Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ура! Още само 1095 дни престъпност!

Преди да сме се изгубили нейде в новогодишния купон, нека седнем и помислим - както, с извинение, правят руснаците, преди да тръгнат на път. Защото какво друго, ако не път с неизвестен край са дългите празнични нощи? Наложително е да седнем, защото най-честият резултат от такива тържества е, че по някое време обикновено си губим мислите. И късаме лентата на времето.
Цивилизацията на древните маи, населявали някога земите на Централна Америка, е една от най-напредналите по отношение на знанията за времето, а техният календар е доказано най-точният на планетата. Включва много времеви цикли, свързани с Вселената и Слънчевата система, а хронологичните им познания били удивителни, а някои от откритията им все още предстои да бъдат разгадани и осмислени. Нека го направим, докато сме трезви.
Напоследък много се изписа за това, че въпросният календар има край - ще рече стига до момент, отвъд който просто всичко спира и нататък няма нищо. По този повод редица тълкуватели на календара отсякоха, че маите всъщност са предсказали края на света. Той ще настъпи в деня на зимното слънцестоене - 21.12 през 2012 година. След това маите са отбелязали 0.0.0.0.0.
Това е краят на 5-ия период в календара, започнал на 13 август 3113 г. преди Христа. С него започва писането на историята - първите цивилизации на Египет и Месопотамия, набирането на скорост на патриархата като основна форма на управление, а години, години по-късно - управлението на Бойко Борисов и Цветан Цветанов-Боркор. Ако се вярва на тълкувателите, последният, пети период от календара, е под влияние на елемента Земя - кабан на езика на маите. За него те пророкуват, че ще е време на забрава, особено на годините от 1618 до 2012-а.
Това е тема за размисъл. Единият вариант е, че след тази дата действително ще дойде свършекът на света - апокалипсис, разрушения, наказание свише, гибел.
Другата хипотеза е, че всъщност маите са видели края на ерата на материализма, която досега е белязана с откъсване от природния живот и единението със Земята. Оттам насетне започва еволюция на съзнанието, коренна промяна в него, събуждането на човешкия дух след дълъг период на духовна пустота и упадък, особено в последните седем интензивни години от 2005 до 2012-а.
И двете хипотези имат своя позитивен смисъл. При развитието на всяка от тях след 2012 година ние, българите, ще се отървем от тежестта на материалното, от упадъка, пустотата, изразяващи се на родна почва най-вече в корупция, организирана престъпност, бандитизъм и прочие обществени язви. И ще настъпят обещаните от днешното управление дни на спокойствие, мир, благоденствие. Единственият проблем е, че премиерът, вътрешният министър, Висшият съдебен съвет, магистратите, адвокатите и прочие достойни днес специалисти ще останат без работа. Дали е така, ще видим. Все пак в календара на маите не всичко е казано, нали?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във