Параграф22 Weekly

§22 Анализи

УПРАВЛЯВАЩИ И ОПОЗИЦИЯ СИ ХАРЕСАХА ГЛАВЕН ИНСПЕКТОР

За първи път от доста време управляващи и опозиция са на път да се обединят около една кандидатура за ключов пост в съдебната система. При все че още са пресни спомените за споровете около имената на юристите, които бяха избрани за членове на новия Висш съдебен съвет (ВСС). Но те (спомените) имат това качество, че с времето избледняват. Всичко по общата кандидатура на управляващи и опозиция обаче се дължи на заместник-министъра на правосъдието Ана Караиванова, която е харесвана и от едните, и от другите за шеф на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС).
В брой 41 (13 октомври) от тази година Параграф 22 пръв написа, че БСП я е припознало да оглави новото съдебно звено. И този път се оказахме прави.
В четвъртък (18 октомври) парламентарната правна комисия започна изслушването на 18-те кандидати за инспектори. Това са Елка Пенчева - съдия от Върховния административен съд (ВАС), Кръстьо Яначков - съдия от Върховния касационен съд (ВКС), шефът на Пернишкия окръжен съд Петър Михайлов, апелативната съдийка от София Олга Керелска, колегата й от Шуменския окръжен съд Светлин Стефанов, следователят от Националната следствена служба (НСлС) Александър Мумджиев - всички те са предложени от БСП. Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Любен Корнезов е внесъл в деловодството свое собствено предложение за член на Инспектората - благоевградския адвокат Незабравка Стоева. Колежката му от БСП Надка Балева последва примера му за излъчване на собствен фаворит - това е заместник-председателят на Великотърновския апелативен съд Виолета Млеканова.
НДСВ номинира заместник-шефа на парламентарната си група Минчо Спасов и съдиите от търговското отделение на Софийския градски съд Мария Кузманова и Милка Итова.
ДПС пък залага на двама души - юриста Веселин Петров и адвоката Анита Михайлова (тя бе член на Висшия съдебен съвет, който бе разпуснат на 28 септември тази година).
От опозиционните партии единствено Българският народен съюз (БНС) е направил свои предложения - за следователя Ясен Тодоров и адвокатите Анета Соколова и Светлинка Йолчева.
Както подобава за кандидат-шеф, първа пред депутатите застана Ана Караиванова, която трябваше в рамките... само на 3 минути, да изложи вижданията си за работата на Инспектората.
Въпреки че е успяла да открадне само секунда от безценното глобално време на депутатите, Караиванова е убедена, че новият орган не може да бъде приеман като тихо пристанище за високи заплати, каквито мнения са били изказани от различни хора през последните месеци. Тя очерта два основни проблема на съдебната власт - бавното правораздаване и неизписване на делата в срок, както и противоречивата практика на един и същ съд. Заради това Караиванова предлага: ако Инспекторатът се натъкне на някакви противоречия, веднага да сезира ВКС и ВАС, които да излязат с тълкувателни решения. Освен това заместник-министърът на правосъдието каза, че ако бъде избрана за главен инспектор, няма да има милост и към най-малките съмнения за погазване на закона и те ще бъдат отбелязвани в докладите с констатации, които изготвя органът.
След експозето на заместник-министъра на правосъдието независимият депутат Елеонора Николова поздрави социалистите с избора и така даде знак, че по всяка вероятност опозицията ще подкрепи Караиванова за поста главен инспектор.
След нея бяха изслушани още осем души. Лек интерес по време на прослушването предизвикаха думите на друг кандидат - Анита Михайлова. Пред депутатите тя каза, че мотивът й да се съгласи да стане част от Инспектората е високата оценка, която й е дало ДПС за работата й в бившия вече състав на ВСС. Това предизвика остра реакция от страна на народния представител на Атака Павел Шопов, който попита: Не виждате ли някакъв конфуз?. На това Михайлова отговори, че хората на Ахмед Доган никога не са се месили в дейността й като член на ВСС и че тя винаги е гласувала по съвет и морал.
Следващата седмица правната комисия ще изслуша и останалите девет кандидати, а след две седмици ще обсъди техните експозета и чак тогава парламентът ще пристъпи към гласуване.
Според чл. 46 от Закона за съдебната власт: Народното събрание избира поотделно главния инспектор и инспекторите с мнозинство две трети от народните представители.
Това означава, че минимум 160 депутати трябва да гласуват положително, за да бъде избран даден кандидат. Тоест управляващата коалиция ще трябва да се мобилизира, ако иска да няма издънки при вота и да запълни квотата - един главен инспектор и 10 инспектори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във