Параграф22 Weekly

§22 Анализи

УНИКАЛНО ДЕЛО ЗА КОНТРАБАНДА НА АНТИКИ ВЛИЗА В СЪДА

В последните работни дни преди миналогодишните коледни празненства Окръжна прокуратура -Видин повдигна обвинение срещу две вещи лица. Това са директорът на Видинския исторически музей Фионера Филипова и на бившия заместник-директор на Археологически институт и музей към БАН (АИМ-БАН) Дочка Аладжова.
Според държавното обвинение двете експертки са извършили престъпление по служба, като са дали съзнателно невярно заключение при експертиза на над 5000 антични предмета.
Мнението им е поискано по дело срещу двама трафиканти, заловени с въпросните антики на границата. Според експертизата на двете професионалистки предметите от древността струват 2700 лева. Последвала обаче друга, петорна експертиза от техни колеги, които оценяват същите антики (по последни данни от обвинението) на… 1 095 519 лева.
До една седмица делото ще дойде при мен и ще изготвя обвинителния акт, заяви пред Параграф 22 наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура-Видин Владислав Влашев.
Ако обвинението докаже, че вещите лица умишлено са дали занижена оценка, за да отърват от затвор трафикантите, в НК за случай като този е предвидено наказание от една до пет години затвор.
Това е един от редките случаи, а може би и първият, в който оценка на вещо лице в областта на археологията е атакувана в съда.
Историята със спорните антики
На 17 ноември 2006 г. митничари правят щателна проверка на ТИР Скания с българска регистрация, излизащ от ГКПП Връшка чука, Видинско. При огледа в кабината на камиона (по-точно под седалката на шофьора) и в товара - възглавници с пух, адресирани за Ерфурт, Германия, са намерени голямо количество антични предмети. Общият им брой е 5081.
Сред тях има 4483 антични монети, върхове на стрели, култови брадвички, оловни печати, антични апликации, пръстени, античен медицински инструмент, статуетки и медальони. Веднага са задържани шофьорите, превозващи товара. Това са 56-годишният Николай Николов и 26-годишния му син Иво Николов от монтанското село Спанчевци.
При първоначалната оценка на намереното е обявено, че става въпрос за две колективни находки на римски сребърни монети от IV век и една находка на монети от III век. Още при първоначалния оглед експертите установяват, че всички антични предмети са в много добро състояние. По-късно ще се окаже, че това е най-богатата находка, залавяна някога по българските граници.
В кратки срокове делото влиза в съда. Защо е трябвало така да се бърза, не е известно, но за по-малко от седмица се извършва експертиза на предметите. Като вещи лица са привлечени Дочка Аладжова и Фионера Филипова.
Те преглеждат предметите в примитивни условия - в столовата за бежанци на видинския сектор на Гранична полиция, използвайки само една лупа. Основно двете са ползвали каталог от 1974 г., както ще отбележи по-късно Аладжова. Заключението от бързата експертиза е, че по-голямата част от конфискуваните неща са фалшификати и неистински, а цената им е определена точно на 2751 български лева. Това означаваше, че те не са паметници на културата, тоест имат нулева стойност. Делото отиваше към прекратяване и по закон ние трябваше да върнем предметите на мулетата, разказва видинският окръжен прокурор Владислав Влашев. Междувременно мярката на двамата шофьори от Спанчевци, които в средата на ноември 2006 г. са задържани под стража, е променена в края на декември същата година. Видинският районен съд определя за тях мярка парична гаранция от по 3000 лева и ги освобождава.
Прокуратурата обаче обжалва експертната оценка и иска назначаването на петорна експертиза. Делото спира до изготвянето й.
Петорната експертиза
е възложена на проф. Веселина Инкова, специалист по металите, на нумизматите от Националния археологически институт с музей при БАН Бистра Божкова и Боряна Русева, нумизмата от Велико Търново Константин Дочев и главната уредничка на НИМ Елка Пенкова.
За разлика от първата, повторната оценка на старините (включваща спектрален анализ) продължава цял месец. Заключението от нея е диаметрално противоположно на първото. А именно - сред хилядите предмети въобще няма фалшификати, а стойността им е изчислена на шокирашите 1 144 477 лева.
На около 124 000 лв. са оценени 4 530-те монети, като сред тях има и златна монета на Юлиан Втори Апостат. При първата експертиза тя е оценена на 400 евро, докато проверка в ИНТЕРНЕТ аукцион показва, че цената тръгва от 3000 евро нагоре.
На 1 млн. лв. пък са оценени три позлатени сребърни фигурки. Според повторния анализ това са изключително редки обредни римски солници, които първоначалната оценка определя като неистински и с този надпис са изпратени в кашон на археолозите в София.
