Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Туристи станаха жертва на пишман-фирми

Първите дни на Новата година започнаха с туроператорски сюрпризи, поднесени на наши и чужди туристи, каквито не бяхме виждали от доста време. В резултат вместо да се веселят по празниците, хората си късаха нервите заради неуредици по типично български тертип.


Първоначално - на 3 януари (вторник), Министерството на външните работи съобщи, че мароканска туроператорска фирма прибрала паспортите на 12 български туристи заради неуредени финансови отношения между туристически фирми. Българската фирма е Бетц травъл.


След намесата на българското посолство в африканската страна групата туристи, които били на пристанището в Танжер, получили своите паспорти и се прибрали в България.


На 4 януари (сряда) 47-годишната Бойка Неделчева, шеф на наша туристическа агенция, пък бе арестувана в Сърбия за фалшифициране на документи. Сръбската преса информира, че нашенката, която се представила като собственик на туристическа агенция Дибоис травел, била арестувана в района на хотелски комплекс Пролом баня в Южна Сърбия, където различни агенции довели около 250 гости да посрещат Нова година. Услугата трябвало да се плати предварително. Всички агенции направили това освен тази на Неделчева, която довела 26 гости. Българката обаче заявила, че е платила и показала документ. За нас този документ беше съмнителен и повикахме полиция, която установи, че е фалшифициран. Разбрахме, че ваучерът е нередовен, защото беше платила за туристите 600 евро. Дописала е обаче на ръка една единица, за да стане 1600 евро, обясни пред сръбски вестник директорът на курортния комплекс Златко Вельович. Така Неделчева била задържана, а нашенците все пак посрещнали Новата година в комплекса.


Неприятно преживяване имаха в сряда (4 януари) и стотина български и чужди граждани, на които бе отказан достъп до хотел Орфей в курорта Пампорово заради възбрана върху имота, наложена от съда по искане от банката кредитор. Четиризвездният Орфей е един от най-големите в курорта Пампорово. Охранители, наети от банката кредитор, позволяваха в сградата да влизат само хора от персонала, а групи от руски и български туристи недоумяваха защо не им отварят вратите. Управителят на хотела обясни, че туристите са пренасочени към други комплекси. На някои от тях дори им върнали пари. Но имало предварително платени нощувки и за следващите седмици. От полицията в Смолян обясниха, че съставили предупредителен акт на охранителната фирма за превишени права. По случая бе сезирана и прокуратурата.


Хотелът е собственост на пловдивско дружество. Банката кредитор му връчила протокол за прехвърляне на активите още през октомври. Банкерите са уточнили, че ръководството на хотела е било информирано за предприетите действия съгласно законовите процедури и срокове. Ето защо финансовата институция определи приемането на резервации като проява на некоректно отношение към туристите и опит да бъдат измамени.


Веднага след описаните скандали Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) подаде сигнал в Комисията за защита на потребителите (КЗП) за проверка на дружеството Бетц травел ЕООД и на Бойка Неделчева и нейната фирма за неправомерно осъществяване на туроператорска дейност. Проверката показала, че в Националния туристически регистър не фигурира човек с такова име, няма и агенция Дибойс травъл. Междувременно се разбра, че арестуваната Бойка е била кандидат за кмет от ВМРО на последните местни избори в софийското село Световрачене, но не е събрала гласове. Лидерът на партията Красимир Каракачанов отказа да коментира случилото се, близките й също.


Статутът на другата агенция, която е замесена в мароканския гаф, също е неясен. В официалния регистър като туристически агент от 2005 г. е регистрирана ЕТ БЕТЦ - ЕЛИЗАБЕТ МИШЕВА. Справка в Търговския регистър пък сочи, че Бетц травел ЕООД е регистрирана със седалище и адрес на управление София, ул. Неофит Рилски 33. Фирмата е собственост и се управлява от Елизабет Никова. За частично съвпадение на имената на собствениците на двете фирми ли става дума не е ясно. Ето защо проверката ще обхване и ЕТ БЕТЦ - ЕЛИЗАБЕТ МИШЕВА.


