Параграф22 Weekly

§22 Анализи

УБИЕЦЪТ СЕ НАМИРА В КАЗАХСТАН

Съдебната година започна изключително интересно. Първата пикантна новина излетя във вторник (9 януари): бе посочен истинският убиец на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. И той не е кой да е, а бившият главен прокурор на републиката Никола Филчев, който в момента е посланик в Казахстан.
Тежките обвинения бяха изречени пред Софийския градски съд (СГС) от Нанка Колева, съпруга на убития на 28 декември 2002 г. прокурор Николай Колев. Тя бе разпитана в качеството на свидетел по делото за убийството на ямболската адвокатка.
Преди обаче да разкажем за изключително любопитните показания на Нанка Колева, ще трябва отново да припомним как бе умъртвена Надежда Георгиева. Това се налага, защото думите на свидетелката са пряко свързани с оръжието на престъплението и със самото престъпление.

Трупът на адвокатката беше открит на 28 февруари 2000 г. в жилището й на ул. Хайдушка гора в столичния кв. Стрелбище. Аутопсията показала, че жената е била убита поне два дни по-рано и че тя е била съсечена девет пъти със сатър. Жилището й е било излизано, т.е. в него не са намерени никакви пръстови отпечатъци. Професионална работа, казаха разследващите тогава.
Чак през лятото на 2001 г. настъпва пробив и разследващите стигат до извода, че зад зверското убийство стоят трима души. Пръв е задържан единият от собствениците на ямболската винарна Стара изба Орлин Аврамов, след него - Пламен Калайджиев. Съпругата му Димитринка се изплъзва от органите на реда и се укрива в Лондон. Според следствието, тримата били на гости на Надежда Георгиева, напили се, скарали се и накрая адвокатката била убита.
Малко след ареста на Аврамов, година и половина след убийството, в пералнята в дома му е открит негов потник с кърваво петно. ДНК-експертизата показва, че кръвта е на Надежда Георгиева. Никой така и не пожела да сподели тогава защо и как въпросното бельо се появява тогава на бял свят. Остана без отговор и въпросът защо поемните лица, присъствали на обиска, не са видели този потник, нито пък са видели как разследващите органи го вадят от пералнята.
В обвинителния акт по делото фигурираше и името на Николай Колев. Според прокуратурата именно той е покрил престъплението. Той е увил трупа на ямболската адвокатка с одеало и е включил калорифер - за да се ускори разлагането на тялото и така да не може да се разбере точния час и дата на убийството. Но тъй като Колев междувременно също бе убит, делото срещу него бе прекратено.
Така на подсъдимата скамейка останаха трима души - Орлин Аврамов и Пламен Калайджиев. Съпругата му Димитринка е съдена задочно. Срещу тях е повдигнато обвинение за умишлено убийство (чл. 116 от Наказателния кодекс).
И така на 7 януари Нанка Колева предизвика смут в съдебната зала. В първия работен ден на 2005 г., след като беше минала годишнината от смъртта на съпруга ми, срещнах Никола Филчев на четвъртия етаж на Съдебната палата. Той ме покани в кабинета си на разговор. Там, на четири очи, ми призна, че лично е убил Надежда Георгиева, започна разказа си Колева, която е прокурор от Върховната касационна прокуратура (ВКП).
Тя заяви още, че Филчев е заръчал на Николай Колев да убие и бившия апелативен прокурор на Варна Васил Миков, който в момента е във ВКП. Точните думи на бившия обвинител №1 били: Това дело го искам в твърди корици. Но Николай Колев отказал да изпълни мократа поръчка. поред Нанка Колева, именно Филчев е поръчал разстрела на съпруга й и по негова заповед в колата на Колев са били подхвърлени наркотици.
Случаят, за който говори Нанка, е от 2001 година. На 8 март същата година Николай Колев е арестуван и обвинен в притежание на наркотици. Няколко дни той бе в ареста, но накрая бе освободен, а делото срещу него прекратено, защото имаше магистратски имунитет. Тогава самият Колев твърдеше, че зад всичко стои Никола Филчев.
След този случай съпругът ми започна да събира информация и документи за бившия обвинител №1, за да може да се защити. Така той разбра, че прокурори и следователи искат да го натопят за убийството на ямболската адвокатка. Николай Колев беше ми казал, че бившият военен прокурор Трендафил Трайков, който сега е във ВКП, и следователят от Националната следствена служба (НСлС) Олег Янев притискат цигани с висящи дела да свидетелстват, че съпругът ми е замесен в убийството на Надежда Георгиева. Трайков и Янев са искали да натопят и покойния прокурор Николай Джамбов, че посяга на ромски деца, разказа още пред съда Нанка Колева.
Тук отново трябва да се отклоним за малко от делото и да припомним, че Николай Джамбов бе прокурор от Върховната административна прокуратура (ВАП). Той се застреля на 24 април 2000 г. в кабинета си във ВАП пред очите на своя колежка и на съпругата си. Джамбов остави предсмъртно писмо, в което пишеше, че ако има съвест, главният прокурор трябва да си подаде оставката. Тогава хора от близкото обкръжение на Филчев направиха опит да изкарат самоубийството като фатален изход от любовен триъгълник, а самият Джамбов - психически неуравновесен и склонен към подобни действия. В прокурорските среди се говори, че и Джамбов, както и Колев, имал конфликт с Никола Филчев.