Първоначално трите униката са определени като статуетка, ваза и глава на римски император. Според специалисти подобни на две от фигурките има в Британския музей и в САЩ, но третата, която е с формата на ваза, според археолози няма аналог в световен мащаб. Именно тя е оценена на 350 000 лв., а останалите две - на 330 000 и 310 000 лева. Експертите правят уговорката, че тези оценки са приблизителни и минимални поради липса на обект на сравнение и тъй като подобни екземпляри все още не са се появявали по световните аукциони.
Като неистински при първата експертиза са квалифицирани и брадва, която при лабораторните анализи се оказало, че е от ранножелязната епоха, както и бронзови апликации за конска амуниция, римски огледала със сребърно покритие и др.
От материалите по делото става ясно също, че например находка от 1879 римски императорски монети, от които 1541 на Константин Велики, са оценени на по 30 стотинки бройката. При първата оценка пет бронзови тракийски брадвички са оценени на 350 лв., докато според новото заключение те струват не по-малко от 3500 лева.
Набедените за връзки с иманярската мафия
Недоумение в скандала с видинските антики буди обстоятелството, че и двете исторички, направили първоначалната експертиза, са със безупречна професионална репутация до момента.
Фионера Филипова е дългогодишен директор на видинския исторически музей и отличен историк. Прокуратурата поиска тя да бъде отстранена от ръководната длъжност, но на 24 януари т.г. съдът реши на втора инстанция, че оставането й на шефското място няма да попречи на хода на делото. В продължение на 25 години тя е била вещо лице по над 200 дела за иманярство и досега нейните оценки не са били оспорвани.
Дочка Аладжова също е блестящ археолог, доскоро заместник-шеф на Националния археологически институт към БАН. Справка в ИНТЕРНЕТ показва, че тя е автор на десетки научни публикации, главно в областта на нумизматиката, специализирала е в Германия и в САЩ.
И двете исторички отхвърлят решително всякакви обвинения, според които са дали занижени експертни оценки, за да отърват иманярите от повече години затвор. Голямото количество от предметите, на които ние с Фионера Филипова правихме експертиза, не са истински - продължава да твърди Аладжова. - И изобщо не смятам за сигурно, че сред тях има солници, заявява в интервю Аладжова.
Към настоящия момент Фионера Филипова отказва да коментира скандала по съвет на своя адвокат - докато трае дознанието. На по-ранен етап обаче двете обясняват огромното разминаване в оценките с краткото време, с което са разполагали, както и с примитивните условия, при които са работили. Те са категорични, че единствените пари, които са получили за своята работа, това са хонорарите от 1500 лева за Филипова и 3000 лв. за Аладжова.
Ако е вярно, че не са разполагали с достатъчно време за експертизата, защо не поискаха по-голям срок. Те знаят, че могат да поискат по-дълъг срок. Никой не им е пречил и да се оборудват. Сетиха се, че не им е стигнало времето едва след като им беше предявено обвинението. Удивен съм от безочието на защитата, която твърди, че антиките са подменени в хода на делото. Излиза, че едва ли не ние сме подменили фалшивите и сме подхвърлили истински антики, чуди се прокурор Влашев. Всъщност буквално ден преди да им бъде връчен обвинителният акт, в края на декември м.г. двете експертки внасят в Районна прокуратура - Видин допълнение към общата първа експертиза. В него се дава допълнителна оценка на трите римски солници, като всяка от тях е оценена средно на 20 000 лв., което увеличава първоначалната им оценка с около 66 000 лева. Дали обаче това ще бъде зачетено от съда?
Що се отнася до двамата шофьори трафиканти, Николай и Иво Николови, според разследващите до момента те мълчали като комунисти на разпит. И в това няма нищо чудно, имайки предвид жестокостта на иманярската мафия. Това е причината все още да не е известно откъде са изровени старините, дали находката изобщо е намерена в България, или пък е минала транзитно през родината на път за някой западен аукцион. Според разследващите едно е сигурно - макар и натъпкани в кашон, предметите са намерени в отлично състояние - излъскани и готови за продажба. Сега на мулетата ще бъдат повдигнати нови обвинения, уточниха от прокуратурата. Това ще бъде направено заради огромната цена на антиките, определена от петорната експертиза. Бащата и синът ще бъдат подведени по ал.5 на чл.278 от Наказателния кодекс, който третира случаи на трафик в големи размери и в особено тежки случаи.
Фалшиви ли са, или са оригинални видинските антики и каква е действителната им цена? Това едва ли някога ще разберем със сигурност. Причината е, че предметите вече са заключени на сигурно място - в каса в Националния исторически музей. Според запознати единственият начин да се установи реалната им стойност е реализацията им на пазара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във