Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ултрасите от втора линия - първа грижа на МВР!

Според СДВР, агитки на футболни клубове за участвали в протестите като провокатори

Каква е равносметката от Великото народно въстание-3? Управляващите пак са на власт, протестите продължават, премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев продължават войната помежду си, въпреки призивите им за диалог и прозрачност...

Камъните обаче не са в техните градини, а по главите на българските полицаи. Расте напрежението между тях и протестиращите, въпреки че организаторите на протестите вадят всички тапии за инициативите си по Закона за събранията, митингите и манифестациите. Напрежението обаче се провокира от групи ултраси, които действат от втора позиция при демонстрациите. Или поне така твърди полицията, която не прави нищо, за да ги изолира и държи на безопасна дистанция. Омагьосан кръг, въртенето в който ще доведе до кръв...

 

Фронтовата сводка на МВР за Велико народно въстание на 22 септември и Деня на независимостта на България е потресна: "Полицейски служител от СДВР е ранен в главата, след като е ударен от хвърлен камък при провеждане на полицейска операция за гарантиране на обществения ред по време на незаконни протестни действия на 22. 09. 2020 г. в района на сградата на Народно събрание. На други двама служители - също от структурата на СДВР, е оказана медицинска помощ, след като са получили по-леки наранявания при опит на група агресивно протестиращи лица да пробият полицейски кордон за охрана на българския парламент, чиято сграда е част от критичната инфраструктура на Република България..."

Така започва комюникето на вътрешното министерство. Няма да анализираме стилистичните особености,но ще отбележим, че прави впечатление натрапчивата употреба на думата "агресия". Веднъж - заради поведението на протестиращите, втори път - заради вербалните фриволности по адрес на полицаите, трети път...

Най-интересен е абзацът, описващ действията на хората от втора позиция в протестите:

"Неголеми групи провокатори с профил и хулиганско поведение на лица, свързани с ултраси на футболни клубове, замеряха полицаите с камъни, пиротехнически изделия и бутилки, пълни с течност.

От втори и трети ред те се опитваха да изтласкат напред други протестиращи граждани и така да предизвикат сблъсъци със служителите на реда.

Столичната полиция продължава работа по установяване самоличността на провокаторите като на следващ етап предстои да бъдат предприети и съответните правоохранителни мерки спрямо агресивните и хулигански прояви на тези лица".

С това съобщение МВР всъщност си заби откровен автогол. Оказва се, че източник на напрежението не са толкова самите протестиращи, колкото хората от втора и трета позиция, наблюдавани от полицаите. Това са хора с профил и поведение, характерни за всички печално известни организирани групи фенове на футболни клубове. Остава само МВР да ги припознае, да ги прибере в ареста и да ги изправи на подсъдимата скамейка за посегателство върху български полицаи.

За пореден път обаче - като се започне от януарските студентски протести през 2009 г. и се свърши с онзиденшните ексцесии - "биячите" и "лейтенантите" от футболните ударни бригади все са си същите: невинни и на свобода! без значение колко павета са изкъртили, колко витрини са натрошили, колко кръв са пролели...

Вместо това, ръководството на СДВР (а и на МВР като цяло) продължава по схемата "Едно си баба знае, едно си бае!". Тоест - да притиска организаторите на протестите, определяйки инициативите им като "нерегламентирани".

Според шефът на СДВР Георги Хаджиев, събирането на недоволните граждани пред старата вече сграда на Народното събрание не било регламентирано.

"За днешния ден бе съгласувано със Столична община единствено провеждане на протестни действия на площад „Независимост“, както и в района пред БНБ. Случилото се пред сградата на Народното събрание – стратегически обект от значение за националната сигурност, са нерегламентирани действия, целящи единствено ескалация на напрежението", заяви Хаджиев. И допълни, че в този смисъл усилията на полицейските органи са насочени към недопускане на по-нататъшно разрастване на ситуацията и грубо нарушаване на обществения ред.

Онова обаче, което шефът на столичната дирекция спомена и което остана някак встрани от т .нар. обществен фокус, е показателно: полицията имала данни за присъствието на "лица от профила ултраси и лица от агитките" на протеста. Нежеланието му да коментира дали те са участвали в сблъсъка пред сградата на старото Народно събрание и защо своевременно не са били спрени - също.

МВР и организаторите на Великото народно въстание са на противоположни позиции относно регламента.

Арман Бабикян твърди, че "мероприятията" пред двете сгради на Народното събрание - бившата и новата,  са били заявени по нормативно уредения начин, а протестиращите са били поканени с една цел - да почетат Деня на независимостта.

Шефът на СДВР  Хаджиев е на друго мнение. Действията на полицията, според него, са дефинирани от факта, че старата сграда на Народното събрание продължава да е в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност. И е "критична инфраструктура, определена с Постановление на Министерския съвет № 181 от 20 юли 2009 година". С две думи - освен полиция, в опазването на реда би трябвало да участват и представители на още няколко институции - Министерство на отбраната, Държавна агенция "Разузнаване" и ДАНС.

Туй - за сведение. И в знак на благодарност, че можеше и танковете да дойдат, ако трябва да се върнем години назад.

Оттук нататък загадката "Защо протестите са незаконни" не е никаква загадка.

Според организаторите на протестите, те действат според Закона за събранията, митингите и манифестациите. Според управляващите обаче единствено валидни са Постановлението на Министерския съвет за стратегическите обекти и ведомствените устройствени закони.

Така че отворена остава само една тема: "Кой е длъжен да озапти ултрасите на втора и трета линия - протестиращите, които изобщо не знаят какви са и защо са? Или органите на реда, които са наясно както с родословията им, така и с актуалните им работодатели?"

Всъщност, колко ли пък да е отворена тази тема, след като през 2018 г. бе приет Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия? Който хем развързва ръцете на полицията в борбата й срещу футболното хулиганство, хем по никакъв начин не й пречи да "опише и прошнурова" всички потенциални смутители на обществения ред, без значение дали те са на стадиона или се "разхождат" по паркове и градинки?

Семпъл пример: според разпоредбите на този закон, по стадионите отдавна би трябвало да има видеокамери и оперативни центрове, които събират и анализират видеозаписите. А пък записите - да се ползват като веществени доказателствени средства в съда.

И къде е министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който миналата пролет се похвали, че министерството му разполага със софтуер за лицево разпознаване, предназначен за борба с футболното хулиганство? Дали МВР, проявило интерес към въпросния продукт още тогава, все още не разполага с него?

Всъщност, истински фундаменталният въпрос е... леко друг: "Кой точно е обект на националната сигурност - сградите насред София или футболните агитки по света и у нас?"

Facebook logo
Бъдете с нас и във