Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ужилени съдят счетоводителка за 160 бона осигуровки

Счетоводителите са специална порода хора и това го знаят всички, които получават заплати, както и работодателите им. Когато обаче си се доверил на недобросъвестен счетоводител, можеш да се окажеш в положението на няколко пловдивски бизнесмени, на които им се наложи да подадат съдебен иск, за да си получат обратно парите, платени на Величка Драгиева, за да движи финансовите дела на фирмите им.
Въпросната дама се озова в Пловдивския районен съд с обвинение за измама, а пред вратата на залата се изви опашка от ужилени. Искът срещу нея е на обща стойност 159 860 лв. и е заведен от д-р Снежанка Илиева, Росица и Георги Серкови, Борислав Тасков и Костадин Мисирков, оказали се изведнъж длъжници на данъчните и на Националния осигурителен институт.
Името на Величка Драгиева се появи в медиите в края на 2006 г., когато за машинациите й алармира известна в ресторантьорския бранш пловдивска фирма. Тогава собствениците, семейство Серкови, решили да изтеглят кредит и започнали да събират документи, че нямат задължения, включително и за осигуровки. От НАП обаче дошла шокиращата информация: че фирмата има невнесени осигуровки в размер на... 150 000 лева. Рестьорантьорите изпаднали в паника, защото от години работили с Драгиева, вярвали й безрезервно и смятали, че след като редовно й дават пари, за да прави различните видове вноски, всичко със счетоводството на фирмата е наред.
Стана грешка в НОИ, не се притеснявайте всичко ще се оправи, обяснила Величка на ошашавените от огромния дълг Серкови. И то наистина скоро се оправило, но само защото те платили повторно осигуровките на стотината души персонал. Сега Росица и Георги отчитат каква грешка са направили, като не са сключили договор с Величка Драгиева, чиито ловки машинации върнали фирмата им с пет години назад. След като случаят се разчу, се оказа, че сръчната дама е успяла да омае още доста хора.
С 6000 лв. изгоряла зъболекарката д-р Снежана Илиева. Тя смятала, че редовно внася чрез доверената си счетоводителка здравните и социалните си осигуровки. После станало ясно, че пари не са превеждани, а д-р Илиева е загубила и точки за пенсия за седем години. Причинените неимуществени вреди стоматоложката оцени на 10 000 лева.
В началото на 2008 г. пък седем фирми сезираха Областния съвет за борба с корупцията в Пловдив, смятайки, че има някакви нарушения в НОИ и НАП по отношение на техните вноски. Ужилените твърдяха, че в продължение на години са получавали документи и уверения от счетоводителката си, че всичките им осигуровки са платени. В края на 2007 г. обаче разбрали, че дължат хиляди левове.
Проверката показва, че вината не е в системата на Националната агенция по приходите. Шефът на Териториалната дирекция Николай Брънчев декларира, че вътрешната проверка не е констатирала нарушения на правилата на работа и разпоредбите на Данъчноосигурителния и процесуален кодекс. След анализ на издадените удостоверения на седемте фирми за периода 2004-2007 г. е било установено, че на петима от седемте жалбоподатели са издадени общо 17 удостоверения за липса или наличие на данъчни и осигурителни задължения.
На практика обаче данъчната дирекция нямала пълна информация за състоянието на дълговете на тези фирми, защото Величка Драгиева не е подавала необходимата информация в персоналния регистър и изискваните осигурителни декларации. Това са установили последвалите данъчни ревизии. Престъпна небрежност е и фактът, че счетоводителката е получавала парите за осигуровки на ръка, след като задълженията при нас се плащат единствено и само по банков път, декларираха тогава данъчните. От НОИ също заявиха, че не са издавали удостоверения за липса на задължения за осигуровки на седемте фирми.
Така бавно и полека случаят Драгиева влезе в съда. На последното му заседание в средата на юли самата Величка промълви, че никого не е ощетила и съвестта й е чиста. Адвокатът й Красимир Елдъров специално подчерта факта, че всъщност никой от ищците няма документи, с които да докаже, че е давал пари на ръка на Драгиева. Жената била безработна и трудно щяла да си намери работа след всичките приказки, които я очернили.
Делото ще продължи през октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във