Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Удрят морските хора на Баретата

Петима анонимни свидетели са дали показания в разследването срещу сочения за човек на Златко Баретата в Бургас и наследник на несебърския бос Митьо Очите Диян Гайтанов - Боксьора. Гайтанов бе задържан преди седмица при спецакция на бургаската Криминална полиция. Заедно с него бяха заловени и трима от хората му - Венцислав Евгениев, Васил Илиев и Илиян Златков. Всички те са обвинени за участие в престъпна група за склоняване към проституция. Според представители на бургаската полиция престъпната групировка на Боксьора е била следена още от октомври миналата година, а в разработката срещу нея са били използвани специални разузнавателни средства. Именно събраните с тях доказателства дали повод на спецполицаите да организират среднощната акция срещу хората на Баретата.
По данни на МВР групировката снабдявала с момичета клиенти от цялата страна. Имало събрана информация, че част от компаньонките са били подготвяни и за износ зад граница. Арестът на Гайтанов и хората му обаче осуетили трансфера.
Проститутките, повечето от които непълнолетни, били назначени на трудови договори в автомивката на Боксьора. По данни на МВР групата държала средно между 7-8 момичета.
Трудното в това дело е, че жените се страхуват да дадат показания. Не става въпрос за наркотици или за оръжие, а за живи същества, заяви окръжният прокурор на Бургас Ангел Ангелов.
Междувременно стана ясно, че съпругата на Боксьора Добринка Гайтанова е подала жалба в прокуратурата срещу действията на служителите на МВР. В нея тя твърди, че при ареста на Диян пред спортна зала Атлантик в Бургас полицаите са изстреляли срещу него три куршума с бойно оръжие. Куршумите преминали през лявото стъкло на Мерцедес-а на сантиметри от самия Гайтанов. Самият той не оказал съпротива при ареста.
Полицаите се насочили към него в момента, в който той излязъл от спортната зала и понечил да се качи в лекия си автомобил. В този момент две полицейски коли му препречили пътя. Мерцедесът на Боксьора бил с централно заключване и когато той се пресегнал да отвори, проехтели изстрелите, твърди Добринка Гайтанова в жалбата си.
Според представители на бургаската полиция обаче не е имало стрелба, а Гайтанов се е опитал да избяга при задържането му. Заключил се в колата и се наложило стъклото да бъде разбито.
Защитниците на Боксьора твърдят, че срещу него няма нито едно конкретно доказателство. Обвинението срещу него и срещу хората му се базирало само на анонимни свидетели, които преразказвали чути от тях истории, а не реални факти.
През май 2007 г. Диян Гайтанов-Боксьора получи условна присъда от три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок. Това стана след постигнато споразумение с бургаската прокуратура. Гайтанов бе подведен под съдебна отговорност за сводничество, а пет месеца по-късно той получи и друга условна присъда, отново след постигнато с прокуратурата споразумение за участие в организирана престъпна група, превеждала компаньонки зад граница. Тогава Боксьора бе обвинен, че заедно с четирима от най-приближените си хора е набирал момичета от София, Бургас и Видин, които по-късно били изпращани на специализация в чужбина. Каналът за износ действал близо година преди да бъде надушен от спецполицаите. При разплитането на мрежата станало ясно, че компаньонките пътували по дестинация Сърбия - Хърватия, а оттам до Словения. Крайната цел бил бар Трите папагала в град Пиран.
Боксьора минава за един от приближените на Златомир Иванов - Баретата, който лично дойде в Бургаския окръжен съд през лятото на 2006 г., когато стартира процесът срещу Гайтанов. Само преди година спрягаха 37-годишния бандит като новия местен наркобос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във