Параграф22 Weekly

§22 Анализи

УБИЕЦ, ПРАТЕН ЗАДЪЛГО В ЗАТВОРА

Благоевградският окръжен съд прати за 22 години и 4 месеца в затвора мъж, който убил по особено жесток начин унгарски тираджия. Присъдата бе прочетена от петчленен състав с председател Атанас Маскръчки в понеделник (22 октомври).
На 9 април 2000 г. в ранния следобед шофьорът Имре Фодор спира с ТИР-а си Скания (натоварен с 20 000 кг полиетиленов гранулат) на една от отбивките на главен път Е-79 в близост до Кресна. Чужденецът имал нужда от почивка.
Но само няколко минути по-късно изневиделица се появили двама души и го нападнали. По-късно е установено, че това са Юлиян Мирчев-Фрико и Петьо Плачков.
Нападателите започнали да се гаврят с човека. Те го удряли с юмруци по цялото тяло, а като се уморили, започнали да го ритат. Накрая Мирчев извадил пистолет Макаров и прострелял Имре Фодор в десния крак.
След като тормозът им омръзнал, извергите натоварили жертвата си в каросерията на камиона, покрили главата му с дрехи и тръгнали да го разкарват насам-натам.
Към 21 часа те спрели с камиона. Мирчев и Плачков свалили унгареца от каросерията, съблекли го гол до кръста и му оковали ръцете с белезници. Накрая Фрико извадил отново пистолета, допрял го до слепоочието на чужденеца и го застрелял. Тялото хвърлил на островче на река Струма край Кресненското дефиле.
Трупът е открит няколко часа по-късно от случайни хора. Полицията бързо успяла да стигне до извършителите, като проследила товара.
След като застреляли унгареца, Мирчев и Плачков се отправили с камиона към Разлог. Там разтоварили стоката и се опитали да я продадат на бизнесмена Петър Петров. Свидетел на пазарлъка станал друг търговец - Георги Пандев-Чадъра. Общата стойност на гранулата и товарното превозно средство възлиза на 76 265 лева.
Как и къде са задържани двамата изверги така и не стана ясно по време на делото. Но след ареста срещу Фрико са повдигнати две обвинения - за убийство (чл.115 от Наказателния кодекс) и за въоръжен грабеж (чл.199 от НК). Ортакът му ще отговаря само за грабеж.
В понеделник двамата признаха вината си и приеха всички събрани доказателства. Така съдът разгледа делото по т.нар. съкратена процедура, т.е. не изслушва свидетели и вещи лица, а директно пристъпва към пледоариите на двете страни.
Пръв взе думата прокурорът по делото Снежана Кацарска, която припомни престъпното минало на Юлиян Мирчев. Преди два месеца той се е върнал в България от Гърция. В южната ни съседка е излежал 11 години зад решетките за притежание на наркотици. През 1997 г. районният съд в Благоевград пък му налага кумулация от една година условно за други две престъпления.
Юлиян Мирчев е мозъкът на организацията на престъплението. Той хладнокръвно е ръководил грабежа и убийството. Смъртта на унгарския гражданин е била особено мъчителна, каза в залата прокурор Снежана Кацарска. Тя пледира за 15 години лишаване от свобода за Фрико, защото деянието е извършено при условията на опасен рецидив, и до 5 години лишаване от свобода за Плачков.
В последната си дума пред съда Фрико нападна държавното обвинение. Прокуратурата се опитва да манипулира, като прави фантасмагории, за да утежни положението ми. Моля към наказанието ми да не се прибавят условните присъди, които имам, каза Мирчев.
Но желанието му не се сбъдна. Петчленният съдебен състав му наложи 14 години и 11 месеца затвор. Но увеличи наказанието му наполовина заради предишните условни присъди, които има. Така Мирчев ще лежи общо 22 години и 4 месеца зад решетките. Приятелят му Петьо Плачков пък бе осъден на 4 години и 11 месеца за грабеж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във