Параграф22 Weekly

§22 Анализи

УПРАВЛЯВАЩИТЕ СИ ХАРЕСАХА ШЕФ НА ВКС

Управляващата коалиция БСП-НДСВ-ДПС и президентът Георги Първанов, изглежда, най-сетне са си стиснали ръцете за името на следващия председател на Върховния касационен съд (ВКС). В парламента вече текат усилени консултации как да натиснат новия Висш съдебен съвет, за да избере бившия заместник-шеф на Правния съвет към президента и настоящ конституционен съдия Лазар Груев за наследник на Иван Григоров, научи Параграф 22. Мандатът на последния изтича на 20 ноември, а сагата със спекулациите кой ще замести Григоров е към своя край.
Иначе апетити за този пост досега не липсваха. През последните месеци в публичното пространство се завъртяха доста имена на кандидати - Румен Ненков, заместник на Иван Григоров и шеф на Наказателната колегия на ВКС, заместник-председателя на Върховния административен съд Венета Марковска, ръководителите на Софийския апелативен съд и на Пловдивския апелативен съд Евгений Стайков и Радка Петрова.
Освен тях като евентуални наследници на Иван Григоров се споменаваха имената на Веселин Пенгезов - председател на Военноапелативния съд, Светлин Михайлов - председател на Софийския градски съд (СГС), бившия правосъден министър и настоящ редови съдия в СГС - Антон Станков, и директора на Националния институт на правосъдието - Пенчо Пенев. А последни в публичното пространство се завъртяха деканът на Юридическия факултет на Софийския университет Св. Климент Охридски д-р Тенчо Колев, заместник-председателят на Народното събрание проф. Любен Корнезов и конституционният съдия Лазар Груев.
Според слуховете най-големи амбиции да заеме стола на Григоров имал шефът на СГС Светлин Михайлов. През пролетта се заговори, че имал собствен план за действие за осъществяване на мечтите си. Клюките гласяха, че Михайлов се е договорил с БСП да го избере за член на стария съвет на мястото на проф. Димитър Токушев, който на 5 октомври 2006 г. бе избран за конституционен съдия. След като веднъж влезе във Висшия съдебен съвет (ВСС), Михайлов вече щял да лобира сред членовете да го подкрепят за поста председател на ВКС.
Заверата на Михайлов обаче се провали. Народното събрание промени статута на ВСС и го направи постоянно действащ. Така старият съвет бе разпуснат, а на негово място бе избран нов състав. Въпреки всичко Михайлов не се е отчаял, твърди мълвата. Той успял да вкара в съвета поне петима свои човека, които имат за цел да лобират за неговите интереси. Един от тях е да седне в стола на Иван Григоров.
Договорката на Михайлов с БСП обаче изглежда съвсем се е разсъхнала, защото на преден план излязоха нови фаворити. През лятото битката за нов председател на ВКС вече се сведе до две имена - тези на президентския човек Лазар Груев и проф. Любен Корнезов - заместник-председател на 40-ото Народно събрание, подкрепян от премиера Сергей Станишев.
Доколкото Параграф 22 успя да научи, по време на преговорите за членове на ВСС са се водили паралелни консултации и за председател на ВКС. Каква е била сделката, засега никой не казва, но управляващата коалиция е капитулирала пред президента и се е съгласила да подкрепи Лазар Груев за наследник на Григоров.
Всъщност гласуването на доверие на Груев има и своето логично обяснение. Според конституцията магистратите, в това число и председателите на ВКС и на Върховния административен съд (ВАС), както и главният прокурор, се пенсионират при навършването на 65 години. В момента Корнезов е на 60 лазарника, така че ако бъде избран за председател на ВКС, ще бъде пратен в заслужен отдих след пет години. А мандатът на този пост е седем години. При подобно развитие на нещата след пет години разправиите около избор на нов председател на ВКС отново ще излязат на преден план. Дали младостта на Лазар Груев - той е само на 51 години - е била аргумент, за да бъде предпочетен, не е ясно, но все пак е логично.
От друга страна, спрягането на Груев като най-вероятен нов шеф на ВКС би решило и един друг проблем, който до неотдавна стоеше пред управляващите. Президентският съветник имаше известно основание да се чувства пренебрегнат, след като през февруари миналата година му скроиха шапката при избора на нов главен прокурор. В последния момент управляващите оттеглиха офертата си към Груев да наследи Никола Филчев и изненадващо гласуваха доверие на Борис Велчев - тогава също съветник на президента. Ако Груев каже заветното да на предложението да седне в шефското кресло във ВКС, всички ще са на чисто и много доволни. (§22)

ТПС - U:Параграф/Фото/Брой - Иван Григоров-палата
На Иван Григоров му остават само още 45 дни на поста шеф на ВКС - време, което той трябва да използва рационално и полезно. Поне да приключи окончателно с толкова спорния ремонт на Съдебната палата, та неговият заместник да може да се настани в чисто нов Храм на Темида.

КАРЕ

ПРОЦЕДУРАТА

Според чл.173, ал.1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) процедурата за избор на шеф на ВКС се открива от Висшия съдебен съвет (ВСС) не по-рано от два месеца и не по-късно от месец преди изтичането на мандата. Тоест мандатът на Иван Григоров приключва на 20 ноември. Това означава, че ВСС може да открие процедурата за избор на негов наследник най-рано на 20 септември и най-късно на 20 октомври.
Предложения за кандидати за поста могат да правят една пета от членовете на Висшия съдебен съвет (т.е. петима души), както и министърът на правосъдието в две поредни заседания, които са след сбирката, на която е открита процедурата.
Според ЗСВ Висшият съдебен съвет приема решението за избор на кандидат с мнозинство повече от две трети от членовете си с тайно гласуване, т.е. необходими са най-малко 17 гласа за, за да бъде избран даден кандидат.
Ако обаче никой от номинираните не събере необходимия брой гласове, то тогава се стига до балотаж, на който участват двамата кандидати, събрали най-много гласове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във