Параграф22 Weekly

§22 Анализи

УБИЕЦЪТ НА ЯМБОЛСКАТА АДВОКАТКА ЯСЕН НА 9 ЯНУАРИ?

Сензация! Шест и половина години след убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева се появи човек, който ще посочи истинския извършител на престъплението. Новината изскочи в четвъртък (9 ноември) по време на делото в Софийския градски съд (СГС).
Трима души са обвиняеми за смъртта на адвокатката - единият от собствениците на ямболската винарна Стара изба Орлин Аврамов и съпрузите Пламен и Димитринка Калайджиеви. Срещу тях е повдигнато обвинение за умишлено убийство (чл. 116 от Наказателния кодекс). Съдят Димитринка задочно, защото от няколко години живее във Великобритания.
Именно нейният адвокат - Атанас Данков, заяви в четвъртък, че защитата разполага с много силен коз - човек, който ще бъде призован като свидетел, за да каже кой стои зад убийството на Надежда Георгиева.
Става дума за небезизвестния главен секретар на Моряшкия синдикат Пламен Симов. Преди около четири години именно той заедно със синия активист Едвин Сугарев и покойния прокурор от Върховната административна прокуратура Николай Колев бяха най-силната опозиция на бившия главен прокурор Никола Филчев. Те твърдяха, че именно Филчев е убил ямболската адвокатка. На 28 декември 2002 г. Колев бе застрелян от неизвестни килъри. Сугарев и Симов набедиха бившия главен прокурор и за това престъпление.
В четвъртък пред репортер на Параграф 22 адвокат Данков заяви, че Надежда Георгиева въртяла само поръчкови дела, приемала пари, за да урежда изхода на определени процеси. Нейната дейност беше престъпна и един ден неминуемо щеше да стигне до фатален край, каза още адвокат Данков. Според него Пламен Симов научил истината за смъртта й от нейни близки.
Бащата на Надежда подочу думите му и избухна: Смятам, че това дело не трябва да се дъвче от непочтени хора.
Въпреки всичко, заради допълнителната информация, Данков поиска от съда моряшкият синдикалист да бъде разпитан. Председателят на съдебния състав Владимир Астарджиев уважи искането. Пламен Симов ще бъде призован за следващото заседание на 9 януари 2007 година.
В четвъртък трябваше да бъде разпитана съпругата на покойния Николай Колев - Нанка. Според обвинителния акт, именно Николай Колев е покрил престъплението. Той е увил трупа на ямболската адвокатка с одеало и е включил калорифер - за да се ускори разлагането на тялото и така да се скрие датата на убийството.
Нанка Колева обаче се възползва от чл.119 от Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), който гласи: Съпругът, възходящите, низходящите, братята и сестрите на обвиняемия и лицето, с което той се намира във фактическо съжителство, могат да откажат да свидетелстват.
В залата трябваше да се появи и бившият шеф на вече несъществуваща Прокуратура на въоръжените сили Емил Карамфилов. Съдия Астарджиев, обаче докладва, че той е нередовно повикан. Призовкари многократно са посещавали домашния му адрес, но на почукванията и позвъняванията никой не отговарял. Съседите му пък отказали да приемат призовката и да му я връчат.
Както вече е известно, трупът на Надежда Георгиева беше открит на 28 февруари 2000 г. в жилището й на ул. Хайдушка гора в столичния кв. Стрелбище. Аутопсията показала, че жената е била убита поне два дни по-рано и че тя е била съсечена девет пъти със сатър.
Чак през лятото на 2001 г. настъпва пробив и разследващите стигат до извода, че зад зверското убийство стоят трима души. Пръв е задържан Орлин Аврамов, след него - Пламен Калайджиев. Съпругата му Димитринка се изплъзва от органите на реда и се укрива в чужбина. Според следствието, тримата били на гости на Надежда Георгиева, напили се, скарали се и накрая адвокатката била убита.
Малко след ареста на Аврамов в пералнята в дома му е открит негов потник с кърваво петно. ДНК-експертизата показва, че кръвта е на Надежда Георгиева. Никой така и не пожела да сподели тогава по какъв начин въпросното бельо се появи на бял свят година и половина след убийството. Остана без отговор и въпросът защо поемните лица, присъствали на обиска, не са видели този потник, нито пък са видели как разследващите органи го вадят от пералнята.
Както се казва по друг повод: интересното - свидетелските показания на Пламен Симов и изясняването на мистерията около кървавото петно, тепърва предстои.

Facebook logo
Бъдете с нас и във