Параграф22 Daily

§22 Анализи

"Ушетата" чисти, но.. с едно на ум

Кризата в брака между двете основни разследващи институции - прокуратура и МВР, се задълбочава все повече. Докато вървеше първоначалното изчегъртване на управленския модел ГЕРБ, поводи за семейни крамоли имаше доста, но лулата на мира някак си все пак димеше. Големият взрив настъпи, след като служебният вътрешен министър Бойко Рашков поиска от правосъдния си колега Янаки Стоилов да задейства процедурата по освобождаване на главния прокурор за уронване престижа на съдебната власт и - евентуално - извършване на престъпления.

 

Говорителката на Главния как' Сийка Милева определи искането на Рашков като политически акт - поредният в серията вмешателства на изпълнителната власт в работата на независимото държавно обвинение. Очевидно брачното ложе, в което МВР и прокуратура почти три петилетки мачкаха чаршафите под благосклонния поглед на кумовете от СДС, НДСВ, БСП, ДПС и ГЕРБ, вече не върши работа като възможност за изглаждане на отношенията.

Двете институции се разминаха и по отношение на друг твърде деликатен въпрос - "Подслушвани ли са активисти от протестите, политици от несистемните партии, журналисти и граждани?" Бойко Рашков дори не го зададе публично, защото явно още преди да влезе в служебния кабинет е бил убеден, че по време на едногодишните протести за оставките на Борисов и Гешев

подслушването на неудобните и неблагонадеждните

е било почти денонощно.

Масло в огъня вече беше налял съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов, който в края на май обяви, че от началото на 2021 г. поне 32-ма души от "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се! Мутри вън!" са били подслушвани, включително и по време на предизборната кампания. Той призова Рашков да извърши щателна проверка срещу кого са били използвани СРС-та и му даде три жокера: 12 души са били подслушвани от "Вътрешна сигурност" на МВР, 8 - от ГДБОП, а останалите 12 - от ДАНС.

Оказа се, че в търсенето на доказателства всяка институционална коза си е за свой крак. В смисъл такъв, че МВР започна проверка, а Софийската градска прокуратура се самосезира от медийните публикации и хвърли горещия картоф в пазвата на Националната следствена служба (НСлС).

Разминаването между двете ведомства се оказа тотално. Според СГП нарушения на Закона за специални разузнавателни средства (ЗСРС) не са открити.

"В резултат на проведеното разследване не са установени нарушения, извършени от служители на ДАНС, ГДБОП-МВР, Дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) в МВР, във връзка с процедурите по искане, разрешаване и прилагане на специални разузнавателни средства, съхраняването им и унищожаването на информация, придобита чрез тях. Не е установено използване на СРС, предназначени за негласно събиране на информация с цел подслушване на представители на политически партии. Изискана е информация от всички компетентни органи – ДАНС, ГДБОП и ДВС", оповестиха от прокуратурата.

Държавното обвинение цитира официалният отговор на ДАНС, че всички искани и прилагани СРС през проверявания период са в съответствие със ЗСРС.

В хода на прокурорската проверка е била извършена и съпоставка между лицата, по отношение на които са прилагани спецсредства от Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО), и имената на кандидатите за депутати в 45-ото Народно събрание, обявени в интернет страницата на ЦИК. "Не са открити данни за прилагане на СРС по отношение на кандидати за депутати", гласи заключението на СГП.

При проверката на ГДБОП е било констатирано, че са

подслушвани двама кандидат-депутати.

Исканията са били отправени във връзка с две досъдебни производства и са одобрени от Специализирания наказателен съд, защото е ставало дума за стандартни престъпления от общ характер - незаконна търговия с цигари и производство на дрога. След като антимафиотите установили, че става дума за кандидат-депутати, подслушването е било прекратено, а материалите са докладвани в спецпрокуратурата.

Извършени са и проверки за прилагане на специални средства по отношение на президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, на бившия министър-председател Бойко Борисов, както и на служебния премиер Стефан Янев. За тях също не са открити данни че са били подслушвани, съобщават още от прокуратурата.

Прокурорското разследване по адрес на последния заподозрян - Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, също е с отрицателен знак: никакви данни за подслушване на политици и депутати, въпреки че шефът на дирекцията Стефчо Банков вече беше уволнен

задето е нарекъл историята с подслушването "пасквил".

Колкото и да е странно, Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства (НБКСРС) също мина през прокурорския "тест за лоялност". Резултатът можем да го отгатнем без да правим сухи тренировки или да ползваме кандидат-студентски пищови: никой никого не е подслушвал както специални разузнавателни средства, така и седейки на съседната маса.

В подкрепа на заключенията си, прокуратурата уверява, че при разследването са били използвани всички възможни способи, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс за събиране и проверка на доказателства. И, понеже доказателства за извършени престъпления няма, досъдебното производство се прекратява. Точка по въпроса!

В МВР обаче

очевидно продължават да имат "некои съображения"

против категоричността на прокурорските изводи.

Точно това пролича от реакцията на Професионалист № 1 в министерството - главният секретар Стоян Темелакиев. Той отказа да коментира резултатите от проверката на обвинението, но... остави скандала с отворен финал. "Както за подслушванията, така и по други теми, които касаят наскоро проведените избори, отчетите и анализите в Министерство на вътрешните работи са готови. Кога и в каква форма ще бъде запознато обществото, е преценка на министъра", заяви Темелакиев.

Съдейки по изявите на служебния МВР-шеф Бойко Рашков, явно обществото няма да чака дълго. Той вече захвърли метлата и държи шпаклата за изчегъртване. Въпросът е дали ще има достатъчно време, за да бръкне достатъчно надълбоко и да огласи официално онова, което всички ние и без това си знаем: с чия благословия ни подслушват тайно и без обичайните за процедурата следи, кой поръчва музиката и на кого плаща, кой контролира черния пазар на лични и кадрови досиета...

Facebook logo
Бъдете с нас и във