съд двамата служители на ГДБОП.


Миналата година съдът конституира като частни обвинители родителите на Пламен Куцаров и прие за съвместно разглеждане граждански иск за 400 хил. лева. По време на процеса стана ясно, че за смъртта на арестанта родителите му водят гражданско дело и срещу МВР.


Съдиите разпитаха служителя от ГДБОП Владимир Чипев, който заяви, че подсъдимите са станали жертва на политическите страсти, които са се разгорели. Той разказа, че Куцаров е отведен в спешната болница Пирогов по-рано, отколкото било отразено в документите на клиниката, и че твърде късно е бил интубиран.


На заседанието в понеделник (15 октомври) показания дадоха свидетелите Виолета Ницова, Василка Гицова и Емил Бойков. От тях се разбра, че Виолета Ницова е била приятелка на Пламен Куцаров и е била арестувана заедно с него, тъй като живеели на един адрес. Ницова обясни пред съдебния състав, че в деня на ареста на входната врата се е позвънило, а Пламен Куцаров е отишъл да отвори. Веднага след това бил повален от мъже с маски, а в стаята са влезли и трима цивилни.


Според свидетелката при влизането си в апартамента униформените не са разполагали със заповед за арест. Същия ден вечерта, докато приятелят й бил в сградата на ГДБОП, служителите й дали да подпише подобна заповед, като й казали да я попълни със заден час - 8 ч. сутринта. Тя обаче не се съгласила и написала часа, в който й дават да подпише документа - 20.40 часа.


Свидетелката обаче категорично отрече приятелят й да е взимал наркотици, както се твърди от прокуратурата. Според Ницова той е бил ударен при влизането на униформените и устата му е била разкървавена. След това ръцете му били вързани, а на главата му била поставена качулка. Според адвоката на антимафиотите Менко Менков не е възможно неговите клиенти да са извършители на престъплението, в което ги обвиняват, защото те не са присъствали на ареста, който бил извършен от служители на дирекция Криминална полиция.


Пред съдебния състав по делото, ръководен от заместник-шефа на градския съд Петя Крънчева , се яви и медицинското лице от спешната клиника Пирогов д-р Василка Гицова, която е вписала часа на смъртта на Куцаров - 21. 26 часа. Лекарката беше дълго разпитвана от адвокатите на обвиняемите за това, каква е процедурата, след като пациент бъде приет в шокова зала, и дали тази процедура е спазена, когато Пламен Куцаров е бил докаран в болницата. Тя обясни, че му е поставила кислородна бутилка и електрокардиограма с монитор, но смъртта вече била настъпила, преди той да бъде докаран в болницата от свидетеля Емил Младенов - санитаря, който е придружавал линейката с пациента до Пирогов.


По делото предстоят още разпити на свидетели. Отсега е твърде рано да се правят каквито и да било догадки за крайния изход. Процесът Чората показа, че става ли дума за изясняване на проявено полицейско насилие, истината не е по силите дори и на българската гадателка на Силвио Берлускони.


nbsp;


nbsp;


Загадъчната смърт на Пламен Куцаров предизвика вълна от кадрови сътресения по високите етажи на полицейската власт - уволнени бяха трима висши антимафиоти.


Директорът на Главна дирекция Досъдебно производство Деньо Терзийски беше пенсиониран. Отстранени бяха шефът на Дирекция Противодействие на организираната и тежката престъпност към главна дирекция Криминална полиция комисар Петър Владимиров, заместникът му Калин Михов и началникът на сектор Контратероризъм Атанас Димитров.


Сегашният шеф на ГДБОП Станимир Флоров беше назначен за шеф на Дирекция Противодействие на организираната и тежката престъпност.


nbsp;


Средно по около 150 дела са водени в София срещу служители на МВР през 2011 година, пише в отчетите на прокуратурата. Половината от сигналите се водят на районно ниво, а другите - в градска прокуратура.


Само в районната прокуратура на София през миналата година са подадени близо 300 сигнала срещу служители на реда. Делата са за корупция, насилие, шофиране в нетрезво състояние, кражби, принуда. Справка на Върховната касационна прокуратура (ВКП) сочи, че общо през 2009 г. срещу полицаи са образувани 119 дела, а само за периода януари-юни 2010 г. те са 74.


В Софийската районна прокуратура (СРП) текат повече дела срещу униформени, отколкото за цялата страна. От началото на 2009 г. делата срещу служители на Министерството на вътрешните работи се водят вече от цивилната, а не от военната прокуратура. Това е второто изваждане на служителите на МВР от подсъдността на военните магистрати, след като такава практика бе наложена в периода от 1993 г. до лятото на 1995 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във