Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Търсим универсално оръжие срещу контрабандата

Г-н Шмитц, има ли универсално оръжие за борба с контрабандата?
- Търсим такова универсално оръжие, тъй като сме сигурни, че не е възможно тази битка да се води само на национално равнище. Криминалните елементи работят на международно равнище и разполагат с глобалните нелегални пазари. Ние, разследващите органи, трябва да си сътрудничим и да използваме всички достъпни мерки. Това означава, че трябва да се борим срещу организираната престъпност с агенти под прикритие, с фирми под прикритие, с последно поколение техника за наблюдение, с телефонно наблюдение, с лица, които желаят да ни предоставят информация, и на които се осигурява специална защита. Така че ние се борим с криминално проявените лица с всички средства, предоставени на криминално разследващите органи. Може ясно да се каже, че контрабандата е много сериозен проблем, в който е замесена организираната престъпност.
Кой елемент според вас е по-важен - техниката или хората?
- Най-важният елемент е сътрудничеството. Това означава сътрудничество с технически средства, с бази данни и с хора - основно следователи.
Кои са най-проблемните контрабандни канали днес в Европа и по-специално в Европейския съюз?
- Зависи от вида стока. Ако говорим за наркотици, търсим кокаина, който идва от Южна Америка и след това минава през Балканския път. Ако говорим за синтетична дрога, тя пристига най-вече от Азия. Наред с тях се контрабандират в големи размери медицински продукти, резервни части за автомобили, дори за самолети. Цигарите идват предимно от Азия и Източна Европа. Съществуват нелегални фабрики за производство на цигари на територията на Европейския съюз. Те използват тютюн, който на свой ред също е произведен в Европейския съюз, но е предназначен именно за нелегално производство на цигари. Пътят на всяка контрабандна стока зависи на първо място от самата стока.
Защо дори марковите цигари в страни като България са с далеч по-ниско качество, отколкото най-евтините цигари в западноевропейските магазини? Да не би да има два вида производство и контрабанда на цигари - една за бившите страни от Източния блок и друга за Западна Европа?
- Качеството е въпрос, който зависи много и от това какво предпочитат хората да пушат. Не бих казал, че тютюнът в Западна Европа е по-добър. От анализите на нелегалните цигари, които ние извършваме постоянно, мога да кажа, че качеството на тези от тях, които са обект на контрабанда, е по-лошо във всички случаи. В някои от пратките намерихме дори отрови като кадмий, арсеник, хербициди, ДДТ. Гледната точка на контрабандистите е следната - тях въобще не ги интересува качествен или некачествен е тютюнът. Те произвеждат цигари, от които очакват приходи и ги получават.
Смятате ли, че страните членки на Евросъюза от Източна Европа са Троянският кон, чрез който контрабандните стоки се промъкват с лекота на неговата територия?
- Ако говорим за цигарите, които идват от Русия и Беларус, това е логичен въпрос, защото те трябва да бъдат транспортирани в контейнери по море или да минат през тези източноевропейски страни, за да стигнат до Западна Европа. Но веднага трябва да кажа, че нелегално производство има също в Белгия, Германия, Франция, Чехия и в балтийските държави. До момента обаче не са открити такива фабрики в България или в Румъния. Така че не бих поставил така въпроса. Източноевропейските страни не са тези, през които контрабандата става по-лесно. Проблемът е глобален и тези цигари трябва да минат през тези страни и по логистични причини.
Засичате ли официални производители, които си позволяват да пускат от време на време нелегални серии цигари?
- Имахме този проблем в миналото. Не с цели компании, а с отделни лица в тях. Срещу тези лица, а не срещу фирмите, в които работят, бяха съответно и заведените следствени дела. Става въпрос за организирани криминални групи, в които от едно до три лица работят в тези фирми. Това е въпрос на корупция, но до момента не сме попадали на някакъв общ план да се изнесат такива цигари и след това да бъдат внесени отново като контрабанда в Европа.
Запознат ли сте с работата на българките митници?
- Ние си сътрудничим много интензивно с българските митници и с шефа им господин Ваньо Танов. Изпращаме всекидневно информация на българските колеги, по която те могат да решат къде да направят проверки. Имаме човек за връзка, който е постоянно в немското посолство в София.
Един леко шеговит въпрос - споделяте ли твърденията в някои теории, че контрабандата има и известен полезен ефект за икономиката?
- Не!

Facebook logo
Бъдете с нас и във