Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТУКА ИМА-ТУКА НЯМА ИМУНИТЕТ

За пореден път имунитет на Стефан Софиянски побърка слугите на Темида. За пореден път Софийският градски съд (СГС) трябва да решава дали бившият столичен кмет и сегашен български евродепутат е защитен срещу наказателно преследване.
За първи път СГС беше изправен пред подобен казус преди две години. На 26 юни 2005 г. се проведоха парламентарни избори и Стефан Софиянски бе избран за депутат. Преди обаче да положи клетва, СГС заседава по две от делата срещу него - за Бизнесцентър Гурко 1 и за т.нар. дело за Халите. Тогава съдът трябваше да решава дали Софиянски придобива имунитет със самия си избор за народен представител, или чак след полагането на клетвата, което става в първия работен ден на новото Народно събрание. В крайна сметка въпросът бе решен от конституцията, където в чл. 75 се казва: Новоизбраното Народно събрание се свиква на първо заседание от президента на републиката най-късно един месец след избирането на Народно събрание. Ако в посочения срок президентът не свика Народното събрание, то се свиква от една пета от народните представители. Даже основният закон казва, че парламентът се свиква от 1/5 от народните представители, което категорично означава, че те вече са депутати, казаха тогава юристи.
Тия дни Софийският градски съд отново се изправи пред дилемата с имунитета на бившия столичен кмет. За понеделник (15 януари) бе насрочено заседание по делото за Бизнесцентър Гурко 1. По него Стефан Софиянски е обвинен в длъжностно престъпление (чл. 282 от Наказателния кодекс). Според обвинителния акт през периода 14 юли 1997 г. - 30 юли 1999 г., в качеството му на кмет на столицата Софиянски не е изпълнил служебните си задължения и в резултат на това е нанесъл значителни вреди на общината в размер на 5.274 млн. лева. Другият обвиняем по делото е заместник-кметът на София Венцислав Николов, който също трябва да отговаря за длъжностно престъпление.
В понеделник обаче Софиянски не дойде в съдебната зала. По същото време той присъстваше на заседание на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург, където полагаше клетва като български евродепутат. Предварително обаче той бе депозирал молба в съда за отлагане на делото.
Още в началото на заседанието неговият адвокат Даниела Доковска поиска делото да бъде спряно, защото Софиянски има нов имунитет, този път европейски, и той не може да бъде съден.
Прокурорът Иванка Трифонова обаче веднага възрази с думите, че само Европейският парламент може да поиска спиране на наказателното производство от чуждестранен съд, тъй като така е записано в чл.5, ал.3 от устава на ЕП. Ако това не се случи, процесът спокойно може да продължи. Ето защо смятам, каза прокурор Трифонова, че няма основания процесът да бъде спрян, тъй като Софиянски се ползва само с функционален имунитет.
Председателят на съдебния състав Георги Колев разпореди да се направи запитване до Европейския парламент чрез Министерството на външните работи (МВнР), в което трябва да се изясни статутът на Софиянски. Съгласно протокола за привилегиите и имунитетите на европейските общности всички членове се ползват с имунитет и не може никой от тях да бъде подведен под наказателна отговорност без съгласието на съответната институция. В случая обаче не е ясно дали Стефан Софиянски има пълноправен статут на член. Заради това трябва да се пита външно министерство, посочи в мотивите си съдът.
На следващия ден (вторник, 16 януари) СГС отново се събра - този път по делото за сделката на общината за Милениум център. Тук подсъдим е само Стефан Софиянски, като срещу него е повдигнато същото обвинение - за длъжностно престъпление (чл. 282 от НК). Според обвинителния акт, на 17 септември 2002 г. Софиянски е сключил договор за покупко-продажба на акции на Столичната община в бизнес центъра в нарушение на служебните му задължения. С това той е нанесъл щети на Столичната община в размер на около 15 млн. лева.
Във вторник обаче адвокат Даниела Доковска не поиска спиране на делото заради имунитета на клиента си. Наши източници твърдят, че самият Софиянски е наредил така, защото искал процесите срещу него да продължат.
Председателят на съдебния състав Алексей Трифонов последва примера на колегата си Георги Колев и изиска да се провери статутът на Софиянски в Европейския парламент. Но побърза да разкрие пред адвокат Доковска, че вече е провел неофициален разговор с представители на външно министерство. Те са го уведомили, че Софиянски няма имунитет срещу наказателно преследване в родната си страна.
Въпреки това делата бяха отложени, докато не се получат официални отговори от външно министерство. Процесът за Гурко 1 ще продължи на 29 март, а този за Милениум център - на 1 февруари.
Борислав Радославов

ТПС 62391
В понеделник Даниела Доковска защити тезата, че делата срещу Стефан Софиянски трябва да бъдат спрени заради имунитета на клиента й. Ден по-късно обаче тя се отметна от думите си и обвини журналистите, че не са я разбрали правилно - просто искала отлагане на процесите.

КАРЕ
Поредно дело срещу общинари в Русенска област за злоупотреби при усвояване на парите за наводненията през 2005 г. започна окръжната прокуратура в града. Този път под ударите на закона попада заместник-кмет на Иваново, който е разследван за неправомерна заповед към изпълнителите на обекти. Прокуратурата спести неговото име.
С този случай излиза, че вече управници на половината от осемте русенски общини ще обясняват действията си за неправомерно отклонени средства, отпуснати за покриване на щетите от пороите през 2004-2005 година. Сумите са отчетени с документи с невярно съдържание. Оказало се, че много от строителните работи в региона изобщо не са били започвани.
Първото дело бе срещу общинарите от Ветово. То приключи с осъдителни присъди за пробация. По преписката за кварталите Средна кула, Долапите, както и за селата Басарбово и Николово текат проверки. Апелативната прокуратура е удължила срока за разследване на община Две Могили, тъй като става дума за проверката на цели шест обекта. То е срещу изпълнителите за съставяне и ползване на документи с невярно съдържание при усвояването и отчитането на средствата. Но има указание да се разследва и кметът Енчо Петров, както и други длъжностни лица, упражнили инвеститорски контрол над обектите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във