Параграф22 Weekly

§22 Анализи

УБИЙЦИТЕ НА ОРЦЕ КОРУНОВСКИ ОРЕДЯХА СЪВСЕМ

Няма живот за Маце от пернишкото село Дивотино извън стените на затвора, стана ясно от последното решение на Варненския окръжен съд. Доживотен затвор при първоначален специален режим присъдиха във вторник (1 юли) варненските магистрати на Малин Крумов - Маце за предумишленото убийство на македонския гражданин Орце Коруновски, извършено на 22 септември 2002 година в центъра на Варна. Делото беше възобновено на 7 май тази година, като в две съдебни заседания отново бяха призовани и разпитани свидетелите на публичния разстрел.
Неокончателната все още присъда (Маце може да обжалва решението на ВОС в 15-дневен срок) издава незавидното положение, в което се намира най-вече МВР-машината за събиране на доказателства, а оттам и съдебната система.
Дивият дивотинец получава за втори път доживотно наказание за убийството на Коруновски, но благодарение на слабата работа на разследващите по случая така и не се разбра кои в крайна сметка са реалните му съучастници и кой е поръчал букета за Коруновски.
В същия процес на 1 юли бяха оправдани напълно като съизвършители и помагачи Венко Агонцев, Димитър Викентиев и Карамфил Карамфилов. Съдът махна още в залата белезниците на Агонцев и Викентиев и им наложи мярка за неотклонение подписка. Мярката е във връзка с категоричната позиция на държавното обвинение, че ще протестира оправдателните присъди в 15-дневен срок. Колкото до недоказаната от Темида вина за подбудителство, тя остана да лежи в ковчега на македонеца Димитър Бенишев, чиито нерви не издържаха, и който се самоуби през 2003 година.
Играта има вина - няма вина вървя по време на целия процес, който се проточи чак до март 2007 г., когато същият Варненски окръжен съд отсече, че Маце, Агонцев, Викентиев и Карамфилов са взели душата на Коруновски по поръка на закопания на два метра под земята и по тази причина виновен за всичко Димитър Бенишев.
В началото на 2008 г. апелативните съдии от Варна обаче порязаха колегите си от ВОС и върнаха надеждата на Маце и компания да видят как върви животът и извън затворническите стени. Според апелативния съд връзката между подсъдимите и убийството на Орце Коруновски виси на съвсем тъничка нишка от предположения, тъй като фактически мотиви за разстрела липсват. Така че магистратите върнаха делото за ново разглеждане.
Любопитно е какви доказателства в подкрепа на тезата си, че оневинените Агонцев, Викентиев и Карамфилов всъщност имат пръст в разстрела на македонеца през далечната 2002 г., ще представи в близките дни прокуратурата. Най-вероятно протестите на държавното обвинение ще се изчерпят с досега съществуващите доказателства, които вече веднъж са били обект на внимателно разглеждане от страна на апелативните съдии. Тогава въззивната инстанция прецени, че окръжните съдии не са посочили на основата на какви доказателства са приели за установени изложените фактически обстоятелства, механизма на извършване на престъплението и ролята на всеки един от подсъдимите в станалото през есента на 2002 година. А също така че ВОС не е разгледал и обсъдил всички възражения на адвокатите и на самите подсъдими.
Последното решение на ВОС от 1 юли може да е знак, че след протеста магистратите в червени и черни тоги ще се срещнат някъде по средата на обективната истина. Така Маце ще си остане в зандана с доживотна присъда, а останалите трима ще излязат от съдебната зала свободни и пречистени. За един от тях - Карамфил Карамфилов - свободата, както и издадените му досега присъди, ще дойде задочно, защото той така и не се яви в залата през тези години, следейки нейде от чужбина как върви играта има вина - няма вина.
Ако се проследи развитието на процеса за разстрела на македонеца Орце, няма как да не ни избоде очите непоследователното поведение на Темида в случая, напомнящо на правилата на популярната игра по българските пазарища.
