Параграф22 Daily

§22 Анализи

Търсят български пръст в шпионска афера в Сърбия

Шпионският скандал, който се разгаря в съседна Сърбия, засегна и България. Днес сутринта председателят на парламентарната комисия за Косово и Метохия -  Милован Дречун обяви в интервю пред сръбската държавна телевизия, че България има мощно разузнавателно присъствие в Сърбия и участва в дейността на шпионски център в Скопие, заедно с Хърватия.

В продължение на 12 минути Дречун внушава, че България стои зад последния скандал, в който руски агент дава пари на висш сръбски служител с офицерски чин. Случаят с тиражирането на снимката е доказателство, че срещу Сърбия от години се водят поредица от хибридни операции, чиято цел е да се окаже натиск върху обществото и политиката на държавата.

Вече е ясно, че агентът на Русия се нарича Георгий Клебан, докато самоличността на висшия сръбски служител засега остава в тайна. Агенцията за сигурност и разузнаване на Сърбия официално потвърди автентичността на кадрите, на които Георгий Клебан дава пари на сръбския агент. Според Дречун обаче възниква въпросът кой е автор на снимката и коя е службата, която има възможност да проведе такава операция - да води наблюдение, да проследява хора, да снима обекти и хора. Възниква и въпросът коя е особата от сръбска страна, която вероятно предава информация, какъв е предметът на интерес от страна на руския агент, запита Дречун.

Според него е интересно да се провери дали сръбските служби знаят за случая, защото това е стара снимка. Той коментира медийните манипулации, че снимката всъщност е била пусната от американски спецслужби, след петдесетина неуспешни опита, които били осуетени от Русия. Според Дречун би могло да се предположи, че това е така. 

Коментирайки контекста, в който снимката бе тиражирана, шефът на парламентарната комисия спомена за неназован български разследващ журналист, който изглежда стои зад тиражирането на снимката. Съществуват механизми чрез които някои определени звена и служби могат да пласират явно определена информация, заяви Дречун. 

"Искам да ви припомня, че България реагира много бурно по повод на присъствието на руските ракетни системи С-400 по време на общите сръбско-руски военни учения. Тази история може да навреди на руско-сръбските отношения. Малко хора обърнаха внимания на реакцията на Атлантическия съвет в България. Тя мина незабелязано. Тя не може да се счита за несвързана с този случай. Те предупредиха българската общественост, че на тяхна територия Русия извършва хибридна война”, каза още Дречун.

“Искам да ви припомня, че неотдавна аз лично съобщих публично , че в Скопие е сформиран и замаскиран разузнавателен център, където има шпиони от съседните държава като България, Хърватия, Северна Македония. В Сърбия България има изключително мощно разузнавателно присъствие”, подчерта още Милан Дречун, който се счита за един от най-близките сътрудници на президента Вучич

Шефът на Управление за анализ в Агенцията за сигурност и разузнаване на Сърбия (BIA) Реля Жельски вече потвърди, че снимката е автентична. Жельски дори обяви, че руският агент Георгий Клебан вече е извън Сърбия. Жельски съобщи също, че агенцията е наясно със самоличността на т.нар. в медиите сръбски "висш служител с офицерски чин", както и какъв е бил предмета на сделката. Той обаче отказа да даде подробности заради "деликатната територия на оперативната работа". Анализатор №1 в BIA обаче заяви, че сцената, която се вижда на снимката не е рядкост за  определени кръгове. "Това е повече от реална ситуация и ще се учудите колко често се случва това по улиците на Белград и на други градове по света. Сцени с прегръдки между агенти не са неочаквани", додаде той.

Ръководителят на Управлението за анализ увери, че агенцията внимателно преценява всички аспекти на този случай, за да бъде информирано държавното ръководство на Сърбия. Повече яснота във връзка с този инцидент ще има след заседанието на Съвета по национална сигурност, свикан днес от президента Александър Вучич. 

Според Жельски BIA е длъжна да действа изключително в интерес на сръбската държава, но не на други. "Много е важно да се посочи, че в този момент подривната дейност, която се развива на територията на Сърбия, а такава де факто се осъществява, не трябва по никакъв начин да се свързва само с Руската федерация. Напротив, това се отнася и за  други велики сили като САЩ, Великобритания и Франция, а също и за някои регионални играчи, да споменем Хърватия и Албания, много интензивно действат в осъществяване на своите интереси", заяви Жельски. Според него всички мерки, които произтичат от задълженията на BIA в този конкретен случай ще бъдат предприети максимално отговорно.

В разгара на скандала белградският всекидневник "Политика" информира, че Георгий Клебан е служител на руското военно разузнаване ГРУ. Снимката е отпреди няколко години, твърди "Политика". В публикацията се посочва, че човекът, за когото се твърди, че е висш служител, всъщност не работи в спецслужбите, а е цивилен и най-вероятно е търгувал с бизнес-данни.

Междувременно Александър Вучич прие днес посланика на Руската федерация Александър Боцан- Харченко. А Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, коментира случилото се така: "Не знам какъв е този инцидент и той трябва да се изясни. Сигурен съм обаче, че отношенията между Русия и Сърбия са специални - партньорски, братски, съюзнически, и нищо не може да и повлияе.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във