Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Управлява ли тетевенският кмет от ареста?

Дали прокуратурата ще постигне нещо в поредното дело срещу местен феодал?! Не си струва да прогнозираме. С правораздаване като нашето отговорът може да бъде колкото невъзможен, толкова и шаблонен. Във всеки случай уваженото от съда искане на обвинението кметът на Тетевен Милен Ганев Милев да остане в ареста изглежда повече от основателно, защото в биографията му има 10-годишен период, в който той се покрива - укрива се, обявен е за общонационално издирване, търсят го дори с Интерпол. В бизнеса и в политиката тетевенският кмет е или голям шмекер а ла Остап Бендер , или кукла на конци, дърпани от служби и контролирани от тях престъпни бизнес групировки. А най-вероятно е и двете.


Ганев (тетевенският кмет е популярен повече с презимето си)и заместникът му Детелин Маринов бяха обвинени в престъпления по служба и отстранени от длъжност след арест в средата на март при съвместна акция на прокуратурата и ДАНС. Две инстанции вече потвърдиха най-тежката санкция за неотклонение, но ......................................ще добавим, ако има развитие!!!


Ганев и Пърлев се оказаха в центъра на класическа схема за


източване на общински средства чрез свързани лица

въз основа на опорочени обществени поръчки или без изобщо да провеждат такива. Чрез специално създаденото дружество "Обединение храни Тетевен 2013", в което основен съдружник е Данаил Василев - чичо на приятелката на кмета Биляна Василева, градоначалникът прилапал доставките на храни за детските заведения и социалните домове в общината. Първоначално Ганев сключил договор с друга фирма, който бил прекратен, след като Агенцията по безопасност на храните установила, че тя не удовлетворява сегашните изисквания. Вместо да открие нова процедура по възлагане на обществена поръчка, кметът решил да поеме тази дейност чрез свои хора. В продължение на година и половина "Обединение храни Тетевен 2013" е доставчик, без да сключва договор и без възлагане. Обяснението на кмета пред съда е благородно - не можел да остави децата без храна до сключване на нов договор.


През лятото на миналата година кметът приключил все пак шест поръчки за тази дейност на обща стойност близо половин милион лева - за детските заведения, за училищата, за болниците и социалния патронаж. И шестте поръчки били възложени на... "Обединение храни Тетевен 2013". За целта Ганев вкарал в комисията по обществените поръчки само свои хора, а общинските съветници не били допуснати да следят работата й. Всички социални заведения пък били накарани да напишат благодарствени писма, в които описали колко качествени са доставените от дружеството продукти, и настояли то да остане доставчик дори без провеждане на обществена поръчка. Междувременно фирмата наела за склад базата на бившия сладкарски цех в кв. "Топлика". Предполага се, че наемната цена е занижена. Всъщност основното, с което се отличават въпросните доставки, е якото надуване на цените им, което според разследващите е ощетило общинския бюджет с повече от един милион лева.


Ползването на свързани лица, изглежда, позволява на тетевенския кмет да отчита в декларациите си до Сметната палата липса на придобивки по време на своя мандат. Но за автопарка на Ганев се носят легенди - бил за милиони, като най-ценните екземпляри в него били "Астън Мартин", модел а ла Джеймс Бонд, и поръчков "Мерцедес SL 500 AMG", купен от водещия Слави Трифонов.


Ганев е човек с минало - в средата на 90-те години върти бизнес със захар и притежава имотни активи. Имал е немалко земеделски земи, а със заместника си Детелин Пърлев чрез приватизираното "Вежен турист" контролирали тогава хотел "Тетевен".


Тетевенският кмет е


подозиран във връзки със службите

още преди промените, докато работи в сферата на търговията и услугите - в БКС-Тетевен, в "Балкантурист", в "Булгарплод". Влязъл, както се казва , с летящ старт в частния бизнес, управлявайки както собствените си фирми, свързани с търговията и преработката на захар, така и "Деспред" като неин прокурист. А междувременно заработвал и като консултант в туристическия бранш. Свързван е с бившия шеф на СИБанк Славчо Христов, който има знаков палат и интереси в града, със собственика на "Литекс" Гриша Ганчев, с "Мултигруп ", със СИК и с техни производни.


Фирмата му "Вълна М2" е пряк участник в нашумялата преди повече от 15 години схема "кредити срещу захар". Тя е създадена с оборотни пари на "Бартекс" АД (дружество на "Мултигруп "), за да фактурира захарта, внасяна в страната през бургаската митница. Стоката се продавала на едро на столичното тържище в "Слатина"- дистрибуторите също били свързани с Милен Ганев. Говори се, че групировката СИК ползвала Ганев в захарния бизнес, предоставяйки му милиони долари, гарантирани от Гриша Ганчев. В началото на 1997 г. групата дистрибутори около Ганев се изпокрива заради неуредени сметки с клиенти и бизнесмени, които си отмъщават с побоища и палежи. Самият той според мълвата се крил в землянка, за да не бъде ликвидиран. Обявен е за общонационално издирване и изчезва за цяло десетилетие, тъй като фигурира в списъка на кредитните милионери, завлекли фалиралата Първа частна банка. Дългът му към нея чрез "Вълна М2" е над 18 млрд. стари лева главница и още над 2 млрд. лв. лихва. Дължал много пари и на "Балканбанк", но дългът му поела "Селскостопанска кредитна централа", която през 2000 г. на свой ред фалирала.


