Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Тръгва делото за фалита на КТБ

Делото за фалита на Корпоративна търговска банка в Софийския градски съд започва. С определение от 3 април съдията-докладчик Иво Дачев го е насрочил за 15 април от 10 часа сутринта. За процеса са призовани БНБ, Фондът за гарантиране на влоговете и Софийската градска прокуратура, КТБ и двама от акционерите, които са поискали да встъпят като страни по делото: "Бромак" ЕООД и "Бългериан Акуизишън Къмпани". Корпоративна търговска банка ще бъде представлявана от назначените си временни синдици, които до съдебното заседание трябва да представят в съда актовете си за встъпване в длъжност. В противен случай съдът предупреждава, че може да ги замени.

До датата на заседанието страните в процеса могат да заявят и дали ще се ползват от закрилата, която им дава законът, като разпорежда съдебните заседания по несъстоятелността да се водят при закрити врата - без присъствие на граждани и медии, а дори и без  вложителите, тъй като те не са участници в това производство.  Ако БНБ, фондът, прокуратурата, синдиците и акционерите заявят изрично съгласие, процесът ще може да се разгледа публично.

Делото за фалита на Корпоративна търговска банка бе образувано на 10 ноември миналата година, но така и не му бе даден ход. Производството беше спряно, защото трябваше да се изчака първо да приключи спорът за отнемането на лиценза на банката от БНБ, който течеше във Върховния административен съд. След като петчленният състав на ВАС се произнесе в четвъртък (02 април), пречките за разглеждането на поискания от БНБ фалит за Корпоративна търговска банка отпаднаха.

Повече по темата в "Параграф 22".

Facebook logo
Бъдете с нас и във