Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТЪРСИ СЕ НОВО АМПЛОА ЗА ШЕФА НА ВКС

След кратко ваканционно затишие тези дни името на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров отново отекна гръмко в публичното пространство. Този път обаче то прескочи оградата на Съдебната палата и се зарея във висините на политическите кроежи. Оказа се, че не само магистратът е притеснен за бъдещето си, но и партийни функционери изпитват силна загриженост и са се заели да уредят Григоров на подходящ пост.
В понеделник (27 август) лидерът на софийската организация на СДС Борислав Бориславов заяви, че се водят преговори с ДСБ за общ кандидат за кмет на София. Едно от имената, които се завъртя в разговорите, бе това на Иван Григоров. Бориславов допълни, че председателят на ВКС все още не е дал окончателен отговор, но това била една от най-добрите кандидатури.
Докато шефът на ВКС още обмисля решението си, да припомним, че това е поредният опит да му се намери подходящ пост след края на мандата му. Както е известно, той изтича на 20 ноември, т.е. точно след 80 дни.
Първият слух, който плъзна, беше, че Иван Григоров се стяга да става главен инспектор, но не полицейски, а съдебен. С последните поправки в конституцията (влезли в сила на 6 февруари) към Висшия съдебен съвет (ВСС) се създава Инспекторат. Мълвата свърза новосъздадената институция с желанието на Григоров да си намери ново амплоа след ВКС. Нещо повече, в тази структурата той ще плува в собствени води. Както се знае, основната задача на новия орган е да проверява дейността на магистратите. Той ще може да бъде сезиран от граждани, от юридически лица и държавни органи, както и от съдии, прокурори и следователи.
Според чл. 132а, ал. 2 от основния закон Инспекторатът се състои от девет служители и от главен инспектор. Те се назначават за срок от пет години от Народното събрание с гласовете на две трети от народните представители.
Как обаче Иван Григоров ще убеди най-малко 160 депутати, че е достоен кандидат за новата длъжност, все още е пълна енигма. Неведнъж председателят на ВКС е показвал, че е тъмносин и безрезервно подкрепяше СДС по времето на Иван Костов, а по-късно и ДСБ. Народните представители от останалите групи все по-често коментират и името на Малена Филипова за шеф на Инспектората към ВСС. В момента тя е шеф на отдел Инспекторат към Върховната касационна прокуратура.
Но да се върнем на Григоров. Миналата година обаче топлата връзка между него и Костов охладня. Според слуховете причината била в силното желание на Иван Григоров ДСБ да го издигне за кандидат-президент. Бившият премиер обаче категорично отказал. Председателят на ВКС не скрил своето разочарование, споделял е с близки и приятели, че не е очаквал такова отношение от Костов.
Точно заради това политическите наблюдатели бяха изненадани от идеята Григоров да бъде общият кандидат за кмет на СДС и ДСБ. Това се тълкува като сигнал, че шефът на ВКС е простил на Костов, твърдят източници на Параграф 22.
Появата на името на Григоров в обсъжданията явно е знак и за още нещо. През изминалите месеци мълвата гласеше също, че шефът на ВКС щял да ходи посланик в Скопие. Изглежда, нещата са се променили и Григоров няма да се уреди с дипломатически пост.
Тълкувателите песимисти смятат, че обсъжданията на Иван Григоров за различни длъжности всъщност не е добър сигнал. Те припомнят подобно развитие на нещата с друг известен магистрат. Когато през 2005 г. БСП спечели парламентарните избори и се смени правителството, министърът на правосъдието в кабинета Сакскобургготски Антон Станков се върна на работа като съдия в Софийския градски съд. Седмици по-късно неговото име започна да се спряга за какви ли не длъжности и странни постове. В началото се твърдеше, че ще става главен прокурор, после че ще отиде в Конституционния съд. Имаше и приказка, че ще замени Иван Григоров на поста председател на Върховния касационен съд (ВКС). След това го пратиха в Европейския съд в Люксембург. Последните два хита бяха, че ще се кандидатира за кмет на София и че ще стане отново министър на правосъдието, като замести подалия оставка Георги Петканов.
Както е известно, от многото столове, на които го слагаха, накрая Антон Станков се озова на земята и стана обикновен член на НДСВ.
Докато Иван Григоров се оглежда за своето ново поприще, кандидатите за негов наследник бяха сведени до двама. Първоначално в публичното пространство се въртяха 11 имена - заместник-председателят на ВКС Румен Ненков, заместник-шефът на Върховния административен съд Венета Марковска, ръководителите на Софийския апелативен съд Евгений Стайков и на Пловдивския апелативен съд Радка Петрова, шефът на Военноапелативния съд Веселин Пенгезов, председателят на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов, съдията от СГС Антон Станков, директорът на Националния институт на правосъдието Пенчо Пенев, деканът на Юридическия факултет на СУ Св. Климент Охридски д-р Тенчо Колев, заместник-председателят на Народното събрание Любен Корнезов и конституционният съдия Лазар Груев.
Най-вероятно обаче в битката ще останат само последните двама. Според слуховете решението ще вземат върховете на властта, защото президентът настоявал неговият бивш правен съветник Груев да оглави ВКС, а премиерът Сергей Станишев държал на Любен Корнезов.
Изходът от двубоя на гигантите ще определи в крайна сметка новият Висш съдебен съвет (ВСС). На 7 август влезе в сила Законът за съдебната власт (ЗСВ), според който ВСС става постоянно действащ орган. В преходните и заключителните му разпоредби е записано, че съдебната власт трябва да избере своите 11 представители в съвета до 21 септември, а Народното събрание трябва да гласува до 28 септември кои магистрати и видни юристи праща в кадровия орган на Темида.
Повече от ясно беше какво цели смяната на статута на ВСС. БСП много държи да сложи свой човек начело на ВКС. Но за да го направи, трябваше първо да се смени съставът на съвета. В момента 11-те магистрати, избрани от парламентарната квота, са хора на НДСВ и ДПС. Мечтата на социалистите ще се изпълни, ако успеят да вкарат повече червеничко в палитрата на ВСС.
И докато с есента дойде и времето за промените, сегашни и бъдещи магистрати и лобитата им продължават да чертаят планове под жарките лъчи на лятното слънце. Параграф 22 обаче успя да разбере, че през лятната си ваканция депутатите от управляващата коалиция не са почивали много. Те трескаво са събирали автобиографии на магистрати, за да може от всички желаещи да изберат 11 достойни членове на новия Висш съдебен съвет. Както се казва в библейските книги - малцина ще бъдат избраните, които пък впоследствие ще гласуват също толкова достоен председател на ВКС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във