Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Тълкуване проваля знакови дела

Тълкувателно решение на наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС)ще провали много дела в спецсъда. Това стана ясно тази седмица от отчет на председателя му Георги Ушев. Прекратени са процеси срещу организирани престъпни групи, сред които "Килърите 4", "Палките", групата на Христофорос Аманатидис -Таки и други. Причината е, че преди да постъпят с обвинителни актове в спецсъда, тези разследвания са водени не от специализираната прокуратура, а от окръжните прокуратури в страната.


С тълкувателно решение от средата на януари по искане на главния прокурор Сотир Цацаров обаче определи, че дело, по което разследването е продължило и след старта на спецсъда в началото на 2012 г., може да бъде връщано за доразследване само на специализираната прокуратура. На практика това означава делото да се върне при съвсем друг разследващ орган, който тепърва ще се запознава с него години след като е започнало. Проблемът е в разнородната практика на различни състави в двете инстанции на самия специализиран съд при тълкуването на преходните разпоредби в закона за изменение и допълнение на НПК, с който правомощията му бяха уредени. Тези разпоредби посочват реда, по който започнати вече досъдебни производства да постъпват за разглеждане в специализирания съд.


Извън този проблем данните, представени от Ушев, потвърждават за сетен път, че спецмагистратурата изобщо не оправдава очакванията да бъде ударно звено срещу организираната престъпност. Огромната част от общия брой присъди са за до три години лишаване от свобода, а повече от половината са и условни. Разрешено е използване на специални разузнавателни средства в 550 случая, но към делата са приложени резултатите от едва 67 от тях. С оглед на констатирания вече пълен провал на спецмагистратурата по финансови и данъчни дела въпросът за статута й става все по-остър. Специалистите коментират, че има два пътя: повече правомощия или закриване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във