Параграф22 Weekly

§22 Анализи

УБИХ, ЗАЩОТО МЕ ОБИДИХА

Мъж поиска по-леко наказание за убийството, което е извършил. Жертва станала майката на детето му, защото го била обидила. Такъв мотив изтъкна пред Бургаския апелативен съд (БАС) в понеделник (13 ноември) подсъдимият Борислав Костов. Срещу него е повдигнато обвинение за умишлено убийство (чл. 116 от Наказателния кодекс). Според обвинителния акт на 27 януари тази година Костов наръгал с нож във врата Ангелина Кралева, с която живеел на семейни начала. Двамата имали тригодишен син Станимир, а Ангелина имала още две деца от друга връзка. На 27 януари Борислав отишъл в павилиона, в който работила Ангелина. Жената все още не била отворила, тя подреждала стоките по рафтовете. Павилионът бил заключен, но след настоятелните молби на Борислав Ангелина отключила и пуснала вътре бащата на детето й. Според държавното обвинение в началото двамата разговаряли спокойно, изпили по чаша кафе. Но впоследствие между тях избухнал скандал.
Ангелина натиснала паник-бутона в търговския обект. Борислав грабнал намиращия се наблизо нож. Жената се опитала да се спаси, но той я нападнал в гръб и в пристъп на гняв забил 12-сантиметровото острие в сънната й артерия.
Убиецът измъкнал тялото от тясното помещение, влачил го няколко метра, докато стигне до съседния магазин. Там го зарязал и избягал. Трима души видели мъж с кървави дрехи да тича по улицата.
Борислав е бил заловен 43 минути по-късно в дома си. Той тъкмо излизал от банята, когато полицаите щракнали белезниците около китките му. Кървавите му дрехи все още не били изхвърлени. Вече в ареста той направил пълни самопризнания.
В понеделник в съдебната зала адвокатът на Костов заяви, че убийството е извършено в състояние на афект. Борислав не е искал да убива приятелката си. Във фаталния ден отишъл при нея, за да си изяснят отношенията, да се сдобрят и ако може отново да заживеят заедно. Но тя се държала студено, отказала да се помирят, нарекла го некадърник. Именно обидата отключила агресията в него. Ако Ангелина не го беше провокирала, нямаше да се стигне до фаталния изход, заяви пред съда защитникът.
През юли тази година Бургаският окръжен съд му наложи 12 години лишаване от свобода. Неговият адвокат обжалва присъдата пред въззивната инстанция.
В понеделник защитата поиска обвинението да се преквалифицира от умишлено убийство в убийство в състояние на афект (чл. 118 от НК). Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 години затвор, а по другия текст - за умишлено убийство - е доживотен затвор.
Прокуратурата се възпротиви на искането на защитата. Според държавното обвинение Ангелина често упреквала Борислав, че не може да осигури достатъчно средства, за да издържа нея и детето им.
Съжалявам за случилото се. Но тя ме нарече некадърник, заяви в последната си дума пред съда Борислав Костов. До месец Бургаският апелативен съд ще си каже тежката дума.

Facebook logo
Бъдете с нас и във