Параграф22 Weekly

§22 Анализи

УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПРЕДРЕШИХА БИТКАТА ЗА ВКС

В началото на седмицата Народното събрание прие на второ четене новия Закон за съдебната власт. За разлика от друг път, единственият нормотворец, който не се посвени да застане очи в очи с широката общественост и да се похвали, бе председателят на парламентарната Комисия по правни въпроси Янаки Стоилов. В сряда сутринта (25 юли) в ефира на една частна национална телевизия той заяви, че най-после управляващите коалиционни партньори са свили юздите на съдебната номенклатура и са направили така, че третата власт да стане по-отговорна и по-независима.
За най-голямо негово съжаление обаче това не е точно така. Конкретният пример, с който ще се опитаме да аргументираме това изключително неприятно предположение, се нарича Закон за съдебната власт (ЗСВ).
Ден преди телевизионния гастрол на г-н Янаки Стоилов (вторник, 24 юли) депутатите от управляващото мнозинство безропотно гласуваха всички предложения, записани от неговата комисия между първото и второто четене на проекта за нов ЗСВ. Като... особено впечатление правят разпоредбите на първите пет параграфа от преходните и заключителните разпореди на този закон.
Най-общо в текстовете на тези параграфи са описани крайните срокове, до които парламентът и общите събрания на съдиите, прокурорите и следователите трябва да изберат членовете на постоянно действащия Висш съдебен съвет (ВСС). Така наречената предизборна кампания започва на 5 септември, а цялата галимация трябва да приключи до 28 септември, когато членовете на новия ВСС са длъжни да положат клетва, ако не искат да започнат мандата си с нарушаване на прясно приетия Закон за съдебната власт.
Ако следваме
пътя на елементарната логика
току що споменатите предписания в преходните и заключителните разпоредби на ЗСВ по никакъв начин не могат да бъдат изпълнени. Първо, защото от 15 юли до 1 септември магистратите традиционно излизат в лятна ваканция и техните административни ръководители няма как да знаят кой накъде е отпрашил и кога смята да се прибере. И второ, защото за месец и половина депутатите от управляващото мнозинство в 40-ото Народно събрание (трудно могат да споразумеят помежду си как да се разпределят 11-членната парламентарна квота във ВСС. Дали по стандартната вече формула за сегашните управляващи: 8:5:3, или пък по заслуги. Тоест - БСП, като най-дълго изстрадала в опозиция, получава шест места в съвета, а НДСВ и ДПС си поделят останалите пет места, както намерят за добре.
Тъкмо тази елементарна логика обаче изигра много лоша шега както на магистратите, така и на съдебната реформа.
За да оплетат кошницата си
така, че при избора на нов председател на Върховния касационен съд (мандатът на Иван Григоров изтича на 20 ноември, а процедурата за определянето на неговия наследник трябва да започне най-късно на 20 октомври) да няма никакви изненади, червените юридически корифеи от правната комисия и техните колеги от парламентарните групи на БСП, НДСВ и БСП узакониха две-три изумителни... безобразия (без никакви извинения).
Най-напред забраниха на прокурорите да излизат в лятна съдебна ваканция от 15 юли до 1 септември.
След това, между другото за първи път в най-новата законодателна практика в преходните и заключителните разпоредби на новия ЗСВ фиксираха точни дати за провеждането на общите събрания на съдиите, прокурорите и следователите.
А накрая, за да няма хър-мър, в параграф 5, ал.1 от въпросните разпоредби записаха: Новоизбраният Висш съдебен съвет се смята за конституиран, след като са избрани членове, които заедно с членовете му по право образуват две трети от неговия състав.
Оттук нататък начинът, по който ще се развият събитията, е ясен и той няма нищо общо със споменатата по-горе елементарна логика.
До 21 септември Народното събрание ще избере
своите 11 представители във ВСС, защото поне до момента няма данни то да се е отказало от този ангажимент.
По принцип съдиите, прокурорите и следователите трябва да попълнят своите квоти във ВСС (по формулата 6:4:1) до 5 септември. Ако това не се случи, министърът на правосъдието е длъжен да свика общите им събрания до 15 септември. Но ако и вторият опит се окаже неуспешен, шефът на правосъдното ведомство трябва отново да свика общите събрания и до 28 септември всичко да е приключило.
Нека да теглим чертата
и да започнем да смятаме в обратна посока.
За разлика от друг път, в този случай депутатите от БСП, НДСВ и ДПС на часа ще се съберат под знамената, защото битката за председателския стол във Върховния касационен съд отново няма нищо общо с третата власт. И в момента се води не между управляващите и висшата съдебна номенклатура (както беше през лятото на 2003 г. - зимата на 2004 г. при избора на нов председател на Върховния административен съд), а между... екипа на президента Първанов и юридическите корифеи около Сергей Станишев.
Доколкото Параграф 22 успя да разбере, на финалната права трябва да излязат двама претенденти: конституционният съдия Лазар Груев - от отбора на президента Георги Първанов, и заместник-председателят на Народното събрание проф. Любен Корнезов - от отбора на юридическите корифеи на Позитано 20.
Два-три дни преди във вторник (24 юли) парламентът окончателно да приеме новия Закон за съдебната власт, главният прокурор Борис Велчев коментира ситуацията кратко и ясно: Като силно дисциплинирана институция държавното обвинение няма как да не изпълни духа и буквата на закона, така че ние ще спазим сроковете за провеждане на общо събрание....
Ситуацията със следователите също не е кой знае каква загадка. В момента те са общо 570, като 200-220 от тях работят в Столичната следствена служба и в Националната следствена служба, т.е. в София. Освен това те могат да вкарат във ВСС само един свой представител, така че на практика проблемът с тях е никакъв.
И какво излиза накрая? Че цялата тази галимация е сътворена от управляващите депутати с една-едничка интимна мисъл:
новият Висш съдебен съвет да заработи
и да отпочне процедурата за избор на ВКС-шеф без... шестимата представители на съдийското съсловие.
Елегантен, коварен, злокобен замисъл. Както и да бъде наречен той, задължително трябва да носи и още един епитет: гениален. Защото докато съдиите се върнат от лятна ваканция на 1 септември, докато организират и проведат делегатските си събрания по места и региони, докато свикат общото си събрание и докато се разберат кои шестима сред тях са най-достойни да бъдат членове на ВСС, в най-добрия случай ще минат... два месеца.
Време, през което Висшият съдебен съвет отдавна ще е заработил, тъй като от 11-членната парламентарна квота, тримата които влизат в него по право (главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища) и четиримата прокурори, са повече от достатъчни. Дори и за избор на нов председател на Върховния касационен съд, въпреки че в Конституцията на Република България изрично е записано: Висшият съдебен съвет се състои от 25-има членове...
Всъщност какво тук значи някаква си конституция, след като интересът вече клати не само феса (както е казал народът по друг повод), но и петолъчката, и короната? При това с еднаква сила?

Facebook logo
Бъдете с нас и във