Параграф22 Weekly

§22 Анализи

УДЪЛЖАВАТ РАЗСЛЕДВАНЕТО ЗА КОРАБА ВАНЕСА?

Разследването на трагедията с българския кораб Ванеса, който на 3 януари тази година потъна в Керченския залив заедно с 11 души екипаж, ще бъде удължено, твърдят бургаски магистрати. Както вече е известно, само един от екипажа беше изваден от ледените води на Азовско море и бе спасен.
Работата по изясняване на обстоятелствата около трагичния инцидент трябва да приключи през март тази година, но поради фактическата и правната сложност на случая може да бъде поискано срокът за разследване да бъде продължен. Допълнително на везните се очаква да натежат и шестте работни хипотези, по които работи бургаското следствие за изясняване на случая. Към момента основната версия, по която върви следствието, е за морска авария. Досега разследващите не са открили факти, които да породят съмнение, че човешки фактор е причинил трагедията на Ванеса. Въпреки това не се изключва и версията за умишлено потапяне на кораба заради финансови интереси.
Според експерти вероятната причина за корабокрушението е повреда в левия борд на моторния кораб в резултат от ударите на силните вълни. Версията е била потвърдена и при разпита от следовател на оцелелия моряк Николай Димитров. Димитров разказал, че се е откъртил левият флаш борд - огромно парче с дължина около 60-70 метра и ширина около 1.5 метра. Веднага след това в плавателния съд започнала да навлиза вода, а екипажът пристъпил към евакуация.
Още при първоначалното разследване Бургаската окръжна прокуратура се насочи основно към версията нещастен случай за потъването на кораба Ванеса. Разглеждаме и още няколко възможности, но основната ни версия е силният щорм, каза наблюдаващият прокурор по случая Емил Христов. Досъдебното производство бе образувано по чл. 343 от НК за причиняване на смърт и значителни имуществени вреди, ако са нарушени правилата на движение. Разбира се, съществува и вероятността потъването да има нещо общо със застраховката на кораба, но това не е главната следа, допълни още прокурорът.
Дали ще бъде потвърдена тази версия ще стане ясно, когато следствието, водено на украинска територия, приключи и след като в Бургас бъдат изпратени всички документи по случая. Яснота се очаква да хвърли и разпореденият от бургаската прокуратура оглед на кораба, който най-вероятно ще бъде направен през пролетта, когато се очаква да стане възможно изваждането на Ванеса от дъното на Керченския залив.
Елена Господинова

Facebook logo
Бъдете с нас и във