Параграф22 Weekly

§22 Анализи

УБИЙЦИТЕ НА ДОКТОРА СА ОБРЕЧЕНИ НА ДЪЛЪГ И СПОКОЕН ЖИВОТ

Неизбежни сравнения
Другото съвпадение, случило се след разстрела на Доктора (на 22 февруари), странно защо бе подминато и от медиите, и от вечните МВР критикари на съда.
Както вече е известно, разбиването на групата, която по списък е трябвало да отстреля Иван Тодоров-Доктора, Любен Гоцев и Никола Дамянов, се случи при следния дневен ред.
През август 2005 г. е пипнат основният свидетел по делото - Велин Добрев. В началото на септември са задържани хората, които е трябвало да бъдат рамо до рамо с него по време на бойните акции. А на 29 октомври са арестувани мозъците на пъклените заговори - Красимир Маринов-Големият Маргин и Николай Маринов-Малкия Маргин, както и групата за логистична подкрепа - Веселин Тошев и братята Иво и Светлин Карагеоргиеви.
На 30 октомври Софийската градска прокуратура повдигна на всеки един от тях по три обвинения: за приготовление за убийство (чл.117 от Наказателния кодекс), за участие в организирана престъпна група (чл.321 от НК) и за незаконно притежаване на оръжие (чл. 339 от НК). А на 1 ноември Софийският градски съд остави Маргините, Веселин Тошев и братята Иво и Светлин Карагеоргиеви в ареста с постоянни мерки за неотклонение задържане под стража.
През следващите два-три месеца широката общественост научи още няколко любопитни подробности. Велин Добрев е пропял още през септември, след което срещу Маргините е започнала полицейска разработка. Цената, която братята са определили за всяка глава, бе закръглена на 40 000 евро. За да се подготвят перфектно, килърите и техните помагачи са получили част от трудовото си възнаграждение авансово. И накрая - пред следствието и МВР ключовият свидетел Велин Добрев най-подробно е разказал коя от жертвите как е трябвало да бъде отсвирена.
На 24 февруари, два дни след разстрела на Иван Тодоров-Доктора, небезизвестният Димитър Вучев-Демби отново бе арестуван (за осми или девети път през последните три години), а Софийският градски съд тутакси му наложи постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Искането за въдворяването на Демби в предварителния арест е направено от Софийската градска прокуратура, а основанията за това звучат някак познато.
През есента на миналата година основният свидетел срещу Маргините - Велин Добрев, е разказал пред следствието, че Димитър Вучев-Демби е на път да организира три атентата - срещу братята Тодор и Радослав Балеви и срещу Радослав Иванов-Темерута. Като причина за поръчковите убийства Добрев е посочил следните обстоятелства и факти: братята Балеви работят за Златко Баретата и те са виновни за взривяването на Георги Нацев, който е стар боен другар на Демби и до неотдавна - подсъдим за атентата срещу столичния наркодилър Илиян Варсанов..
Този епизод от гангстерската война се разиграва на 12 юни 2005 г., когато край софийското с. Долна Баня луксозно Ауди А6 избухна така, както си вървеше мирно и кротко по пътя. По време на взрива в колата са четирима души от бригадата на Демби - Иван Иванов, Георги Нацев, Христо Кънчев и Пламен Дойчинов. Самият бос Димитър Вучев и друга една легенда на столичния подземен свят - Мартин Станков-Рашо, следват аудито в мерцедес. За къде и с каква цел са пътували двете коли така и не стана ясно. След като приключиха огледите на местопроизшествието обаче, откъм МВР обобщиха резултатите по следния начин: Георги Нацев е седял на задната седалка и е държал бомбата в скута си. Ето защо след избухването на самоделката той е загинал, а спътниците му са се отървали с различни наранявания.
Днес обаче тогавашната полицейска информация вече не играе роля, защото онзи взрив трябва да бъде употребен за някакви други цели. Затова, разчитайки на всеобщата амнезия, Велин Добрев свидетелства, че Демби искал да убие братята Балеви, защото те взривили неговия ортак Нацев.
Как и защо въпросните братя Балеви са пъхнали бомбата едва ли не в гащите на Георги Нацев, и то в присъствието на самия Демби, полицията и следствието изобщо не желаят да коментират. Така че ние продължаваме по-нататък.
За да върже показанията си срещу Димитър Вучев, свидетелят Велин Добрев обяснил пред следствието, че отишъл при едната си мишена - Тодор Балев, и го предупредил, че Демби иска да му изпие кръвчицата. В знак на благодарност Балев дал на Добрев 5000 лв. и го помолил да ликвидира Димитър Вучев-Демби и Мартин Станков-Рашо срещу скромното възнаграждение от 40 000 евро на на калпак. Добрев обаче като един добросъвестен гражданин отказал мокрите поръчки и... отърчал право в полицията.
Ако се съди по досегашната логика, която позволи на вътрешния министър Румен Петков, на бившия вече главен прокурор Никола Филчев и на директора на Националната следствена служба Ангел Александров да се похвалят, че са задържали двама от най-големите мафиотски босове в България (за Маргините става въпрос), Димитър Вучев-Демби би трябвало да изгние зад решетките. Първо, защото е поръчал три убийства, и второ - защото зад гърба си има поне още пет-шест висящи дела - за опит за убийство, за рекет над проститутка, за незаконно притежаване на оръжие и какво ли не още.
Вместо да изпълни предписанията на закона обаче на 1 март (сряда) състав на Софийския апелативен съд отмени задържането под стража на Демби, наложено му от Софийския градски съд, и го пусна на свобода срещу... подписка. И то не за друго, а поради липса на доказателства.
Оказа се, че Велин Добрев е пропял срещу Демби още през октомври-ноември 2005 г., като в показанията си е заявил, че Бисер Илиев (друг важен свидетел срещу Маргините) е трябвало да играе ролята на връзка между него (Велин Добрев) и Димитър Вучев-Демби. За четири месеца обаче - от проговарянето на пишман екзекутора Добрев до образуването на делото срещу Демби на 26 февруари - никой не е намерил време да разпита посредника Бисер Илиев, сякаш той изобщо не се намира в... ареста на Националната следствена служба.
Не по-малко пренебрежително е било и отношението към жертвите на Демби - братята Радослав и Тодор Балеви, които също не са разпитвани за евентуалните причини, поради които Димитър Вучев иска да ги гърми. Което за тях може би е по-добрият вариант, защото през октомври Иван Тодоров-Доктора даде показания по делото срещу Маргините, а през февруари беше разстрелян.
А като казахме Доктора, та се сетихме и за още един абсурд, от който няма как да избягаме: делото за осуетения атентат срещу Иван Тодоров се води в Националната следствена служба, а делото за извършения атентат срещу Иван Тодоров се води в Столичната следствена служба. Вярно, те са под една обща шапка, но това изобщо не означава,че подобно разделение на труда е ефективно. Стига, разбира се, някой изобщо да го интересува защо Доктора е бил гръмнат.

