Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Тръгват видеоразпити в съда

Напоследък все по-актуална става темата за разпитите чрез видеоконферентна връзка по време на съдебното следствие - нововъведение, което би трябвало да помогне да се скъси времето за воденето на делата.
Не е тайна, че знаковите процеси се влачат с години, основно по вина на отсъстващи по една или друга причина подсъдими, адвокати, експерти и др. Ако разпитът чрез видеовръзка се въведе по-широко в практиката, няма да е необходимо например един затворник да бъде превозван на огромно разстояние, а ще може да даде показания от затвора, в който се намира. Така биха могли да бъдат разпитвани също болни свидетели, които дълго се лекуват, и свидетели от чужбина.
В момента с техника за реализиране на разпит чрез видеоконференция и телефонна конференция, разрешени от чл.474 в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), е снабден само апелативният съд във Варна, където апаратурата бе закупена преди три години от Американската агенция за международно развитие. В апелативните съдилища в Бургас и в Пловдив е разработен принципният механизъм за използване на такива връзки.
По поръчка на Висшия съдебен съвет (ВСС) се работи и за въвеждане на този модерен способ за водене на разпити първоначално на територията на София.
В рамките му до момента е изготвена само видеовръзката между Софийския градски съд (СГС) и Централния софийски затвор, където са оборудвани две станции. В тях са монтирани 37-инчови телевизори с плазмен дисплей, с висококачествена камера, с вградени микрофони и високоговорители, чувствителен на допир екран (touch-screen) и допълнително осветително тяло. Това обясни пред Параграф 22 Левен Антов, мениджър във фирма Лирекс БГ, която е спечелила обществената поръчка за осъществяване на проекта. Видеоконферентните разговори ще стават през публичната Internet мрежа. За повишаване на сигурността на връзката е изграден двойно криптиран IPSec тунел. По този начин става невъзможно видеотрафикът да бъде подслушван от трета страна. Цената на всяка една от двете станции е 31 650 лева.
На следващ етап системата ще се разшири и ще се осигури възможност за осъществяване на видеоконферентни разговори с външни за системата станции, което включва осъществяване на видеовръзки с адвокатски кантори, с чуждестранни съдилища, отдалечен разпит на ключови експерти и т.н., обясни още Антов. Очаква се видеоконферентните разпити да навлязат в практиката през следващата година. Не е без значение, че същата фирма, спечелила обществената поръчка на ВСС, е изградила видеоконферентни системи в Юробанк И Еф Джи - България, Лукойл-Нефтохим, във Военномедицинска академия и на други места.
Използване на видеоконферентна връзка планират да въведат и в Бургаския окръжен съд. Инициативата е на председателя на съда Боряна Димитрова. Тя наскоро се върна от обучение в САЩ, където електронното правосъдие е в напреднала фаза. Миналия месец пред административните ръководители в Бургаския съдебен район, както и пред съдии, прокурори и журналисти бе демонстрирана възможността да се осъществи видеоконферентна връзка с бургаския затвор и със съдебната зала. Ще може да бъде разпитан дори свидетел, който в момента се намира зад граница. Няма да е необходимо и вещите лица по дадено дело да пътуват непрекъснато в командировка, коментира Димитрова.
Широкото внедряване на разпитите от дистанция спестява както разноски и на съда, и на страните в процеса, така и на органите, ангажирани със съдебната дейност - като например охраната на съдебната власт, която понякога води затворник от другия край на България. Още повече че държавните институции в страната вече са свързани с оптичен кабел, което от своя страна ще гарантира сигурността на информацията.
Засега Наказателнопроцесуалният кодекс (НПК) ограничава ползването на видеоконферентна връзка до определени случаи - при разпити на непълнолетни, малолетни, на подсъдими и свидетели извън страната и пр. Не е зле да се помисли за корекции в законодателството в този аспект. Крачка в тази посока направи ВСС, който наскоро предложи да се промени разпоредбата на чл.474, ал.3 от НПК, според която молба за разпит чрез видеоконферентна връзка се изпълнява само от апелативния съд по местоживеене на лицето, но и от друг равен по степен съд. Искането на ВСС е да се създаде възможност това да се изпълнява и от други съдилища.
Освен всичко друго ще трябват и пари за тази техника, а както вървят нещата с орязания бюджет на Темида за догодина, всеки съд ще трябва да се оправя поединично.

Facebook logo
Бъдете с нас и във