Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ухото Демби отново в ареста

Свидетелят на държавното обвинение Димитър Вучев-Демби беше задържан в четвъртък (28 юли), след като за ареста му беше издадено постановление на Софийската районна прокуратура (СРП). От мъглявата кратка информация на МВР по случая става ясно, че задържането е въз основа на решението на СРП, но след като служители на Главна дирекция Борба с организираната престъпност още във вторник са извършили процесуално-следствени действия по образувано досъдебно производство.
Според неофициална информация арестът на Демби е протекъл мирно и тихо, като самият той се е явил в ГДБОП след получена призовка. От МВР уточниха, че Демби е привлечен като обвиняем за общо девет престъпления - три от тях са закани с убийство (чл.144, ал.3 от НК) към столичани и техните семейства, и шест - за подбудителство за извършване на убийство (чл.117, ал.2 от НК) с използване на огнестрелно оръжие и самоделно взривно устройство срещу знакови фигури от криминалния контингент. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража за срок от 72 часа.
Прокуратурата също се произнесе по ареста на един от най-известните си свидетели. От изявление на говорителя на СРП Руси Алексиев стана ясно, че на Демби ще му бъде поискана постоянна мярка за задържане. За тези престъпления се предвижда наказание до три години лишаване от свобода, уточни Алексиев.
Арестът на Демби е свързан и участието му в един от най-шумните процеси напоследък. Вучев е човекът на обвинението в заплетеното дело срещу Златомир Иванов-Баретата и още 20 негови хора, което до момента тъпче на едно място. През ноември м. г. Баретата беше освободен окончателно поради здравословни проблеми.
От март 2010 г., когато държавното обвинение внесе акта срещу Баретата в съда, стана ясно, че тезата на прокуратурата се гради върху показанията на Демби. Златко Баретата е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група, създадена с цел да разпространява наркотични вещества в страната. Той и Мартин Димитров са привлечени към наказателна отговорност и за предумишленото убийство на Румен Стефанов-Алф, на което Златко Баретата е бил подбудител, а Димитров е помагал да се осъществи. Материалите по делото са събрани в 53 тома, разпитани са 107 свидетели и са изготвени експертизи от 52 вещи лица.
Още от лятото на 2010 г., когато процесът срещу Баретата тръгна, се оказа, че тезата на държавното обвинение, почиваща върху свидетелствата на Димитър Вучев, е колос на глинени крака и дори почва да се разпада. Едва тръгнал по същество, процесът беше миниран от прокурорски свидетели, които се отказаха от показанията си срещу Баретата. Единият беше Петър Михов, вторият - Марио Божков. Именно Божков разкри в съда, че между Димитър Вучев и Златко Баретата има спор за някакви 100 000 лева. Това го знаел със сигурност, защото той посредничил между между двамата, за да предотврати скандал. Според Марио Божков процесът срещу Баретата е започнал точно заради неуредените сметки между него и Вучев. Освен това Божков заяви, че Демби обещал същата съдба и на Николай Маринов-Малкия Маргин, ако не получи от него 1 млн. лева. Демби се чувствал сигурен в действията си, защото според Божков се е познавал с хора от службите и е имал протекциите им.
Вместо Демби да се превърне в стожер на прокурорската теза, той стана доста неудобен за обвинението в рамките на процеса. Друг свидетел, Димитър Йоневски, направо посочи Вучев като мераклия да затрие Златко Баретата. Според показанията му Вучев многократно му е намеквал, че иска да ликвидира Златомир Иванов, както и някои от близките до него. Първият подобен разговор между двамата бил през есента на 2006 година. Тогава Демби казал, че иска да наеме екип, който да ликвидира Баретата, Антон Савов-Мамата и Мартин Станков-Рашо. За втори път говорили по темата през 2007 г., когато двамата отново се видели и Демби настоял за прекрояване на територии. През 2009 г. Вучев дори направил съвсем конкретно предложение - показал на Йоневски ново, неупотребявано оръжие и му предложил с още няколко човека да отиде в заведение на бул. Симеоновско шосе в София, където се събирали Баретата, Мамата и Рашо, и да стреля на месо. И този път Йоневски отказал. Според свидетеля имало и предложение да заложи бомба в заведение на Мартин Станков-Рашо.
От мига, когато Йоневски отказал да свърши мократа поръчка на Демби, започнали и неговите терзания. От януари 2009 г. той получил серия заплахи, но продължил да отхвърля предложенията на Вучев. Имам две деца, на 42 години съм. Малко ми е късно да правя такива неща, каза той на едно от съдебните заседания през лятото на миналата година.
Точно преди година за първи път по делото срещу Баретата се изяви и свидетелят на прокуратурата Вучев. Но още с първата си поява в залата човекът, за когото в подземието се шушука , че е ухо на службите, си вкара автогол. Демби заяви, че всъщност представител на службите на име Александър Бояджиев го е запознал със Златко Баретата. След което последва неговият прословут разказ за организацията на Златомир Иванов Фирмата, за йерархията в нея и за това кой за какво е отговарял в разпространението на дрога.
Досега обаче показанията на Демби не са потвърдени, нито са извадени преки доказателства срещу Златко Баретата. Незавидна беше ролята на Вучев като прокурорски свидетел и в процеса срещу братята Красимир и Николай Маринови, който приключи с фиаско за държавното обвинение. Както е известно, именно показания на Демби, дадени през 2005 г., че братята подготвят няколко убийства, залегнаха в основата на оперативната разработка срещу Маринови. По-късно Демби дори бе призован пред съда, но в залата заяви, че не си спомня братята да са замисляли каквото и да е покушение. Според запознати сегашният му арест означава, че дори и да е имал някакви протекции от спецслужбите, Димитър Вучев умишлено е хвърлен на вълците от прокуратурата. Съдбата му, както и развитието около новите обвинения, отправени срещу него, ще зависят изцяло от това какво още ще си спомни Вучев за сложните му отношения със Златко Баретата. Може би тогава делото ще излезе от фазата, в която сега е зациклило.

Facebook logo
Бъдете с нас и във