Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Твърдо Да на гражданската конфискация

Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа, известна повече като Венецианската комисия, одобри напълно последния, трети вариант на проекта на българския Закон за отнемане на имущество, придобито от незаконна дейност. С това всички спекулации на противниците на проекта, за които Параграф 22 писа многократно, лъснаха грозно. Окончателното становище на евроекспертите предстои да бъде изпратено на Министерството на правосъдието, което е автор на проекта и заявител на експертизата. На финалното обсъждане, което се проведе на сесията на Венецианската комисия на 16 октомври в града на гондолите, присъстваха министърът на правосъдието Маргарита Попова и заместникът й Жанета Петрова.
Според Комисията проектозаконът е професионално разработен. Евроекспертите препоръчват бързо и систематично сътрудничество между всички структури за борба с организираната престъпност и корупцията, за да се стигне до ефективна конфискация. Пожеланията към прокуратурата са да покаже готовност и да започне разследване на базата на сигналите и информацията, подадени от комисията Кушлев, както и да осигури комплексни и бързи разследвания. Що се отнася до съдиите, фактът, че досега са постигнати недостатъчни резултати относно организираната престъпност и корупцията, показва необходимостта съдебната практика да се подобри в съзвучие с най-добрите практики в ЕС, пише в становището на Венецианската комисия.
Министър Попова потвърди положителното становище на комисията и заяви, че са заложени достатъчно гаранции за правата на гражданите. Гражданите трябва да са спокойни, че никой няма да пострада, защото този закон е предназначен за борба с организираната престъпност, заяви тя в радиовключване от Венеция. Пак в него секретарят на комисията Томас Меркерт потвърди окончателната положителна оценка на колегите си и коментира една от малкото корекции, поискани от тях. В някои случаи е разумно да се потърси сметка за по-предишни години, но в други лицето може да няма документи, с които да докаже собственост за години назад, особено ако такова имущество е движимо. Затова законът трябва да се прилага случай по случай, заяви Маркерт по отношение на предвидения 20-годишен период назад, в който законността на придобитото имущество ще трябва да се доказва.
Маркерт съобщи още, че Венецианската комисия отлага произнасянето си по промените в Наказателнопроцесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които се създава специализиран наказателен съд. Решението по този въпрос беше отложено, защото докладчиците смятат, че са необходими повече информация и обсъждане на някои интерпретации на закона, каза Маркерт и добави, че становище на комисията ще има през декември. От коментара на Попова стана ясно, че европейските експерти одобряват по принцип създаването на такава структура, но са открили в текстовете проблеми на конституционно ниво.
Няма проблем с идеята за изграждане на специализиран съд, но трябва да се работи, за да се намери добра формула, която да отговаря на конституцията. Тогава Венецианската комисия ще подкрепи това начинание, заяви тя. Проектите в НПК и ЗСВ за спецсъда бяха одобрени миналата седмица на първо четене от парламента, така че управляващите имат отлична възможност сега да се съобразят с препоръките на евроекспертите, преди да ги внесат за окончателно гласуване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във