Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Учат полицаи що е престъпление от омраза

Що е престъпление от омраза и кои са средствата за противодействие на тези криминални прояви ще учат служителите на МВР. Това съобщи тази седмица заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков при откриване на семинар за ръководни полицейски служители на тази тема. Семинарът, който се проведе в Академията на МВР, е начало на сериозен проект за обучение на МВР-кадрите в тази материя, увери Вучков. Първи за слушането на лекциите се явиха ръководни служители от областните дирекции на ведомството. На следващия етап на обучението след два месеца ще бъдат поканени и представители на прокуратурата.


Обученията ще се извършват от представители на Офиса за демократични изследвания и правата на човека към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Те имат натрупана практика в провеждането на такива инициативи в други региони и страни в Европейския съюз, а България е първата страна от Балканския полуостров, където се прави такова обучение. Целта му е полицейските служители да се научат както да идентифицират престъпленията, причинени от омраза, така и да могат ефикасно да ги разследват. През октомври ще започне подготвянето на обучители, които да усвоят практиките за противодействие на престъпления от омраза и да ги предадат на полицаите по места.


Измененията в Наказателния кодекс (НК) от април тази година за първи път въведоха ксенофобските и расистки подбуди като квалифициращи признаци към редица престъпления. За убийство по ксенофобски или расистки подбуди наказанието е лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.


Лишаване от свобода от една до четири години и глоба от 5000 до 10 000 лв. пък беше въведена за този, който по всякакъв начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност. Същото е наказанието и за употреба на насилие или унищожаване на чуждо имущество поради расата, народността или етноса на собственика или поради религиозните или политическите му убеждения.


Лекторите на семинара коментираха конкретни знакови случаи от тяхната практика и направиха анализ на действията на полицейските и прокурорски органи. Посочени бяха и основните белези на престъпленията от омраза - при тях извършителят по правило търси някакво послание към обществото и е овладян от мисълта, че с това по някакъв начин защитава своята общност от опасност.


Полицейската статистика за престъпленията от омраза у нас е изключително бедна, въпреки че действителността отдавна предлага безброй примерите за такива престъпления. Поради липсващата законова уредба тази група престъпления не беше обособена в НК, а полицаи, прокурори и съдии нямат опит в прилагането й. Практика по тези нови текстове още няма и тепърва ще бъде трупана. Ако лекторите от ОССЕ успеят да обучат МВР-служителите, това неминуемо ще се отрази и на нейното установяване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във