Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТРЪГВАТ ДЕЛА СРЕЩУ ЕКСШЕФКАТА НА ДУНАВСКА КОПРИНА

Русенската окръжна прокуратура образува две наказателни дела срещу бившата шефка на Дунавска коприна Милка Димитрова. Те са за данъчно престъпление и за длъжностно присвояване в особено големи размери, съобщи на 18 март (вторник) прокурорът Свилен Стефанов.
Според данните от проверката на Икономическа полиция - Русе, по първото дело, Димитрова като изпълнителен директор е подавала в Националната агенция по приходи месечните декларации на фирмата по Закона за данък добавена стойност с умишлено занижен размер. Само за седем месеца по този начин тя е скатала около 30 000 лева. По второто дело обвинението е свързано с касови бележки за взети суми, които не са били отчитани като върнати, с обяснението, че Димитрова е използвала лични средства за текущи нужди на фирмата.
Допреди 15 години фирмата бе най-голямото предприятие у нас за производство на коприна. През 2007 г. около 68 на сто от капитала му стана собственост на регистрираната в Панама фирма Праймлайф корпорейшън. В предишните години Дунавска коприна, в която мажоритарен дял имаше германската компания Мюлер и синове, беше обявенa в несъстоятелност, след което започна изпълнение на оздравителна програма.
Според новия изпълнителен директор на Дунавска коприна АД Красимир Казаков, ръководството се опитва да изправи фирмата на крака, първо удовлетворявайки нуждите на кредиторите си. Проведохме няколко срещи с тях, за да уточним условията за връщане на дължимите суми. Вече погасихме едно от големите си задължения към Е.ОН, каза Казаков.
Само част от производствените мощности на фирмата са в експлоатация. За ямболска фирма се произвеждат хирургични конци. Заради намаленото търсене на продукцията мулинажният цех на дружеството работи с непълен капацитет. В ход е процедура цехът за производство на естествена коприна да бъде отдаден на външна фирма. И сега голяма част от цеховете на Дунавска коприна са отдадени под наем на други дружества, откъдето АД-то получава приходи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във