Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ухото клепва зад решетките доживот?

Мегадело за жесток грабеж, което може да приключи с доживотна присъда, влезе в съдебната зала във вторник (27 октомври). Пред петчленния съдебен състав, оглавен от административния ръководител на Старозагорския окръжен съд Тоньо Тонев, се изправиха Пламен Йовчев-Ухото и аверите му Милен Божидаров и Тодор Кормев, извършили брутален въоръжен грабеж. Тримата са обвинени по чл.199, ал.2, т.3 от НК (той предвижда минимална присъда от 15 години и максимална - доживотен затвор без право на замяна).
Заради адвокатски хватки ход на делото, предизвикало висок обществен интерес, не беше даден и следващите заседания по него са насрочени за 3, 4 и 5 ноември. Оказа се, че адвокатите, упълномощени да защитават подсъдимите, нямат право да представляват Милен Божидаров заради конфликт на интереси. Техни клиенти са също така Ухото и Тодор, които твърдят, че нямат нищо общо с това престъпление. Милен обаче е направил самопризнания, че е извършил деянието заедно с тях.
Съвсем уместно председателят на съдебния състав Тоньо Тонев отправи забележка на адвокат Стефан Петров, че не е предупредил за тези обстоятелства Милен, при положение че много добре знае за какво става въпрос. Самият адвокат е наясно с материята, тъй като е бивш прокурор в Окръжната прокуратура - Стара Загора, откъдето напусна през 2008 година. В началото на 2009 г. срещу него и срещу обвинителя от Районната прокуратура - Стара Загора, Неделчо Неделчев, бяха повдигнати обвинения за получаване на подкуп в особено големи размери, в измама и за подбуждане към лъжесвидетелстване. Престъпната им дейност беше разкрита при съвместна операция на антимафиотите от Стара Загора, Националната следствена служба, под ръководството на Софийската градска прокуратура. Според официално предоставената тогава информация от януари 2007 г. двамата получавали системно големи подкупи от местен трафикант на проститутки, за да не му бъде наложена мярка задържане под стража, както и да го спасят от наказателно преследване. Сводникът вече бил осъден за подобно престъпление във Франция. При предаването на рушветите посредничил Йовчо Пенчев (48 г.) от казанлъшкото село Копринка, който пък е бивш полицай. Той също беше привлечен като обвиняем по случая. Срещу експрокурора Стефан Петров бе повдигнато обвинение по чл.209 от НК за измама, но през май тази година СГП прекрати наказателното производство, тъй като не можа да докаже участието на прокурора Неделчо Неделчев и Йовчо Пенчев в скандалния случай с подкупите.
Богатата престъпна биография на Ухото за пореден път набъбна на 26 февруари 2009 г., когато полицията разкри, че той заедно с Милен и Тодор са нападнали семейството на Каля Петкова, главен счетоводител на старозагорската фирма Пещострой ЕООД. На 6 срещу 7 февруари тази година тримата проникнали във вилата й, която се намира в центъра на село Малка Верея, завързали 56-годишната икономистка и 75-годишния й съпруг Петко Петков и започнали да малтретират жената. Под дулото на пистолет, опрян в гърба й, те се опитали да й отрежат ухото. След продължителни мъчения тя им дала ключовете и устройството за влизане в офиса на фирмата. Оттам бандитите задигнати близо 2 млн. лв. и ценни бижута. Два дни след обира малтретираната подаде жалба в полицията и започна разследване по случая.
Парите и накитите бяха намерени от старозагорските антимафиоти, заровени в бидон, в района на национален паметник Шипка Бузлуджа. Акцията на сектор Борба с организираната престъпност - Стара Загора, на 26 февруари стартира със задържането за 24 часа на двама мъже от Сливен, които разследващите заподозряха в съпричастност към въоръжения грабеж. Единият от тях беше 36-годишният Димитър Ковачев, член на прочутата банда убийци от Коматево. В годините след началото на демокрацията групата килъри от т.нар. Коматевска банда извършиха три въоръжени нападения над обменни бюра в Пловдив и вписаха в сметките си няколко убийства. Ковачев излезе от затвора в Стара Загора през 2008 г. където лежа 10 години за въоръжен грабеж и убийство, и бе предсрочно освободен.
Вторият мъж от Сливен, задържан за 24 часа на 26 февруари, е 34-годишният Димитър Апостолов. От 2002 г. той обитава Старозагорския затвор, където изтърпява 15-годишна присъда за притежание и разпространение на наркотици. По време на въоръжения грабеж на старозагорската фирма се оказа, че той е била навън в годишна почивка.
Двамата Димитровци бяха разпитвани надълго и широко, но след 24-часовото задържане бяха освободени, защото разследващите не откриха никакви доказателства за съпричастността им към случая с Пещострой.
Участието на Ухото, на Тодор и Милен в грабежа беше заковано документално, след като Милен Божидаров направил самопризнания и направо завел разследващите органи до мястото, където е бил скрит бидонът. Това стана ясно, когато бе определена постоянната мярка за арест за тримата седмица след задържането им през февруари. Тогава Милен заяви в съдебната зала, че съжалява за стореното и почти се разплака, като чу, че остава зад решетките. На същото заседание третият обвиняем Тодор Кормев искрено развесели присъстващите в залата, тъй като поиска от съда да бъде освободен. Той обоснова настояването си с това, че е наложително да си ремонтира вратата, тъй като била разбита при акцията на спецполицаите.
Междувременно Пламен Ухото получи в края на май присъда от 10 години затвор за взривяване на баничарница в Казанлък. На 11 март 2007 г. Ухото палнал фитила на взрива, тъй като искал да разчисти конкуренцията си, защото и той имал обект за продажба на закуски в непосредствена близост.
Пламен Йовчев е добре известен на разследващите органи и на правосъдната система още от непълнолетен. Залавян е за кражба на голямо количество шкурка от казанлъшки завод, занимавал се е с автокражби с рекет на автобусни превозвачи и с продажба на взривни вещества на кюрди. Има четиригодишна ефективна присъда за средна телесна повреда, тригодишна - за притежание на взривове. Наричат го Ухото, защото преди години руски бандит му резнал слуховия орган за наказание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във