Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТЪРНОВСКИТЕ СЪДИИ СИ ИЗМИХА РЪЦЕТЕ ПО ДЕЛОТО БЕЛЕНСКИЯ

Досущ като управителя на Юдея Пилат Понтийски, и великотърновските съдии ритуално си измиха ръцете и прехвърлиха отговорността по решаване на делото срещу бизнесмена Иван Терзиев - Беленския другиму.
Магистратите от града на болярите набързо се отърваха от главоболния случай, използвайки претекста, че делото е подсъдно на друг съд. В понеделник (6 октомври) пресслужбата на съда разпространи официална информация, в която се казва, че Окръжният съд прекратява производството срещу сливенския бизнесмен и изпраща делото по подсъдност в Окръжен съд - Сливен.
От съда изтъкват три основни причини за това решение. Първата от тях е, че основното количество дрога, за чието притежание Беленския беше арестуван на 29 февруари тази година, е била открита в имоти на бизнесмена в Сливен.
Втората причина е, че почти всички свидетели (без един) са от Сливен и околните селища, както и че самият подсъдим е под домашен арест в Града на стоте войводи. Всичко това, според окръжните съдии във Велико Търново, било достатъчно делото да замине за разглеждане отвъд Балкана.
Като се има предвид, че времето за преместване на подобни дела от точка А до точка Б е неизвестна величина, може да се прогнозира, че процесът срещу Беленския има да се точи дълго. Той така и започна - чак седем месеца след като Иван Терзиев беше арестуван, той застана пред Великотърновския окръжен съд.
Обвиняват го за притежаване и съхранение на 68 кг хероин на стойност над 4 млн. лева. В месеците преди да бъде изправен пред Темида обаче, бизнесменът успя да вдигне голям шум и да причини сериозни главоболия и неприятности на дознателя и прокурора по делото си.
Беленския беше арестуван при зрелищна полицейска спецакция на 29 февруари тази година в околностите на град Елена. Вместо да спре на подадения му от полицаите сигнал, бизнесменът изскочил от колата и се опитал да избяга из горите. Минута по-късно обаче бил заловен от качулките. При претърсването в газовата бутилка на БМВ-то му са открити и иззети 6 кг хероин. При продължилите обиски в недвижимите му имоти в Сливен и в околните села са намерени още 62 кг хероин и амфетамини, както и незаконно оръжие.
След арестуването на Беленския пред Великотърновския съд адвокатът му направи чудеса от героизъм, за да успее да го измъкне под парична гаранция или домашен арест. Юристът се опита да убеди магистратите, че клиентът му въобще не е и подозирал за наркотика в газовата бутилка на колата, тъй като тя не била негова собственост. По документи баварецът се водел на някой си Петър, познат на Беленския, който му дал колата си да я кара. Съдът обаче не се трогна от адвокатската теза и отказа да промени наложената на арестанта мярка за неотклонение задържане под стража.
Месец по-късно арестуваният бизнесмен се озова в центъра на страхотен скандал. Оказа се, че докато стои в ареста, Иван Терзиев е успял да прехвърли всичките си движими и недвижими имоти на своя син - при това напълно законно, пред нотариус. Двамата са се срещнали в… кабинета на дознателя по случая Деян Бонев.
За да спаси кожата си, дознателят също използва хватката на Пилат Понтийски и се опита да прехвърли вината, като обясни, че е получил устно разрешение да пусне арестанта в кабинета си от наблюдаващия прокурор Красимир Сариев. Научавайки, че дознателят се опитва да го топне, държавният обвинител подскочи като ужилен и заяви, че никога под никаква форма - нито устна, нито писмена, е давал такова разрешение.
Другият скандален момент, който изскочи, бе, като стана ясно, че по време на престоя на Беленския в ареста личните му документи и за минута не са напускали сградата на Областното звено за изпълнение на наказанията. Следователно процедурата по прехвърлянето на имотите от баща на син е станала на юнашко доверие, без нотариусът да види дори и на снимка личните документи на бизнесмена.
След като се раздуха скандалът Военна прокуратура образува проверки срещу дознателя Бонев и прокурора Сариев. Ръководството на Областната дирекция на полицията от своя страна изпрати до тогавашния вътрешен министър Румен Петков предложение за наказание на дознателя. Предложението бе твърде меко - просто за няколко години сгрешилият дознател да не може да участва в конкурси за израстване в служебната йерархия. Това обаче така и не се наложи, защото Военната прокуратура излезе със соломоновското заключение, че дознателят Бонев и прокурорът Сариев не са извършили престъпление и няма причина да бъдат наказвани.
Случаят Терзиев - Беленския беше захапан и от Комисията Кушлев. В началото на лятото, по искане на членовете й, прехвърлянето на имотите от Иван Терзиев на сина му беше анулирано и обявено за нищожно. След това те бяха запорирани като придобити в резултат от престъпна дейност и последва иск за тяхното отнемане в полза на държавата.
Това доста сгъсти облаците над главата на смятания за недосегаем бизнесмен. По тази причина делото срещу него се очаква с голям интерес. Ако бъде признат за виновен, освен че може да се раздели с цялото си недвижимо имущество, Иван Терзиев може да отнесе и от 3 до 15 години затвор и глоба от 50 до 150 хил. лв. заради незаконното притежаване и съхранение на наркотици. Ще се стигне ли до това, или не, обаче вече зависи от Сливенския окръжен съд. Е, със сигурност и от защитата на Беленския, която поне досега показа, че умее да се окопава и да води бой в обсада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във