Параграф22 Weekly

§22 Анализи

УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПАК СЕ ИЗГАВРИХА С ПРАВОСЪДИЕТО

Депутатите от управляващото мнозинство под натиска на червеното юридическо лоби в парламента и с благословията на Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган отново се изгавриха с правосъдието и сринаха илюзиите дори на собствените си избиратели, че имат намерение да правят съдебна реформа по европейски. В петък (28 септември) те одобриха 11-имата представители на Народното събрание в постоянно действащия Висш съдебен съвет (ВСС) с такава болшевишка безцеремонност и арогантност, че колкото и читави да са новите кадровици на Темида, върху челата им завинаги ще остане клеймото... хайде да не споменаваме какво точно е съдържанието на това клеймо.
Порнографията (без никакво извинение), наречена избор на членове на ВСС от квотата на Народното събрание, започна два дни преди да изтече крайният срок за конституирането на върховния ръководен орган в съдебната система - 28 септември, фиксиран в Закона за съдебната власт. И то започна така, както по времето на социализма се разиграваха цирковете с освобождаването на членовете на Политбюро на ЦК на БКП: най-напред се набелязва жертвата, после за нея се пускат най-различни и все грозни клюки, а накрая Тодор Живков изпраща в партийното небитие съвършено различен човек.
До сряда (26 септември) привечер единствената известна номинация за парламентарен емисар във ВСС бе Росен Димов, ръководител на Пловдивската апелативна прокуратура и председател на Асоциацията на прокурорите в България, зад когото - според тротоарните приказки - лично стоял лидерът на ДПС Ахмед Доган.
Едно денонощие по-късно - в четвъртък (27 септември), докато две трети от националните медии си губеха времето с житието и битието на Димов, преговорите и пазарлъците между лидерите на коалицията приключиха, вътрешнопартийните опозиции бяха смачкани по най-категоричен начин, а деловодството на Народното събрание бе приведено в състояние на пълна бойна готовност.
Точно в 17.56 часа председателят на червената парламентарна група Михаил Миков връчи на изнервените деловодителки дългоочакваното проекторешение на Народното събрание за избор на членове на Висшия съдебен съвет (вх. № 754 - 02 - 88) и... играта на котка и мишка с опозицията започна.
Всъщност игра е доста силно казано, защото до този момент в публичното пространство бе завъртяно името само на един вражески кандидат за член на ВСС. Става дума за бившия син хардлайнер и бивш конституционен съдия Георги Марков, но идеята на земеделеца Яне Янев бе толкова екстравагантна, че никой не й обърна внимание за повече от десетина секунди. Така че интригата беше не дали кандидатите на БСП, НДСВ и ДПС ще станат членове на постоянно действащия Висш съдебен съвет, а как ще се случи това: дали по мирен и цивилизован начин, или по стар болшевишки обичай - с рогата напред и с юмрука по масата.
В петък (28 септември), още преди депутатите да заемат местата си и да се регистрират, с интригата бе свършено. Опозицията най-любезно информира парламентарните репортери, че управляващите ще гласуват 11-те кандидатури ан блок, което обезсмисля нейното присъствие в пленарната зала.
За да покажат обаче, че са пораснали като политици и отдавна са престанали да се държат като ощипани моми, народните представители от СДС, ДСБ, Гергьовден и Атака в продължение на цял час говориха от трибуната, като лайтмотивът във всички изказвания бе един и същи: така и така депутатите от управляващото мнозинство ще изберат предварително спазарените имена, но нека това не става нагло и в тотално нарушение на парламентарните традиции.
Точно поради тази причина в петък опозицията предложи за гласуване общо четири кандидатури за членове на постоянно действащия ВСС. Две от тях бяха внесени в деловодството на Народното събрание в четвъртък преди обед: на Анита Соколова - дъщеря на бившия парламентарен бос Йордан Соколов и адвокат с 30-годишна практика (тя бе предложена от бившия лидер на ССД Стефан Софиянски) и на Стефанка Рускова Стефанова-Белчева - съдия във Върховния касационен съд (това предложение бе дело на Екатерина Михайлова и Елиана Масева от ДСБ). А другите две номинации бяха направени от парламентарната трибуна: Христо Кирчев (СДС) предложи бившия конституционен съдия Маргарита Златкова, а Ани Михайлова и Любен Дилов-син от Гергьовден издигнаха кандидатурата на Ина Георгиева Райчева-Цонева (съдия в Разградския административен съд).
Последната дума, с която на практика бе сложен край на наддаването, бе дадена на Михаил Миков. С тон, нетърпящ никакви възражения, той издекламира имената на фаворитите в надпреварата и с думи прости обясни на колегите си от опозицията, че идеята им е обречена на провал. Тоест кандидатурите за членове на ВСС няма да бъдат обсъждани и одобрявани една по една, а работата ще стане, като се гласува всяко едно предложение.
Колкото и демократична да изглеждаше процедурата, предложена и наложена от червените, тя се оказа най-обикновена хватка за демонстрация на сила и политическо превъзходство, защото в единственото предложение на БСП, НДСВ и ДПС за членове на ВСС бяха навървени имената на 11-имата техни фаворити.
А дебатите между председателстващия заседанието - проф. Любен Корнезов (БСП), и най-упоритите представители на опозицията - Павел Шопов (Атака), Филип Димитров (СДС), Екатерина Михайлова и Иван Костов (ДСБ), заприличаха на... вица за лудия, който с блажено изражение на лицето влачел из коридорите на психиатрията едно дълго въже. Срещнал го лекуващият лекар и го засякъл с неудобен въпрос: Всичко ми е ясно, но защо влачиш това въже след себе си? А лудият, без много-много да му мисли, веднага контрирал: А ти какво - да го бутам ли искаш?.
И така представителите на опозицията един след друг, дълго и напоително обясняваха, че кандидатурите за членове на ВСС са общо 15 и че подобен избор задължително трябва да е мажоритарен, а проф. Корнезов кратко и ясно отговаряше, че това не може да стане, защото ще се гласува за предложения, а не за личности.
Накрая се стигна дотам, че нервите на председателя на парламентарната Комисия по правни въпроси Янаки Стоилов (БСП) не издържаха, той се качи на парламентарната трибуна и в прав текст посъветва колегите си от управляващото мнозинство да не се... излагат като кифладжии.
Магистратите успяха да спазят сроковете, поставени им от нас, като за първи път от много години насам избраха за членове на Висшия съдебен съвет достойни магистрати. Ние също сме на път да спазим тези срокове и отговорността ни е да направим същото: да не оставим никакво съмнение относно качествата на юристите, които ще влязат във ВСС от парламентарната квота. Ето защо ви приканвам да оставим партийните интереси на заден план и да направим персонална оценка на всяка една кандидатура. В противен случай аз няма да участвам в гласуването, обяви Стоилов, но... за най-голямо учудване на парламентарните репортери неговият апел не срещна дори разбирането на опозицията.
Някъде към 10.30 часа, след кратка и смехотворна церемония по гласуване за начина, по който да бъдат избрани членовете на постоянно действащия Висш съдебен съвет, депутатите от управляващото мнозинство единодушно отхвърлиха кандидатурите на опозицията и още по-единодушно избраха своите си хора, защото опонентите им наистина си събраха багажа и напуснаха пленарната зала. А накрая, когато всичко приключи, председателстващият заседанието - проф. Любен Корнезов, обяви, че по време на дебатите в залата са присъствали колеги от Бундесрата (Горната камара на германския парламент - бел. ред.), които ние трябва да поздравим.
И о, чудо? Червените, жълтите и лилавите депутати като един скокнаха, обърнаха погледи към високите гости на балкона и дружно започнаха да ръкопляскат. Най-вече на себе си...