При установяване на туроператорска дейност без регистрация виновната фирма подлежи на имуществена санкция от 10 000 до 30 000 лв., предвижда се принудителна административна мярка - временно затваряне на туристически обект. Ако Комисията за защита на потребителите установи, че в конкретния случай туроператорската дейност е извършена от ЕТ БЕТЦ - ЕЛИЗАБЕТ МИШЕВА, без да има съответната регистрация за туроператор, фирмата може да бъде заличена от регистъра.


По повод на двата описани казуса МИЕТ припомни, че Националният туристически регистър е публичен. Всеки има възможност предварително да се информира дали избраната от него фирма изобщо има право да извършва туроператорска дейност. Туроператорът е длъжен да предостави на потребителя договор за организирано пътуване с обща цена, копие от сертификат за застраховка Отговорност на туроператора и да издаде ваучер за предплатените услуги, както и документ за приетото плащане. Отделно от това фирмата е задължена да изложи на видно място в офиса си своето удостоверение за регистрация с указан в него тип туристическа дейност (туроператор и/или агент), както и сертификат за застраховка Отговорност на туроператора.


Директорът на Института за оценки и анализ в туризма Румен Драганов коментира, че българското законодателство е такова, че всеки изоставен турист трябва да има 500-1000 евро в джоба си, за да се прибере сам, ако закъса. Според него трябва да се създаде ефективен гаранционен фонд, който да съдейства на изоставени български туристи в чужбина.


Имаше много изоставени английски туристи, германски туристи, белгийски и френски. Имаше дори действия, когато фирми събират пари и след това правят изкуствен фалит и не връщат своите туристи обратно от чужбина. Тогава трябваше посолствата на съответните страни от ЕС да осигуряват средства, за да могат да върнат обратно гражданите на съответната страна. Именно в тази връзка беше създадена директива 90/314, която изисква от страните от ЕС да пригодят така законодателството си, че правителството да създаде достатъчна гаранция граждани на ЕС в такива ситуации да бъдат върнати обратно, заяви Драганов. Нашумелият случай с изоставените руски туристи от Алма Тур миналата година нанесе изключително голяма вреда на имиджа на България на руския пазар. Но въпреки това и до момента законодателството ни не е съобразено с европейските изисквания, така че да защити интересите на гражданите в подобни ситуации.


nbsp;


nbsp;


През август миналата година гръмна аферата със стотици ужилени от лъжетуристическия оператор в Пловдив с гръмкото име Еврохолидейз ЕООД. Фирмата измами над двеста души с фалшива оферта в интернет сайт за евтина, но екзотична почивка на Малдивските острови и на гръцкия остров Корфу. Разследването на голямата измама започна, след като в прокуратурата и в полицията бяха получени сигнали от служител на интернет сайта за колективно пазаруване Грабо, където била поместена реклама с атрактивни оферти на туроператорската фирма за екскурзии до тези острови.


По-късно жалби в полицията подадоха множество граждани, преметнати от Еврохолидейз. Шефовете на фирмата Венелин Качаков и Георги Христов, както и новопоявилото се по-късно на сцената трето лице в схемата - Георги Пасев, бяха арестувани през миналата година и в момента - вече пети месец, лежат в пловдивски арест. Те бяха оставени на топло с решение на съда от 15 август 2011 година.


В момента делото срещу групата, завлякла клиенти с над 250 000 лв., е на досъдебна фаза. От прокуратурата съобщиха (в четвъртък, 5 януари), че са разпитани около 200 свидетели. Междувременно е постъпило искане от единия от обвиняемите - Георги Пасев, да бъде променена мярката му за задържане под стража, тъй като се разболял от хепатит. За целта е насрочено дело на 17 януари, на което съдът трябва да изслуша лекарска експертиза за здравословното състояние на арестанта и да реши дали задържаният да бъде хоспитализиран.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във