Параграф22 Weekly

§22 Анализи

УПРАВНИЦИТЕ ОКОНЧАТЕЛНО СДАДОХА БАГАЖА

Преди столетия неизвестен народен мъдрец лаконично е обобщил: Когато Господ иска да затрие някого, най-напред му взима акъла. Историята мълчи по какъв повод са произнесени тези слова, но със сигурност е ясно едно: човекът е имал универсален поглед върху развитието на човешката цивилизация и спокойно би могъл да намери място както в пантеона на интелектуалните титани (редом с Аристотел, Леонардо да Винчи, Сократ, Галилей, Нютон или Айнщайн), така и в галерията на пророците (редом с Касандра, Делфийския оракул, Нострадамус или баба Ванга). И наистина, няколко събития през отиващата си седмица по най-категоричен начин доказаха не само вековната правота на мъдреца, но и още цял куп народни поговорки - за злото, което никога не идва само; за народа, който задължително си заслужава управниците; за магарето, което и сто пъти да отиде до Божи гроб, пак ще си остане магаре и т. н.
Първият забележителен връх, изкачен през седмицата от управляващата коалиция, бе проектът за новия Закон за защита на животните, над който здраво умуват 19 експерти от Министерството на земеделието и горите, Министерството на здравеопазването и няколко специално подбрани неправителствени организации. Този проект трябва да бъде внесен в Министерския съвет през април и според него на всеки домоуправител ще бъде зачислено поне по едно бездомно куче, което ще си има собствен личен паспорт.
На кого друг да се водят бездомните кучета, ако не на домоуправителите, патетично възкликна в средата на седмицата (вторник, 14 март) Бойко Ликов, шеф на дирекция Европейска интеграция и международно сътрудничество в Националната ветеринарномедицинска служба. Вярно, той е един от корифеите, участвали в създаването на поредното нормативно чудо, и затова човек не би трябвало да се съмнява във верността на думите му.
Но онова, с което авторите на споменатия проект за Закон за защита на животните наистина ще запишат имената си в историята на България със златни букви, е друго. След приемането на въпросния нормативен акт българските ветеринари ще бъдат длъжни периодично да проверяват дали животните във фермите живеят според изискванията на Европейския съюз. Тоест дали кравите, кокошките, прасетата, овцете, гъските и патките се хранят правилно, дали им е топло и дали им е светло.
Според проучванията на творческия колектив в малките български стопанства били осигурени европейски условия на българския добитък, но в големите ферми той (добитъкът) страдал от... дискомфорт. Животните също имат чувства и те не бива да бъдат наранявани, категоричен бе Бойко Литов и със сигурност е... прав. Стига, разбира се, най-сетне да се намери онзи експерт, който веднъж и завинаги да установи кой точно в България е добитък - този, който дава месо, мляко, вълна и яйца, или онзи, който с данъците си издържа ветеринарния апарат, тъй загрижен за европейския бит и душевност на българското животно.
Още не бе отшумяла еуфорията от майчината грижовност, с която държавата смята да обвие съществуването на чифтокопитните и хвъркатите обитатели на милата ни татковина, когато на 15 март (сряда) откъм Пловдив долетя друга гръмотевична вест: майки ще патрулират из нощните заведения под тепетата!
Тази сензационна новина бе произведена от кмета на пловдивския район Южен - Стефанка Ламбрева. През следващата седмица ще бъде сформиран инициативен комитет от майки, който започва акция за ограничаване достъпа на ученици в заведенията след 21 часа. Идеята дойде от училищните настоятелства, а в хода на нейното реализиране ще бъде създадена мрежа от доброволци, които да наблюдават баровете и дискотеките, обясни кметицата. Пропускайки естествено да уточни една много важна подробност: не друг, а именно общинските власти и МВР са единствените, които по закон могат да патрулират из нощните заведения. И да затварят (завинаги) онези обекти, в които дечурлигата купонясват до сутринта и в които им сервират алкохол по всяко време на денонощието.
Колкото и да звучи банално, слугите на Темида също се включиха в управленското сдаване на багажа. На 9 март тази година столичният следовател Влади Цанков отказа да приеме подкуп от 1000 лв. (на два транша от по 500 лв.), а на 13 март (понеделник) стана известно, че два дни по-късно - на 15 март (сряда), той трябва да се изправи пред тричленна дисциплинарна комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) по старо и недотам сериозно прегрешение: през пролетта на 2005 г. той бил поискал рушвет от двама свои пациенти, за да не им повдига обвинения.
Защо ВСС едва сега се сети за дисциплинарката на Цанков и запретна ръкави да я реши завчас е тема на друг и по-дълъг разговор. По-важното в случая е, че следователят реши да се защити по единствения (за съжаление) начин - като публично обвини шефовете си в корупция, шуробаджанащина и нерегламентирани връзки със следствени и обвиняеми. Но най-важна в случая е реакцията на въпросните шефове: прекият шеф на Цанков - ръководителя на Столичната следствена служба Петко Петков и директора на Националната следствена служба Ангел Александров.
Тази реакция, меко казано, е смайваща. Вместо да приложат закона с цялата му строгост, т. е. да уволнят следователя Влади Цанков за уронване на престижа на службата и да му друснат по едно дело за клевета, в сряда те разпространиха специално съобщение. В него се разкрива суровата истина за гражданина и магистрата Влади Цанков, като най-елегантното определение за него, дадено от началниците му, гласи: В работата си следователят се води най-вече от личните си интереси, а не от отговорностите си на магистрат, при трайна тенденция на некомпетентно и необективно водене на делата.
В споменатото съобщение изобщо не става дума защо тъй некадърният и тъй корумпиран следовател Цанков досега не е уволнен трийсет пъти и не е даден на прокурор за престъпление по служба. Това обаче отдавна не е никаква новина, защото от две години насам големите проблеми в следствието се замазват точно по този начин: с дисциплинарни производства срещу недоволните и със съобщения до медиите, преливащи от квалификации и епитети.
А накрая, за да разбере народът, че в България нищо случайно не е случайно, на сцената се появи и самият премиер и лидер на БСП. В сряда вечерта (15 март) Сергей Станишев участва в дискусия с журналисти от националните медии, наречена Медиен контрол и излъчена пряко в ефира на БНТ. Според предварителните очаквания министър-председателят бе засипан с купища въпроси, посветени на тоталната криза, в която се намира България. Също според очакванията министър-председателят не отговори конкретно на нито един от въпросите. А в колективната душа на многомилионната му аудитория задълго ще отеква основното послание на премиера Сергей Станишев: Основната отговорност за кризата с наводненията, за проблемите в здравеопазването, за бедността в България и за неудачите в държавата носят предишните правителства. И то не за друго, а защото той оглавява правителство, в което половината от министрите са именно такива: виновници за кризата с наводненията, за проблемите в здравеопазването, за бедността в България и за неудачите в държавата.
Честита пролет!

Facebook logo
Бъдете с нас и във