Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТЪНЪК ПАЗАРЛЪК НА МИТЬО ОЧИТЕ С ПРОКУРАТУРАТА

Хитър и неочакван ход предприеха несебърският наркобос Димитър Желязков-Очите и още 11 от хората му. Следващата седмица те могат да са вече в зандана с ефективни присъди, а след две години, ако е рекъл Господ, вече да са на свобода.
Предположението за направената тънка сметка стана известно късно вечерта в четвъртък (24 януари), когато Бургаската окръжна прокуратура е внесла в Окръжен съд - Бургас предложение за споразумение с 12 от общо 17-те обвиняеми по делото срещу престъпната наркогрупировка.
Проверка на Параграф 22 установи, че в съда са внесени общо две споразумения и тяхното приемане включва признаване на вина от обвиняемите. По закон магистратите следва да насрочат дело до седмица, на което да кажат одобряват ли или не споразуменията. При одобрение присъдите по тях ще влязат в сила веднага и не могат да бъдат обжалвани.
Най-любопитно е, че единствените, които не са поискали споразумение със съда, са едни от най-верните хора на Очите - Новак Купенов, Петко Бобчев, Веселин Василев, Васил Александров и Недко Костадинов. Не е изключено обаче те да се спазарят с прокуратурата по-късно в хода на делото.
Според информация от прокуратурата останалата мръсна дузина, начело с Очите, съратника му Янко Гюров-Поморийския, както и най-приближения от лейтенантите им Стефан Хаджиев-Котката, са се признали за виновни по всички пунктове на обвинението. Те са се съгласили и да им бъдат наложени ефективни присъди от четири и половина години лишаване от свобода.
Димитър Желязков-Очите, ортакът му Янко Гюров и 15 от най-приближените им хора бяха арестувани в началото на април миналата година. Осветяването на бандата продължи повече от година. Началото на спецоперацията бе поставено след избухването на бомба пред дома на Николай Брусалиев от Созопол на 5 февруари 2006 година. Според основната версия на полицията зад взрива стоят хората на Очите, а бомбата е била част от плана им за преразпределение на пазара на дрога. Примката около групировката започва да се затяга и след като през февруари 2007 г. в един от най-престижните квартали на Бургас Зорница бе разбито наркодепо, съществувало под носа на полицията. Тогава бяха закопчани стопанинът на квартирата Стефан Хаджиев-Котката и съучастникът му Петър Петров. На 2 април в ареста попаднаха Димитър Желязков и Янко Гюров с основната част от групата им.
Срещу тях бе повдигнато обвинение по чл. 321 за организиране и участие в организирана престъпна група, за което Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от три до десет години. Групировката бе обвинена и за притежание и разпространение на наркотици - чл. 354 а от НК, присъдата за което е затвор от две до осем години.
Според родното законодателство, когато едно лице сключи споразумение с държавното обвинение, след като излежи поне половината от договореното, вече може да претендира за предсрочно освобождаване. Тоест след две години и три месеца Димитър Желязков-Очите и приближените му вече могат да се радват на свободата си.
Така тиражираните досега твърдения на МВР и прокуратурата, че със задържането на бандата на Очите е нанесен най-сериозният удар по организираната престъпност у нас, ще се окажат - както не веднъж писа Параграф 22 - шумни хвалби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във