ЧЛЕНОВЕТЕ НА ВСС ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА КВОТА
БСП
1. Елена Любомирова Митова-Стоянова - бивш прокурор във Върховната касационна прокуратура и настоящ управител на правна кантора Ат Лега Практис.
2. Марияна Николова Дундова - дългогодишен прокурор, от 1997 г. адвокат към Софийската адвокатска колегия.
3. Мая Сотирова Кипринска - директор на Благоевградската окръжна следствена служба.
4. Петър Костадинов Стоянов - председател на Варненския военнен съд.
5. Светла Славева Данова - съдия в Софийския градски съд.
НДСВ
1. Анелия Йорданова Мингова - председател на ПГ на НДСВ в 40-ото Народно събрание и член на Парламентарната комисия по правни въпроси.
2. Костадинка Атанасова Наумова - ръководител на Фирмени отделения в Софийския градски съд.
3. Стойко Колев Стоев - председател на Софийския военен съд.
ДПС
1. Георги Тодоров Гатев - дългогодишен наказателен адвокат, с два мандата като заместник-председател на Висшия адвоатски съвет.
2. Иван Иванов Димов - бивш председател на Сливенския окръжен съд, депутат в 39-ото Народно събрание и настоящ съдия в Сливенския окръжен съд.
3. Стефан Иванов Петров - следовател в Националната следствена служба, заместник-ръководител на Втори отдел Разследване на тежки криминални престъпления срещу личността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във