Параграф22 Weekly

§22 Анализи

УДЪЛЖАВАТ РАЗСЛЕДВАНЕТО ЗА УБИЙСТВОТО НА ШВЕДСКИ ТУРИСТ

Допълнителен шестмесечен срок да бъде отпуснат за разследването на случая с убийството на шведския турист Барзан Ариф е поискала Бургаската окръжна прокуратура (БОП). Молбата за удължаване на срока е отправена до главния прокурор Борис Велчев и се мотивира с необходимостта от събиране на допълнителни доказателства, както и предявяване на материалите по делото в Швеция, където живеят семействата на загиналия Ариф и приятеля му Джалал Хюсеин, който също бе ранен при инцидента.
Времето за изясняването на случая веднъж вече бе удължавано, уточниха от БОП. Ако сега бъде уважено искането на прокуратурата, се очаква разследването да приключи точно година след кървавия инцидент. Той се разигра пред несебърската дискотека Хелп, около 2 часа след полунощ на 16 юли 2007 година.
Малко преди това 24-годишният иракски кюрд с шведски паспорт Барзан Ариф и приятелят му пристигнали в дискотеката. Според свидетели на инцидента двамата били пияни, държали се арогантно, разбутали посетителите в дискотеката и се опитали да заемат предварително запазени места. Единият от тях извадил и нож. Това довело до намесата на охраната, гардовете извили ръката му и избили ножа. Неочаквано обаче чужденците се опънали и се опитали да пуснат в действие срещу охранителите метален бокс и сгъваем нож, скрити в обувките им. Двамата летовници били изведени извън дискотеката.
Именно отвън се разиграло и кървавото меле между тях и бодигардовете. Схватката били заснета с мобилен телефон от случайни минувачи. Смразяващите кадри бяха излъчени в най - гледаното време по националните телевизии в страната. На тях се вижда как охранител на дискотеката скача върху гърдите на падналия Барзан пред безучастните погледи на стоящи встрани полицаи. Кадрите бяха разпространени и в ИНТЕРНЕТ.
Веднага след побоя Барзан Ариф е закаран в болницата, където малко по-късно умира. Аутопсията показа, че причина за смърта му е гръдно-коремна травма. Според заключението младият мъж е имал множество вътрешни кръвоизливи и контузии по тялото и главата, фрактура на черепа, увреждане на почти всички вътрешни органи. Те несъмнено са били причинени от удари.
Ден по-късно, на 17 юли 2007 г., са задържани трима от гардовете на заведението, участвали в побоя над двамата чужденци. Двама от тях впоследствие бяха освободени, а в ареста остана единствено Ясен Минев. Според кадрите, заснети с мобилен телефон, той е идентифициран като човека, скачал върху гърдите на Барзан Ариф.
Самият Минев не отрича, че е участвал в мелето. Защитата му обаче твърди, че не гардът е нанесъл фаталния удар. Според адвокатите в побоя над Ариф са участвали общо четирима души, които обаче не са били от охраната на заведението. Минев също твърди, че е невинен и не е причинил смърта на летовника. Според него действията му и тези на останалите гардове са били за самозащита, както и да се предпазят други хора от посегателство.
В момента срещу Ясен Минев е повдигнато обвинение по чл.124 от НК - за причиняване на смърт по непредпазливост. Има събрани безспорни доказателства за съпричастността му към смъртта на Ариф, се казва в него.
Елена Господинова

Facebook logo
Бъдете с нас и във