Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Тръгва делото срещу Човека митница

Магистратите от Районната прокуратура - Петрич, внесоха в съда обвинителен акт срещу една от култовите сенчести фигури в Пиринско - Марио Минев, известен с прякора Човека митница. Минев и бодигардът му Димитър Шумаров, носещ псевдонима Чумата, ще седнат на подсъдимата скамейка в благоевградския окръжен съд в края на този месец.
Обвиненията срещу тях са свързани с побоя, който двамата нанесоха на областния координатор на Атака в региона и настоящ народен избраник Огнян Тетимов.
В началото на миналата седмица заместник-шефката на Районната прокуратура в Петрич Ирина Арменова внесе в съда обвинителен акт срещу двамата видни жители на южния град. Те застават на подсъдимата скамейка по обвинение за отвличане и нанасяне на средна телесна повреда. Ако бъдат признати за виновни по първото от двете обвинения Човекът митница и Чумата ги грози наказание от 3 до 10 г. затвор, а по второто - от 1 до 5 г. лишаване от свобода.
Известният бивш митничар получи обвинителния акт на петричките прокурори направо в болничното си легло. От десетина дни Минев обитава една от стаите в болница Рокфелер, тъй като страда от сериозно сърдечно заболяване. Там Човека митница се възстановява след операция на аортата, потвърдиха лекари от Града на милионерите, както е по-известен Петрич.
Това не е първото му влизане в болница. Малко след инцидента с побоя над Тетимов през октомври миналата година Марио Минев влезе с диагноза хипертонична криза. По този начин той се спаси от задържане под стража и вместо това получи мярка за неотклонение домашен арест. Два месеца по-късно мярката му бе променена в парична гаранция от 10 000 лева.
Макар и не заради здравословни проблеми, досега с правосъдието се разминаваше и вторият участник в драмата Димитър Шумаров. След едномесечна игра на криеница с полицията и последвалото го доброволно предаване той влезе в съдебната зала и се отърва с 1500 лв. гаранция, обяснявайки на съда, че бил през цялото време в Гърция и не разбрал, че го издирват.
Лично ексмитничарят Марио Минев ми нанесе първия удар по главата. Последва го охраната му Чумата, разказа малко след инцидента Огнян Тетимов. Той обясни тогава, че на 13 октомври 2008 г. по телефона му се обадил Минев и го повикал на сериозен разговор в китайския ресторант в Петрич, където имали среща с местния лидер на РЗС Валентин Парапунов. Вместо Парапунов обаче в заведението намерил Минев и двама от пазвантите му, единият от които Чумата.
Минев и охранителите му се нахвърлили с юмруци за това, че подал жалба да се касира вотът за общински съвет в община Петрич с думите: Къде си тръгнал да обжалваш изборите, след като са дадени 400 000 лева. По думите на Тетимов Чумата опрял нож в гърлото му и му наредил да подпише заявление, че се оттегля от общинския съвет. След като активистът на Атака отказал да го стори, нападателите продължили да го налагат. Това бяха думите на Тетимов от болничното му легло след инцидента, когато бе приет в Пирогов с охлузвания по лицето, хематом на главата и счупен нос. Ден след екшъна срещу Човека митница бе повдигнато обвинение за нанесена средна телесна повреда. В Петрич по онова време се коментираше, че бившият митничар наистина е броил визираната от Тетимов крупна сума, за да вкара свои хора в местния общински съвет. За хора на Минев се спрягат две женски имена - тези на Мая Бояджиева и Тинка Цветкова. Двете дами са били подредени на трето и четвърто място в листата на политическа партия Атака.
Мая Бояджиева преди време е работила във фирма близка до Марио Минев, поради което връзват името й с това на Минев. Според клюките Тинка Цветкова пък била човек не само на Марио Минев, но и на партия Ред, законност и справедливост (РЗС). Въпреки твърденията за броените пари и големите надежди след края на вота съветници стават само Тетимов и заместникът му Нако Костов.
В местния парламент на Петрич, не без протекциите на мъжа си и до момента общински съветник е Величка Минева, съпруга на Човека митница. По-интересното обаче е, че тя е съветник от листата на Съюз на комунистите в България. Това обаче не е първият съветнически мандат на оправната дама. След миналите местни избори тя е била съветник от ДПС. Няколко години по-рано пък съпругът й прави успешна митничарска кариера при управлението на СДС.
Как ще се развие съдебният процес по случая Тетимов - Марио Минев все още е рано да се каже. До приключването му обаче ще изтече доста вода, тъй като са засегнати политически интереси и делото едва ли ще приключи още на първа инстанция, коментират петричките магистрати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във