Параграф22 Weekly

§22 Анализи

TRUE LIES

В трудна, но, изглежда, изпълнима роля влезе вътрешният министър Румен Петков. Както посочи социалният антрополог Харалан Хараланов, той се намира в парадоксална ситуация: в момента министърът символизира разпада на държавността и морала по време на прехода, а в същото време от него се иска да сложи край на този разпад и на този период.
Всъщност това превъплъщение вече ни е познато от филма с участието на Арнолд Шварценегер Истински лъжи. Там главният герой е специален агент, но за жена си е просто скучен търговец на компютри. Когато двата му живота неочаквано се преплитат, започва истинският екшън.
Подобно на героя на Шварценегер и вътрешният министър за жена си и обществото е политическото лице на МВР, но всъщност той е специален агент, с още по-специални отношения с представители на подземието. Приликите между ставащото у нас и онзи филм не са една и две.
Въпреки очевидното наличие на множество паралелни сюжетни линии в реалния екшън в държавата, от четвъртък (10 април), като в стар съветски филм за другаря Ленин, на зрителя му се набива в главата, че истината е една. А тя е, че ставащото е резултат не на разпада в МВР и във властта, а точно обратното - на активната работа на министерството и кабинета за дълбочинно реформиране (както го нарече министър Петков) на обществото.
Шестчасовите прения в парламента по петия вот на недоверие към правителството - този път заради скандалите в МВР, се превърнаха в арии срещу клеветата и лъжата. Тон за надпяването даде, разбира се, МВР шефът Румен Петков.
Още миналата седмица вътрешният министър се обърна с думите Ей, лъжльо! към председателя на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов, който твърдеше, че в доклада на Държавния департамент на САЩ България е записана като страна производител на наркотици.
В четвъртък от парламентарната трибуна МВР шефът направо обвини българската общественост в предразположение към клевети и лъжи: В обществото има чуваемост за клеветата и лъжата... В рамките на последните две години и половина се създадоха условия за нетърпимост към корупцията. Бих се радвал, ако в обществото се създаде такава нетърпимост към клеветата и лъжата.
И докато държавници и депутати се замеряха с обидни квалификации от трибуната на парламента кой е лъжльо и кой плазмодий, в София скромен кръг от близки се прощаваха с убития летописец на мутрите Георги Стоев. По време на погребението му съпругата му Светла потвърди, че двамата спорели и че до последно мъжът й е искал да говори пред прокуратурата. От прокуратурата пък казаха тъкмо обратното. И тук истински лъжи.
Факт е обаче, че българското подземие взе главите на поредните си жертви - на бизнесмена Борислав Георгиев и на автора на книги за мафията Георги Стоев. Очевидно е, че в случая няма място за шикалкавене и актьорски импровизации. От София се очакват спешни действия в борбата срещу организираната престъпност, заяви и говорителят на Еврокомисията Марк Грей.
Любопитно е, че първата мярка, предложена от вътрешния министър в тази посока, е да се извадят контрола на използването на специални разузнавателни средства извън МВР. Необходима е една равно отдалечена от МВР, ДАНС, следствие, разузнаване и военна полиция агенция, която да обслужва заявителски материали, подчерта Петков. Трябва да се разбере, че ние повече от години говорим за промени в МВР, заяви той, без да му мигне окото. Само ще припомним, че освен промените, приети с поправки на съществуващия Закон за СРС през октомври 2006 г., единствените заявени от МВР нови идеи (но не за нов закон за СРС!!!) бяха огласени от бившия главен секретар Илия Илиев през пролетта на миналата година, когато усилено се дискутираше въпросът за статута на новата ДАНС. Идеите се ограничаваха дотам да се намери начин за разширение на законовите възможности полицията да използва спецсредства, освен с разрешение от съда... За какъв контрол става въпрос на всички е ясно...
Залегналите в необсъдения все още доклад на Румен Петков идеи за структурни реформи, които услужливо бяха спуснати тук-там в медиите, всъщност издават къде МВР и властта като цяло ги стяга чепикът. Зад дефинираната равно отдалечена нова агенция се крие съкровеното желание да се изгради структура, която отново да съсредоточава в себе си безкрайна и полезна информация, без възможност за пряк и действен контрол върху дейността й от страна на регламентираните със закони звена. Освен това идеята за агенция извън всички крайни потребители на информацията от СРС означава да се усложнят до невъзможност отношенията между заявителите и изпълнителите. А това от своя страна означава още дупки в информационната цедка.
От мерките за структурна реформа, за които се говори в средите на БСП и ръководството на МВР, става ясно едно - дирекцията на антимафиотите ще бъде разформирована в този й вид - нещо, за което бленуват сивата икономика и лобитата й във властта и за което Параграф 22 отдавна предупреждава. Ще живнат и коалиционните отношения, ако с отделянето на пожарната служба от МВР най-сетне се изпълни и мечтата на Емел Етем да я види в структурата на Министерството за бедствия и аварии.
Ето това са идеите. Всичко друго го знаем - true lies...

Facebook logo
Бъдете с нас и във