Параграф22 Weekly

§22 Анализи

УБИЙСТВОТО НА ТУРСКИЯ РИБАР БРАКОНИЕР ВЛИЗА В СЪДА

Делото за инцидента край Резово, при който загина турски рибар, влиза до седмица за гледане в съда, съобщиха от Районната прокуратура в Царево. Оттам уточниха, че досъдебното производство е пред приключване и ще бъдат повдигнати няколко обвинения.
Турският бракониер бе убит на 17 април при стрелба в района на Резово. Турската гемия с трима рибари на борда навлязла в български води около 6.40 часа, вероятно за да прибере мрежите си, но била прихваната от граничните власти. Рибарите са ловували незаконно в български териториални води, сочи официалната информация от МВР. Според данни на разследващите, преди да бъдат заловени, бракониерите са ловили калкан. Уловът на тази риба е забранен от 15 април заради размножителния период.
Рано сутринта същия ден турската лодка започнала да събира мрежи на 2 морски мили от българския бряг и на 1.5 мили навътре в българската акватория на Черно море. Към мястото на инцидента бил изпратен катер, срещу който турските граждани оказали съпротива. Двама от граничните полицаи успели да се качат на турската лодка, но там са били нападнати с дървени пръти с метални остриета. Чужденците опитали да пробият лодката, за да я потопят и така да заличат следите от незаконния улов. Започнал ръкопашен бой, в който един от рибарите няколко пъти е опитал да отнеме огнестрелното оръжие на граничния полицай. Двамата са паднали, оплели са се в мрежите, при което оръжието произвежда изстрел и ранява рибаря Ялчън Ерджан. Турският гражданин починал в болницата в Царево. Другият от полицаите бил ранен сериозно по ръцете.
Официалната версия за случилото се на 17 април бе огласена от пресцентъра на МВР, но не се хареса на турската страна. Убитият турски бракониер постави началото на дипломатически скандал, който е на път да изостри отношенията с южната ни съседка. На 19 април Турция подаде двойна нота до българското външно министерство, внесена в София от турския посланик Мехмед Гюджюк. В нотата се подчертава, че турските рибари не са нарушили българските териториални води и се настоява за сериозно разследване на случая.
Според българските гранични власти обаче турската гемия е засечена на разстояние километър и половина навътре в български териториални води. Този въпрос се очертава да бъде сред най-спорните на предстоящото дело в Царевския районен съд. Очаква се скоро да бъде готова и експертизата на оръжието, с което е бил застрелян турският рибар.
Според представители на бургаската Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) от няколко месеца зачестяват случаите на нарушение в южния участък на териториалното море и прилежащата зона на България от турски риболовни кораби и по-големи риболовни лодки. Така например на 6 февруари около 9.20 часа дежурен граничен полицейски кораб е открил на 17 мили в прилежащата зона, североизточно от Резово, турския кораб Канакчилар, който извършвал риболовна дейност. След използване на полицейска лампа, прожектори и сирена, при опит да бъде спрян за извършване на бордова проверка, екипажът на турския риболовен кораб не се подчинява, предприема опасно маневриране, за да избегне проверката и с максимална скорост напуска прилежащата зона на страната ни.
На 20 март т.г. гранично-полицейският пост за техническо и визуално наблюдение - Резово, съобщава за турска риболовна лодка, която е навлязла в териториалното ни море и поставя мрежи на 1.5 мили от поста. По-късно турските риболовни мрежи са намерени на посоченото място и предадени на териториалното звено на ИАРА-Бургас.
На 1 април от поста за наблюдение в Резово е получена информация за група от осем малки риболовни кораба, намиращи се на 10 морски мили в български води. При приближаване на дежурния граничен полицейски кораб към района, корабите напускат териториалното море.
На 13 април т. г. дежурен граничен полицейски кораб открива на 29 морски мили източно от нос Шабла плавателен съд, който се движи със скорост 1.5 възела и поставя мрежи за калкан. При приближаване на граничния кораб плавателният съд предприема действия за напускане на района със скорост 9 възела, курс на изток. Нарушителят е задържан на 32 морски мили източно от нос Шабла. При извършената бордова проверка се установило, че това е турският риболовен кораб Юсуф Каптаноглу. Той е конвоиран до пристанището в Балчик.
Според представители на ИАРА - Бургас, причината за нашествието на турските рибари е високата цена на калкана в съседна Турция. Докато при нас килограм от деликатесната риба не надхвърля 16 лева, в южната ни съседка килото удря 65 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във