Параграф22 Weekly

пиле

Упс, грешка!

И прокурорите са хора, и те грешат. Обвинител №1 Сотир Цацаров например призна в четвъртък (11 април), че е бил подведен от заместник градския прокурор на София Роман Василев. Василев ме подведе и е заобиколил закона, но няма какво да направя, рече Цацаров.


Горчивото му признание е отглас от провалилото се разследване срещу бившия военен министър Николай Цонев. Както е известно Цонев бе оправдан в шумен процес, в който заедно със съдия Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов отговаряха за даване на подкуп на следователя Петьо Петров.


От няколко дни в интернет се върти подробен клип, който ни връща в началото на разследването, когато заместник градският прокурор Роман Василев издевателства над заподозрения Цонев. Тезата му за бившия военен министър, че е абсолютен престъпник, обаче после беше разпердушинена в съда.


Оказа се, че разследването е било компрометирано далеч преди изцепката на прокурора. От думите на Цацаров става ясно, че Василев го е заблудил, когато е поискал да бъдат подслушвани Цонев, Сантиров и Попов. В искането си той твърди, че един от тримата щял да извърши престъпление на територията на Пловдив и по тази причина трябва да бъде поставен под контрол. Шеф на окръжния съд в града на тепетата тогава беше Сотир Цацаров, който приел мотивите на Василев и разрешил подслушването. Впоследствие стана ясно, че информация за подобно подготвяно престъпление изобщо не е постъпвала в МВР и ДАНС.


Грешката на Василев, Цацаров и Петров струваше на обвиняемите три години късане на нерви по съдебните зали. Цацаров стана главен прокурор, Петров беше повишен, а на Василев му гласуваха доверие за проверка на МВР.


Знае се, че който не работи, не греши. По кой човешки закон обаче грешката е стъпало в кариерното развитие?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във