Политическата кариера на Ганев започва по линия на ДСБ, а номинирането му за кмет на Тетевен на местните избори през 2007 г. се свързва с бизнесмена Славчо Христов. За да заличи тъмното си минало, Ганев се афишира вече като Милев, каквото е фамилното му име. Бащиното му Ганев също не е истинското - то би трябвало да е Калинов. Зад кандидатурата на Ганев застават също СДС и ЗНС, но той остава трети на първия тур и става ясно, че няма шанс да излезе краен победител. Измъква обаче максимална полза от ситуацията, подкрепяйки на втория тур кандидата на ГЕРБ Николай Павлов, който печели изборите. За благодарност Ганев е избран за председател на общинския съвет, оставайки лидер на ДСБ в Тетевен. На парламентарните избори през 2009 г. обаче подкрепя листата на РЗС, заради което ДСБ го изключва незабавно. На следващите местни избори през 2011 г. Ганев печели, въпреки че е издигнат единствено от Земеделския народен съюз, сега коалиционен партньор на "България без цензура". Победата му става възможна благодарение на кандидатите от ГЕРБ, които не стигат до балотажа и много от гласовете им отиват в полза на Ганев.


 


 


Мадлена Бояджиева - Ничева, председател на общинския съвет на Тетевен

 


Г-жо Бояджиева, арестуваният кмет издаде заповед функциите му да изпълнява заместник-кметът Десислав Цветанов. Общинският съвет обаче смята заповедта за незаконна. Кой управлява общината към днешна дата?

- Със заповед от 24 март кметът определи за свой заместник Десислав Цветанов. На същата дата влезе в сила определението на Ловешкия окръжен съд, с което кметът беше отстранен от длъжност. Повечето общински съветници смятаме, че заповедта е незаконна. А щом е незаконна, такава заповед няма. Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, ако такава заповед не е издадена, общинският съвет определя кой заместник-кмет да замества кмета на общината. На 1 април свикахме извънредна сесия на общинския съвет, за да направим избор, с който да заменим незаконната заповед. Кандидати бяха Десислав Цветанов и друг заместник-кмет - Левчана Хаджиева. Цветанов обаче не събра мнозинство, а Хаджиева си направи отвод.


Цветанов и Хаджиева също бяха задържани, но след 24 часа в ареста бяха освободени и не бяха обвинени. Очевидно кметът и общинският съвет държат на различни заместници, но кой все пак управлява?

- След сесията Цветанов започна да подписва документи и да издава административни актове, но се опасяваме, че това може да доведе до големи проблеми, ако се потвърди, че те са нелегитимни. Възможно е дори да бъдат касирани изборите за Европарламента , тъй като във връзка с провеждането им се издават много актове на общината. Точно по тази причина поискахме без бавене съдът да обяви заповедта на кмета за нищожна. Ловешкият окръжен съд отказа обаче да се произнесе по същество с мотива, че общинският съвет нямал правен интерес да оспорва кметската заповед и не може да е страна в процеса. Обжалвахме отказа пред Върховния административен съд и очакваме той да се произнесе. В същото време областният управител на Ловеч Милко Недялков по закон е страна, но не е взел отношение по въпроса. Защо ли?!


Заповедта на кмета има ли поне външно необходимите реквизити? Появиха се версии, че била написана от ареста на парче хартия като указание кой да го замества. И дори че това указание било занесено в общината от заместник окръжния прокурор на Ловеч Валентин Вълков, наблюдаващ прокурор по делото?

- Заповедта видимо разполага с необходимите реквизити, има си лого на общината, но как е донесена не знам. Тя все пак засяга кметската администрация, а не общинския съвет. Логично е да се предполага, че някой е оказал съдействие и я е занесъл на кмета в ареста, за да я подпише. Това няма как да стане, без предварително да е уговорено кого ще определи за свой заместник.


Защитата на кмета твърди, че нередности в общинските доставки няма, а става въпрос за стари вражди и противоборство кой да поеме изпълнението на утвърдени вече проекти за 86 млн. лева. Не постъпваха ли при вас сигнали за нарушения във връзка с обществените поръчки?

- Не, не е имало такива сигнали в общинския съвет. Обществените поръчки поначало не подлежат на контрол от общинския съвет. Пък и хората ги е страх, знаете как е в малките градове.


Нарочиха ви заедно със съпруга ви, че сте инициатори на атаката срещу кмета, тъй като искал да назначи одит на МБАЛ "Тетевен", чийто управител сте били в продължение на осем години. Това трябвало да бъде гласувано от общинския съвет, но като негов председател сте блокирали подобно решение. Мъжът ви пък бил управител на общинско предприятие, а не сте декларирали конфликт на интереси.

- Видях вече някои писания, че съм в дъното на всичко и съм искала да взема общински поръчки, но това са абсолютни глупости. Истината е, че и аз съм потърпевша - точно заради този стремеж да бъдат открити нарушения в болницата, която управлявах толкова години. А като кандидат на ГЕРБ бях все пак и противник на кмета в местните избори.


Да, но привържениците на ГЕРБ бяха призовани да гласуват на балотажа в полза на Милен Ганев.Иначе надали би ги спечелил единствено като кандидат на Земеделския народен съюз срещу кандидата на БСП?

- Това, че съм призовавала поддръжниците ни да подкрепят Ганев , категорично не е вярно, въпреки че масово се тиражира. Единственото, което им казах, е да гласуват по съвест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във