Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТЪПОТИЯ!

Собствениците на новите монополисти от типа на E. ON, EVN и CEZ продължават да доказват, че отдавна са по-големи българи дори от класическия герой на Алеко Константинов - Бай Ганьо. Този път честта се падна на австрийците от EVN, чийто мениджър по маркетинг - Гочо Чимширов, в понеделник (12 февруари) обяви: за правилното заплащане на изразходваната електроенергия трябва се въведат седем тарифи!
Според него, освен от всичко останало, сметките за тока вече трябва да зависят и от отдалечеността на клиентите от мрежата. Тоест ако едно жилище е вързано директно към мрежата, собственикът му ще плаща по-малко. И обратното - ако жилището е отдалечено от мрежата, стопанинът ще плаща по-скъпо. И понеже лицето Гочо не пожела да обясни какво разбират австрийците под понятията близо до мрежата и далеч от мрежата, в задачата се пита: Как спецовете на EVN ще преценяват кой колко трябва да плаща:
а) на око;
б) по гръдните обиколки на домакините;
в) по системата Голям рушвет - малка сметка?
И още се пита в задачата: След като лицето Гочо онагледи светлото ни бъдеще само с два конкретни примера - близо до мрежата и далеч от нея, за кого ще са парите, събирани по другите пет тарифи:
а) за лидерите на тройната коалиция, президента и софийския кмет;
б) за шефовете на прокуратурата, МВР, следствието, финансовото разузнаване и данъчните;
в) за шефовете на компетентните органи в Австрия?

Facebook logo
Бъдете с нас и във