Нанка Колева заяви още в съдебната зала, че след убийството на Надежда Георгиева съпругът й е предложил на Филчев да създадат силна група за разследване. Но бившият главен прокурор му се разкрещял да не пипа нищо по това дело.
Въпреки предупреждението Колев се срещнал със следователя по делото Илия Илиев (на 30 март 2006 г. той почина пред кабинета на сегашния обвинител №1 Борис Велчев, докато чакаше да се види с него). Илиев му казал, че е разбрал в кой водоем край София е изхвърлен сатърът, с който е била посечена Надежда Георгиева. Не знам какво е станало с оръжието на убийството, разказа още Нанка Колева.
Тя завърши показанията си с думите: Адвокатката е казвала пред други хора, че държи Филчев в ръцете си. А той често ходеше при нея. Даже имаше намерение да се жени за нея. Целият четвърти етаж на Съдебната палата я познаваше (там се намират кабинетите на прокурорите от ВКП - бел.ред.). Но явно Филчев е разбрал какво има тя срещу него. Вечерта, когато тя е била убита, той е бил при нея, и то без охрана, което се случва за първи път. Престъпленията, които вършеше бившият главен прокурор, бяха в интерес на хора, които и сега дърпат конците в държавата. Това е старата, скрита мафия. Страшна е картината.
Във вторник СГС разпита и друга интересна личност. Става дума за небезизвестния главен секретар на Моряшкия синдикат Пламен Симов. Преди около четири години именно той заедно със синия активист Едвин Сугарев и покойния прокурор Николай Колев бяха най-силната опозиция на бившия главен прокурор Никола Филчев.
През 1999 г. Симов получил докладна записка, според която се подготвя умишлен фалит на фирмата Океански риболов ЕООД. Според документите, които получих, зад това стоят синдиците на дружеството Стойчо Стойчев (в момента е председател на Ямболската търговска палата - бел.ред.) и Галя Кольовска. Двамата са се свързали с адвокат Надежда Георгиева, на която дали 150 000 долара. Парите били предназначени за подкуп, който трябвало да получи Никола Филчев, за да осуети наказателното преследване срещу двамата синдици. Всичко това го научих от Николай Колев, обясни във вторник пред съда Пламен Симов.
Синдикалистът препратил всички документи на прокурора от ВАП Николай Джамбов, който се занимавал със случая с Океански риболов. След самоубийството му със случая се заел Николай Колев.
На 28 декември 2002 г., няколко часа преди Колев да бъде застрелян, се е видял със Симов. Аз дадох на Николай копие от медицински документи, които бяха разпространени от председателя на Върховния касационен съд Иван Григоров миналата година. Става дума за епикризата на Филчев, но в моите документи имаше някои разлики. Получих ги в плик, който бе пъхнат под вратата на жилището ми в Бургас. С тях имаше и бележка, на която пишеше Желая ви успех! Според медицинските документи бившият главен прокурор страда от циклофрения. Сега му викат шизофрения. При тази болест имало два типа на поведение - олигофренен и яростен, разказа още Симов.
По време на срещата Колев информирал приятеля си, че ямболската адвокатка Надежда Георгиева е отказала да даде парите на Филчев и му е съобщила, че има касети със запис на техни разговори. Николай ми разказа още, че според негова информация бившият главен прокурор е изпаднал в ярост. Според мен, Колев имаше една от въпросните касети. Той се страхуваше за живота си и смяташе да даде всички събрани документи на съхранение при приятеля си Владимир Димов, който беше барета. Но както е известно, Димов бе намерен убит на 29 декември 2002 г., ден след разстрела на Колев, обясни още Симов.
Той допълни, че Николай Колев е смятал да поиска имунитетите на Никола Филчев, на заместник главния прокурор Христо Манчев и на обвинителя от ВКП Бойко Найденов заради фалита на Океански риболов. Искането до Висшия съдебен съвет (ВСС) щяло да стане чрез тогавашния председател на Върховния административен съд Владислав Славов, който бе и член на ВСС. Но, по думите на синдикалиста, Колев и Славов така и не успели да се видят.
Разпитът на двамата свидетели пред съда бе следен от прокурора от Софийската градска прокуратура (СГП) Магдален Маринов, който в момента е командирован във ВКП. На въпрос на Параграф 22 дали е в залата, за да следи работата на колегите си, или по друг повод, Маринов заяви, че е натоварен с разследването на убийството на Николай Колев. Той не каза до къде е стигнало то, но пък заяви, че години наред по него е работено мърляво.
Присъствието на прокурор Маринов на делото може да означава, че между убийството на ямболската адвокатка и разстрела на Николай Колев има връзка. Каква евентуално е тя обаче на този етап никой не иска да каже.
Следващото заседание по делото за смъртта на Надежда Георгиева е на 6 февруари. Тогава съдът ще реши дали да призове на разпит и бившия главен прокурор Никола Филчев. Ако успее да го призове, разбира се, защото бившият обвинител №1 е труднооткриваем, въпреки че всички знаят какво и къде работи в момента. Следите водят към Казахстан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във