Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Търновец съди държавата заради глобалното затопляне

Военен пенсионер от Велико Търново внесе три жалби в местната Районна прокуратура срещу България. Жалбите са за нанесени в резултат на безхаберието на управляващите през последните пет години сериозни имуществени и нематериални щети на него и на целия български народ.
В първата от жалбите си бившият офицер от българската армия Пейчо Тодоров твърди, че през 2005 г. у нас е бил създаден таен картел на всички хлебопроизводители. Те се наговорили да не си правят конкуренция и да не си подбиват цената на продукцията. Поради тази причина вече пет години у нас се продавал хляб на нереално висока цена. Съзаклятието на хлебарите, според полк. Тодоров, станало с благословията на тогавашните управляващи, които с бездействието си дали възможност на хлебарите да изнудват хората с цената на насъщния. Заради това престъпно бездействие офицерът иска сега държавата да изплати на всеки от българските граждани по 500 лв. компенсация за нанесените щети.
Подобна е и втората жалба на пенсионирания военен. Там обаче на мушката му са електроразпределителните дружества. И за тях той твърди, че са се договорили да поддържат еднакви, нереално високи цени на тока и по този начин са ощетили и продължават да ощетяват българския гражданин. Това престъпно деяние на дружествата отново било извършено с мълчаливото съгласие на държавата, заради което тя трябвало да заплати на гражданите обезщетение в размер, какъвто от прокуратурата решат.
Най-шантавата жалба на търновеца обаче безспорно е последната. В нея полк. Пейчо Тодоров отново иска съд за България, този път обаче заради това, че тя не е взела необходимите мерки за предотвратяване на глобалното затопляне и замърсяването на природата. Заради това зловещо престъпление държавата трябва да плати на всеки един от своите граждани по 5000 лв. като компенсация и обезщетение за причинените заболявания и неудобства в живота.
Жалбоподателят се заканва, че ако Районната прокуратура не уважи жалбите му, той ще изпрати нови, този път до по-висшите правосъдни инстанции в страната. А ако и оттам не му обърнат внимание, щял да сезира направо Международния съд.
Полк. Пейчо Тодоров е завършил бившето Висше военно училище във Велико Търново и Военната академия в София. В периода от 1990 до пенсионирането си през 2000 г. е шеф на Военния архив в Търново. Преди седмица името му нашумя покрай писмото, което написа на президента на САЩ Барак Обама. В него българският военен моли Обама да спаси земята от приближаващ астероид, който ще унищожи човечеството. Хобито на пенсионирания военен е изучаването и предсказването на земетресения. Той твърди също, че знае къде се намира българският Граал, както и че е открил и дешифрирал дневника на топполицая от началото на миналия век Никола Гешев. За съществуването на такъв дневник обаче учените историци дори и не подозират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във