Параграф22 Weekly

Прокуратурата безсилна за нарушителите по изборите

Търгашите с гласове си остават недосегаеми

Най-изявените търговци на гласове на избирателите остават все така далеч от ръката на закона. Това е основният извод, който се налага след рекапитулацията на прокуратурата за получените сигнали за престъпления по време на двата тура на изборите. А причината за безсилието й пред престъпниците е липсата на инструменти за ефективна борба с това явление.


Актуалната статистика бе изнесена на пресконференция в сряда (2 ноември) от заместник главния прокурор Валери Първанов. Сигналите за нарушения са стотици, но повечето от тях в крайна сметка се вместват във формулата срещу неизвестен извършител, а наложените наказания са само няколко. Главната причина за този дисбаланс е невъзможността в тези случаи да се използват специални разузнавателни средства (СРС) срещу представители на партийните централи по време на вота, което би ги уличило директно в престъпление.


Прокуратурата отчете, че от 15 септември до 2 ноември са постъпили 625 сигнала за нарушения на закона. Няма политическа сила, срещу която да не е подаден сигнал за нарушаване на изборното законодателство. Въз основа на всички тези сигнали прокуратурата е образувала 100 досъдебни производства. От тях 16 вече са приключили с внесени обвинителни актове в съда. По останалите 84 дела все още се работи, но се очаква те да приключат до края на годината.


Към настоящия момент в купуване на гласове са обвинени единадесет души. Вече има и четирима осъдени. Едната присъда е постановена от Плевенския окръжен съд, където 35-годишен мъж е наказан за купуване на гласове в село Ставерци, община Долна Митрополия. Съдът решил мъжът да бъде осъден на пробация за една година и да положи 200 часа безвъзмездно труд в полза на обществото за една година.


Три жени са осъдени за нарушаването на изборното законодателство дни преди първия тур на вота. Неврие Исмаилова от Свищов е осъдена на шест месеца на пробация и 100 часа безвъзмезден труд в полза на обществото, защото е поискала 30 лв., за да гласува в полза на конкретен кандидат. В Ботевград съдът е определил на Антоанета Костадинова пробация, а на Тереза Николаева - обществено порицание, защото на 1 октомври Костадинова предлагала по 20 лева за гласуване в полза на политическа партия, а Николаева е призната за виновна като неин съучастник. В този съд са внесени още седем обвинителни акта.


В Стара Загора срещу трима души се води производство за организирано купуване на гласове. В омуртагските села е установено, че на трима души са предлагани по пет кубика дърва, за да гласуват в полза на конкретна кандидатура. От всички заподозрени, срещу които прокуратурата работи, един е в ареста с постоянна мярка за неотклонение. Образувани са и производства за това, че има незаконно изключени от изборните списъци гласоподаватели. Отново в Плевен е образувано досъдебно производство по жалба за подмяна на бюлетини в с. Бохот, документирана с видеокамера в изборното помещение. Според жалбата подмяната на бюлетини се вижда от запис с включената в класната стая училищна камера. Назначена е експертиза


която да установи дали записът е манипулиран, и предстои съдът да реши дали това е годно доказателство.


Според Наказателния кодекс присъдата за организаторите на пазара на гласове може да достигне до шест години лишаване от свобода, но досега никой не е влязъл в затвора за такова престъпление. Такива присъди са възможни, но за да стигнат до истинските тартори, разследващите би трябвало да могат да ползват и специални средства. Като аргумент може да се изтъкне фактът, че от общо стоте образувани дела за изборни престъпления само едно е за организирано купуване на гласове, по което са обвинени трима души в Стара Загора. Въпросът за използване на специалните средства е деликатен, тъй като в период на избори тайните способи за събиране на информация могат да бъдат използвани и като политическо оръжие.


Показателно за ниския коефициент на полезно действие на службите при сегашните ограничения за ползване на спецсредствата е това, че по 425 от всички 625 сигнали държавното обвинение е отказало да образува досъдебно производство, тъй като прокурорите са приели, че няма достатъчно доказателства за извършено престъпление. Сред тях между другото е и казусът с козата, върху чийто гръб бе изписан номера на изборна бюлетина в с. Ново Железаре. Ако имаше законова възможност да се използват СРС , досега ченгетата да са открили престъпника, изрисувал животното...


Според изнесената статистика общият брой на образуваните досъдебни производства при двата тура на сегашния вот е три пъти по-малък, отколкото на последните парламентарни избори. Но все още е рано за сравнения


тъй като сигнали за нарушения пристигали всеки ден и това може да продължи чак до Нова година. Прокуратурата и МВР са затруднени и от обстоятелството, че много голям дял типично изборни нарушения са насочени към прокуратурата вместо към ЦИК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във