Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Тъпан бие, гайда ручи, а рушветът си върви

В самия пик на скандалите около прокуратурата и шефа й Сотир Цацаров, засукани от следователя Бойко Атанасов, изведнъж с шум и стряскаща атака на специализираната група за задържане към СДВР "Кобра", на сцената за борба с престъпността се появи Специализираното звено "Антикорупция" (СЗА). При това съвсем скоро след заключенията от високо място в Брюксел за необходимостта от спецнадзор над държавното ни обвинение. Негова мишена бяха двамина неизвестни засега бандити, които бяха задържани за подкуп. В мелето пострада полицай, който бе откаран в болница със счупен крак.

Всичко за акцията беше светкавично оповестено на специална пресконференция на СЗА в сградата на ДАНС, на която тържествено се бяха подредили основните действащи лица в случая - Стоил Тойчев, шеф на звеното, старши комисар Румен Ганев, директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Вместо участниците в пресконференцията да хвърлят повече светлина върху историята, разиграла се пред очите на десетки столичани пред МОЛ-а на бул. "Ал. Стамболийски" посред бял ден, те я превърнаха в неразгадаема шарада. А несвързаните им версии породиха въпрос какво всъщност правят те там и защо изобщо са се занимавали с тази история.

"Изнудвачите са искали подкуп, представяйки се за прокурори от Софийската градска прокуратура. Те са искали подкуп от родственик на задържани лица. Лицата са се представяли с имена, каквито притежават действителни прокурори", заяви Румяна Арнаудова, полагайки началото на главоблъсканицата. Нататък думата взе и Стоил Тойчев, шеф на СЗА, който задълбочи мистерията защо в края на краищата акцията е дело на ръководеното от него звено: „Сигналът е получен в ДАНС преди три дни. Случаят беше започнат от специализираните звена „Антикорупция", защото първоначалната информация, която получихме от тъжителя - имена на прокурори и документация, която е получил, е, че действително става въпрос за практикуващи прокурори. Близки на изнудвания имали проблеми. "Прокурорите" се свързали с лицето и му предложили помощ. За около 20 дни изнудваният им дал 55 000 лв. на три транша. Трябвало е да има и четвърти транш от 15 000 лв.", заяви Тойчев.

От изявлението на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова стана ясно, че в рамките на тези три дни след постъпването на сигнала ДАНС и МВР успели да организират необходимите действия по залавянето на престъпниците, като са били използвани и специални разузнавателни средства след съответното постановление на съда. 

Нейното пояснение е най-сладката част от получилата се шарада - излиза, че след разрешение на съда ДАНС и МВР са "закачили" на контрол изнудвания, за да хванат неговите рекетьори, които според първоначалните данни са действащи прокурори. Изниква обаче логичният въпрос - как е мотивирано искането за прилагане на СРС? Ако спецсредствата са прилагани спрямо изнудвания, какво ще да е престъплението от изключителна тежест, извършвано от него и налагащо подслушването като крайна мярка? Не е ли бил изнудваният жертва в случая?

Единственото обяснение на този абсурд е предположението, че самият изнудван се е съгласил да бъде подслушван телефонът му, на който са се обаждали въпросните прокурори. Но и това обяснение издиша - след като те са се представили с имената на действащи прокурори, защо обект на проверката и спецсредствата не са били именно те?! И бързо-бързо разследващите от СЗА са щели да разкрият измамата. Но не. За тях е било важно да се бие тъпанът, шум да се вдигне, за да се види черно на бяло, че СЗА действа безмилостно и бори корупцията във времена, когато тя е разяла устоите на обществото.

Камъчето изплю самият шеф на звеното Тойчев: "Авторитетът на съдебната система се руши и когато реални магистрати получат парични суми, за да уреждат дела, и когато го правят мними магистрати, които използват обществените нагласи за това, че всичко в съдебната система се решава по този начин", обясни компетентно той. "Чистенето на имиджа е борба както срещу магистратите, които се обогатяват неправомерно от делата, които наблюдават, така и с мнимите магистрати. На мен като магистрат ми е малко неприятно, че толкова лесно хората дават пари, когато магистрати ги поискат", поясни той. И заби последния акорд в тържествената меса за съдебната система: "Явно нагласите в обществото са, че по този начин биха могли да се решат проблемите. А с такива реализации като днешната се надявам, че бихме могли да решим тези проблеми на съдебната система".

В помощ на акцията по чистене на имидж се включи и шефът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР старши комисар Румен Ганев. Дори и самото наименование на неговата служба показва, че намесата му в случая е лишена от смисъл. Ганев може и да е част от спецзвеното "Антикорупция", но все пак е шеф на дирекция, чиято основна задача е да се бори с нарушенията и корупцията в самото министерство. Какво прави той в акция, отнасяща се до разкриването и задържането на група бандити, действащи под прикритието на имена на реални магистрати?!

Има и нещо друго. След като всички разследващи са били наясно, че няма замесени истински действащи прокурори, а е една обикновена криминална история с рекет и измама, защо разследването не е било поверено на "Криминална полиция"? Цялата предистория на акцията е доста смърдяща - в дъното е човек, за когото имало образувано дело за извършено престъпление, който се свързва с ДАНС, за да се оплаче от рекетьори, от които той самият е поискал да разрешат случая му по "втория" начин. Ами за подобен сценарий в Холивуд ще дадат една камара пари, а от прожекциите на екшъна ще се върнат милиони, достатъчни да се купят не само онова дело, но и десетки като него, заедно с мнимите и действащи магистрати!

Изключително любопитно е как сигналът за изнудването е стигнал до ДАНС. Според неофициална информация жертвата на рекета е чужд гражданин, който е объркал конците и срещу него има заведено дело за престъпление. Фактът, че е чужденец донякъде обяснява защо агенцията е била адресат на сигнала му - ДАНС "обгрижва" чужди граждани, които са имали проблеми с родното правосъдие. Дали ги прави сътрудници, информатори или каквото и да е там в името на каузата за защита на националната сигурност, няма никакво значение. Но е факт, че сигналът е отишъл именно в ДАНС, а не в МВР, да речем.

Нека да припомним - Специализираното звено "Антикорупция" се появи през април миналата година и предназначението му е да се занимава със съмненията за корупция в две основни направления - по високите етажи на държавната и общинската власт и сред магистратите. В състава му влизат общо около 50 обвинители от Софийската градска прокуратура (СГП), следователи от столичното и националното следствие, антимафиоти, разследващи полицаи и други служители на вътрешното министерство, както и агенти от ДАНС. Дотук добре, но СЗА да се явява като основно действащо звено в чисто криминален случай на измама и рекет, като в същото време бие тъпана за чистенето на имиджа да съдебната система, не е нищо друго, освен заблуда на общественото мнение.

Всъщност има и друго предположение за намесата на звеното и използването му за пиар цели. Нека се замислим - ами какво би станало, ако се окаже, че онези двама бандити и издирваният им трети партньор са действали от името на реални прокурори, в чиито ръце се намира онова дело и по силата на необятната им власт само те са в състояние да го "решат"? Ето тогава става лошо и май Брюксел ще се окаже прав...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във