Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Удариха плевенската връзка на ГЕРБ

Една от окръжните крепости на ГЕРБ - в Плевен, се оказа тази седмица под обсада. При съвместна акция на прокуратурата и ДАНС в сряда (23 април) сградата на общината беше заключена призори и в продължение на часове ставащото вътре се възпроизвеждаше в медиите по неофициална информация на местни източници. Първо стана ясно, че агентите са спипали заместник-кмета по финансите Алексей Евгениевич Зелов с подкуп от 4000 лв. - банкнотите били белязани. Сумата се оказала у него в резултат на изнудване на местни бизнесмени, но още не било ясно каква е уговорката - за уреждане на обществена поръчка за определен доставчик или за отдаване под наем на общински обект.


Незабавните опити на медиите да установят къде е плевенският кмет Димитър Стойков, чиято дясна ръка е Зелов, удариха на камък. В опита си да успокоят топката хората от общината сътвориха показателен гаф. В официално съобщение беше потвърдено провеждането на специализирана операция, но беше отречено да има арести. В стремежа си да бранят началството авторите на текста увериха, че "кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков и заместник-кметът Алексей Зелов НЕ СА задържани, а оказват пълно съдействие в разследването". До този момент обаче никой не беше и споменавал за арест на Стойков, въпреки че форумите набъбнаха от негативни оценки за него. Не стана ясно и откъде общинарите знаят, че двамата оказват пълно съдействие, щом като часове наред никой не знаеше къде се намират.


После картината се попромени - кметът изчезна и стана неоткриваем, а за Зелов се разбра че е задържан за 24 часа. Временно изпълнението на длъжността му беше възложено на заместника му по строителството Трифон Иванов. В същото време председателят на общинския съвет Дарин Ангелов опитваше да будалка медиите, че нищо не се е случило. Кабинетите на Стойков и Зелов не били запечатани, в тях нямало агенти и прокурори. Журналистите обаче нямаше как да се убедят в това, тъй като им беше забранено да влизат в сградата дори след като общинските съветници и гражданите бяха допуснати в нея. По-късно се чу, че самият Стойков е издал нареждане да бъде спрян достъпът, а кабинетът му и този на Зелов са проверени.


Едва в късния следобед прокуратурата потвърди официално за операцията и стана ясно, че служителите на общината просто са излъгали. От съобщението се разбра, че Зелов е арестуван с прокурорска заповед за 72 часа, обвинен е за получаване на поискан от него подкуп в размер на 4000 лв. и държавното обвинение ще иска от съда да му наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".Оказа се, че предаването на подкупа станало предишния ден, но не стана ясно по кое време и дали парите са донесени в общината.


Междувременно групата на ГЕРБ в общината се впусна да обяснява, че не покривали Зелов и той не бил член на партията. Назначен бил като "експерт, финансист и икономист". За него се знае обаче, че е най-довереният човек на Стойков и винаги го замества. Преди градоначалникът да го направи свой заместник, Зелов отговарял и за финансите на плевенската университетска болница "Д-р Георги Странски", чийто шеф бе Стойков преди изборите. Зелов е човекът, който ръководи най-скъпия проект за рехабилитация и разширение на тролейбусната мрежа на Плевен на стойност над 23 млн. лева.


Политическата кариера на Димитър Стойков е свързана с ГЕРБ, а бившата парламентарна шефка Цецка Цачева е сочена за негов ревностен покровител. Преди две години тя като председател на Народното събрание, Десислава Атанасова като здравен министър и Сергей Игнатов като министър на образованието уважиха церемонията, на която Стойков получи диплома за придобитата академична длъжност "професор". Самата Цачева пък е смятана за човек на друга плевенска кметска легенда - Румен Петков. Още с идването на власт на партията на Бойко Борисов първият му здравен министър Божидар Нанев назначи Стойков за изпълнителен директор на университетската болница, въпреки че през 2004 г. е разследван за финансови злоупотреби в особено големи размери на същия пост, установени при финансова ревизия. Разследването обаче се потулва, защото по това време Стойков е човек на НДСВ.


И въпреки че през цялото време за методите на лечение в болницата, особено за онкологичното й отделение, се говорят ужасяващи неща, а лекарите са наричани "убийци", Стойков беше посочен като кандидат за кмет на местните избори през 2011 година. Той спечели с минимална разлика под 1% срещу управлявалия града цяло десетилетие Найден Зеленогорски, което накара последният да иска касиране на вота заради манипулации. Това не се случи и още тогава много плевенчани бяха на мнение, че при Зеленогорскси Плевен е бил закопан, а при Стойков ще бъде доразграбен. След акцията в плевенската община тръгнаха слухове, че именно Зеленогорски стои зад нея. Преди две седмици той и група лидери на Реформаторския блок (Зеленогорски е заместник на Меглена Кунева в "България на гражданите")направиха предизборно посещение в Плевен по повод вота за Европарламента, но бившият градоначалник заяви директно, че целта на реформаторите в града е кметският стол.


 
В Плевен мнозина са убедени, че реформаторите "играят" за местната власт в комбина с "България без цензура", въпреки опитите на Зеленогорски да отрича това. Само преди два месеца партията на Бареков, чиято местна структура е пълна с хора от бившата администрация на Зеленогорски, поиска за пореден път оставката на Стойков с мотив "категорично несъгласие със стила и методите на ръководство на община Плевен, демонстрирани от кмета на общината Димитър Стойков". Повод за него даде назначението на Зелов за негов заместник, въпреки че по това време не е притежавал българско гражданство, което е условие за заемане на длъжността. Оказа се, че това е вярно, и в общината е имало спорове законно ли е назначението на Зелов. От съобщението на прокуратурата пък стана ясно, че Зелов до ден-днешен няма българско гражданство. Той е руски гражданин със статут на постоянно пребиваващ чужденец в България. В края на миналата година хората на Бареков оповестиха и сигнал срещу Стойков за корупция и конфликт на интереси. Според него той е нарушил Закона за обществените поръчки, като е възложил на пазарджишка фирма, изключително близка до Цецка Цачева, изпълнението на европейски проект, в който има изрично изискване изпълнителите да са местни фирми. Освен това кметът продължавал да съвместява няколко длъжности - след встъпването си в длъжност не напуснал другите си работни места - лекар в университетската болница и преподавател в медицински университет в Плевен. В сигнала пише още, че Стойков уволнявал масово хора на Зеленогорски, назначавайки приближени до ГЕРБ. Същите твърдения, придружени с подписки срещу Стойков, придружаваха и обиколките на Бареков из страната през лятото и есента на миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във