Параграф22 Weekly

§22 Анализи

УСЛОВНА ПРИСЪДА ЗА УБИЙСТВОТО НА КРАДЕЦ-РЕЦИДИВИСТ

Преди осем-девет години столичният бизнесмен Еди Минасян застреля едно лице, което направило опит да открадне леката му кола. След сравнително бърз съдебен процес г-н Минасян бе оправдан, тъй като слугите на Темида прецениха, че е натиснал спусъка на законния си пистолет не в състояние на афект и силно раздразнение, а в условията на неизбежна самоотбрана.
Преди седем-осем дни българските орли на правосъдието доказаха, че когато трябва(!), решават едно, а когато може - отсъждат нещо съвсем друго.
На 30 март (миналия петък) тричленен състав на Старозагорския окръжен съд осъди Теньо Тенев на две години условно с петгодишен изпитателен срок за това, че в състояние на силно раздразнение е извадил законния си пистолет и умишлено е застрелял 28-годишния Кольо Митев.
Инцидентът се разигра преди година и осем месеца. Тогава на 12 септември 2005 г., в междублоковото пространство на улиците Свети Княз Борис Първи и Българско опълчение, Теньо Тенев и неколцина негови приятели демонтирали метален гараж. Изведнъж Тенев видял, че до незаключената му Лада Самара (на няколко метра от гаража) се навърта непознат мъж, който внезапно побягнал с всички сили.
Теньо веднага усетил за какво става дума, подгонил наглеца, настигнал го и извадил пистолета си с идеята да го озапти до идването на полицията. Вместо обаче да изглади ситуацията като чинно да върне на собственика задигната чанта с документи и 400-те лева, Кольо Митев тръгнал с рогата напред (както се казва по друг повод). Той започнал да ругае и да псува Теньо Тенев с такъв ентусиазъм, че накрая нервите на човека не издържали и той натиснал спусъка.
Първоначално, според държавното обвинение, Теньо Тенев е трябвало да отговаря пред закона за престъпление по чл.115 от Наказателния кодекс: Който умишлено умъртви другиго, се наказва за убийство с лишаване от свобода от десет до двайсет години. По-късно обаче, в хода на процеса срещу него, станало ясно, че постъпката на Тенев не се вписва в тази разпоредба и затова обвинението срещу него било преквалифицирано по чл.118 от НК: За убийство, извършено в състояние на силно раздразнение, което е предизвикано от пострадалия с насилие, с тежка обида или клевета или с друго противозаконно действие, от което са настъпили или е било възможно да настъпят тежки последици за виновния, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години.
Освен това, съдът се вслуша и в гласа на документите, според които жертвата - 28-годишният Кольо Митев е осъждан няколко пъти за кражби, докато подсъдимият е с чисто съдебно минало и досега не е имал други пререкания със закона и с органите на реда.
Но, за да има все пак някакъв оздравяващ ефект от делото за убийството на Митев, освен условната присъда, на 30 март тричленката на Старозагорския окръжен съд постанови, че Теньо Тенев трябва да изплати обезщетение на близките на жертвата в размер на 20 000 лв., както и да поеме разноските по делото и погребението на застреляния крадец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във