Два месеца след като Венко Агонцев и Димитър Бенишев бяха арестувани, същият Варненски апелативен съд отказа да ги пусне под парична гаранция и ги остави в следствения арест. Двамата бяха задържани като поръчители на показното убийство на Орце Коруноски и на 12 ноември 2002 година. Варненският окръжен съд им наложи постоянна мярка за неотклонение Задържане под стража. На 19 ноември, седмица след това, апелативните магистрати потвърдиха решението на първоинстанционния съд с мотива, че има реална опасност двамата задържани да се укрият, за да избегнат наказателното преследване.
Тогава адвокатът на Димитър Бенишев представи в съда документи, че приятелката и баща му са тежко болни, както и копие от акта за раждане на извънбрачната му дъщеря Ванеса Бенишева. Защитата му извади и справка от СДВР, според която Бенишев се е отзовавал вече на полицейска призовка по случая и не се е крил. Адвокатът тогава обяви, че мярката срещу подзащитния му е нелепа поради липса на законови съображения. Той посочи, че му е отказано да се запознае с материалите и доказателствата по делото, което възпрепятствало работата му като законен защитник. Същото каза и адвокатът на Агонцев - нарушени права на защитата заради отказ на достъп до материалите по делото.
Колкото до самия поръчител Димитър Бенишев, той заяви в съдебната зала, че е невинен и никога през съзнателния си живот не е участвал в подобно престъпление. От своя страна и Агонцев обяви, че има постоянен адрес, на който може да бъде призован по всяко време, и че се грижи сам за съпругата и трите си малки деца. Срещу мен е повдигнато безумно обвинение. Не съм нито участник, нито извършител на това престъпление, заяви още през ноември 2002 г. Венко Агонцев.
Въпреки пледоарията на адвокатите и изявленията на задържаните те престояха в следствения арест цели девет месеца. До 23 юни 2003 г., когато се оказа, че повечето от обвиненията срещу тях са въздух под налягане. Тогава адвокатите на задържаните поискаха от съда да промени мярката им за неотклонение в по-лека, защото по-нататъшното оставане на тримата в ареста е противозаконно. На тази дата беше изтекъл законният деветмесечен срок, в който според НПК разследването по случая трябваше да приключи.
В материалите по делото обаче не бе прибавена нито една нова улика или доказателство, че тримата имат нещо общо с убийството на Коруновски. По онова време основният заподозрян за извършител Малин Крумов-Маце беше все още на свобода, което даде основание на защитата на Агонцев, Бенишев и Викентиев да обвини разследващите органи в необосновано бездействие. Притиснати до стената от този факт, варненските магистрати бяха принудени да признаят, че МВР, следствието и прокуратурата не са си мръднали пръста по случая. Така ВОС пусна под парична гаранция от по 10 000 лева Димитър Бенишев, Венко Агонцев и Димитър Викентиев.
Само да припомним, че пръв зад решетките попадна Димитър Викентиев, сервитьор в Тропс къща, където беше разстрелян Орце Коруновски. Той бе закопчан на 2 ноември 2002 г. на ГКПП-Капитан Андреево при опит да напусне страната. Тогава МВР лансира официалната версия, че Викентиев е задържан като изключително ценен свидетел, който по време на убийството е бил на смяна и е видял килъра отблизо.
Два дни по-късно, на 4 ноември, МВР обяви, че издирва опасен престъпник, заподозрян като физическия убиец на Коруновски, който доскоро излежавал присъда в Бобовдолския затвор. А на 8 ноември в София бяха арестувани Димитър Бенишев и Венко Агонцев, като официалната версия на МВР ги сочеше като поръчители на екзекуцията.
През март 2007 г. Венко Агонцев и Димитър Викентиев получиха по 16 години затвор, а Карамфилов - 17 години задочно, във връзка с разстрела. Прекият извършител Маце отнесе доживотна присъда. Явно за него няма да има мърдане. А всички останали, с изключение на самоубилия се Бенишев, трябва да палят свещи за живот и здраве на МВР, следствие и прокуратура...

Facebook logo
Бъдете с нас и във