Послеслов
Събитията през дните, последвали екзекуцията на Иван Тодоров-Доктора, за сетен път доказаха, че Параграф 22 винаги е бил прав, когато е препоръчвал на бившите/сегашни управляващи от НДСВ и ДПС да разтурят МВР и съдебната система и да започнат тяхното изграждане наново. При това - с всички реквизити, които са задължителни за подобен процес: писане на нови наказателни закони, създаване на нови структури и с чистка сред полицаите, магистратите и... техните шефове и т.н.
Сигурно ще прозвучи неуважително, но тази чистка трябва да бъде толкова яка, че от досегашните орли на правосъдието на работа да се върнат не повече от 25-30 процента. И то след подписването на специални декларации, че няма да оправдават заплатите си с поръчкови дела, няма да доказват тезите си чрез нарушаване на законите, няма да прилагат двойни правни стандарти в зависимост от волята на управляващите и няма да лъжат обществото чрез манипулиране на медиите.
При добра организация на труда подобно упражнение би отнело не повече от три години, защото Европейският съюз и САЩ щяха да ни помогнат на драго сърце - с пари, със специалисти, с техника и със законодателно ноу хау.
Не по-малко ентусиазиран в подкрепата си щеше да бъде и обикновеният българин, защото той отдавна е свикнал да се оправя сам и да не разчита на МВР и на съдебната система. Особено в екстрени случаи, когато става дума за сигурността на дома и на семейството му, за уреждането на някакъв проблем с конкуренцията или за откриването на изчезналото му дете или лека кола. Защото после, след приключването на новото строителство, въпросният обикновен българин вече ще е сигурен, че служителите в т. нар. компетентни органи ще се отнасят с него като с честен данъкоплатец и гражданин с конституционно гарантирани права, а не като с... нищожество и досадна конска муха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във