Параграф22 Daily

Хей Балкан, ти роден наш!

Ултраси на "Партизан" паднаха в капана на сръбските служби

Разбиха мафиотската група на Велко Беливук, наречена новия "Земунски клан"

Сръбските служби за сигурност нанесоха тежък удар на тамошната мафия след специализирана операция срещу престъпна организация на ултраси на футболния клуб "Партизан". Около 20 членове на футболната агитка на клуба бяха арестувани при обиски и претърсвания на повече от 30 локации в цяла Сърбия. Сред тях е и лидерът на ултрасите Велко Беливук, известен и като Вельо Неволя. 

Опозиционните медии в Сърбия информират, че представителите на тази футболна агитка са свързани с рекет, с измами, с трафик и разпространение на наркотици, с побои и убийства. Според тях, връзка с ултрасите е поддържал и синът на президента Александър Вучич. Самият Вучич обаче обяви, че днес Сърбия е по-добро и безопасно място, след като службите са арестували " хора, извършили най-ужасяващи престъпления, убивали, измъчвали, отвличали". Властите няма да допуснат  групи, занимаващи се с изнудване да мислят, че са по-силни от държавата, категоричен бе Вучич.

Що се отнася до ролята и значението на Велко Беливук /с бялата тениска/

в сръбското подземие, красноречива е реакцията на министъра на вътрешните работи Александър Вулин. След операцията, проведена от МВР и Агенцията за сигурност и информация, Вулин заяви, че

службите няма да позволят да се формира нов "Земунски клан".

Както е известно това е мафиотската структура, която през 2003 г. бе разбита след  убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич. Членовете на "Земунския клан" Милорад Улемек и Звездан Йованович бяха осъдени през 2008 г. на по 40 години затвор за организиране на убийството на Зоран Джинджич на 12 март 2003 г. Повечето членове на този клан бяха арестувани в голяма полицейска операция "Сабя", инициирана след убийството на сръбския премиер.

Беливук (36г.) е лидер на феновете на футболен клуб "Партизан", по-специално на фен- групата "Принципи", наследник на бившите ултраси от групата "Еничари". Преди Беливук "Еничарите“ ги предвождаше  Александър Станкович, известен още като Сале Мутави, който беше убит през 2016 г. при все още неизяснени  обстоятелства.

Има данни, че

Вельо Неволя е член на известния престъпен черногорски клан "Кавач",

който заедно с т.нар. "Шкалярски клан" делят територии за разпространение на дрога на Балканите. Както "Параграф22" писа през април 2019 г., войната между двата клана продължава вече пета година. Разчистването на сметки между тези кланове се ожесточи след като в края на март 2019 г. румънските спецслужби спипаха пратка кокаин за близо 300 млн. евро. В разследването на трафика на близо тон дрога се завъртяха имената на Давор Т.(31 г.) от Враня и един от босовете на "шклярския" клан Игор Дедович.

Според неофициална информация двамата са организирали  преноса на  товара от Южна Америка  по море  до Румъния, откъдето е трябвало да бъде препакетиран и насочен към  Западна Европа. Историята около трафика  започнала да се разплита, след като на брега близо до местността Свети Георги бе намерена преобърната лодка, в която полицията откри 1 040 кг кокаин. Румънската полиция арестува сръбските граждани Тоде Кръстич( 50 г.)  и Ненад  Цветкович, и двамата от Враня. Те работят като шофьори в транспортна фирма, собственик на която е партньор с Игор Дедович от "Шклярския клан". Най-известните представители на клона са  Лука Бойович и братята Игор и Йован Вукотич.

Имената на двата клана идват от названията на две селища край Котор в Черна гора - Шкаляри и Кавач. Според т.нар. "Черна книга", проект на изследователския портал KRIK и на  Радио Свободна Европа (RFE), който проучва убийства, извършени от 2012 г. на територията на Сърбия и Черна гора с почерка на мафията.

Конфликтът между двата  клана е отнел 171 живота.

В едно от редките интервюта за седмичника "Newsweek" през 2016 г. Велко Беливук твърди, че има съпруга и две деца, че работи нормално като другите, има стаж и плаща данъци на държавата. Досега Беливук е съден няколко пъти., а според изследователския портал KRIK е участвал в разрушаването на белградското кафене "Холивуд" през декември 2013 г., собственост на Александър Вавич, лидер на съперничещата група "Алкатраз". Беливук беше разследван през 2016 г.  за нападение срещу член на охраната на директора на "Партизан" Милош Вазура. Той успя да избяга, а полицията идентифицира участниците чрез видеозаписи от камерите за наблюдение на стадиона. Вельо Неволя беше подсъдим и за съучастие в убийството, но до присъда така и не се стигна.

На специална пресконференция по повод 100-те дни на правителството, която съвпадна с ареста на групата на Беливук, министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич заяви: "Нашата работа е да покажем, че държавата винаги е силна, че няма игра с институции, че няма да се толерират връзки между представители на институциите и престъпниците, и че никой от тях няма да бъде защитен". Повечето от медиите в западната ни съседка приеха думите й като потвърждение за подозренията, че

над групата на Беливук има чадър от най-високо ниво.

 

Порталът KRIK преди няколко години публикува снимки на Велко Беливук с висшия полицаи Ненад Вучкович-Вучко, който е бил близък с тогавашния секретар на МВР Диана Хркалович. Хркалович попадна в центъра на вниманието на обществеността през януари 2021 г., когато медиите съобщиха, че тя е една от разпитаните в аферата за подслушване на президента на Сърбия Александър Вучич. МВР и прокуратурата в Белград нито потвърдиха, нито отрекоха тези твърдения. А президентът Александър Вучич заяви в последния ден на 2020 г. пред телевизия Pink, че знае кой го подслушва.

На журналистически въпрос по време на пресконференцията на 4 февруари по повод ареста на групата на Беливук, Вучич отговори, че компетентните институции проверяват дали арестуваната група, включително и лидерът й, имат връзки с държавни структури.

Дали това е така? Разследването тепърва ще го проверява. Но развитието на случая с една от най-злокобните престъпни групи в западната ни съседка разкрива, че ролята на "чадъра" е от изключително значение за разцвета на балканската мафия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във