Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Условна присъда за ВСС

Точно три дни след като Висшият съдебен съвет (ВСС) намести човека на ГЕРБ Владимира Янева-Манолева за председател на ключовия Софийски градски съд (СГС), управляващите му се отблагодариха възможно най-горещо. Семейната приятелка на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов се оказа решаващата разменна монета, която свали въжето от врата на т.нар. правителство на съдебната власт. С този акт те си заслужиха голяма бучка захар. Тя се появи в четвъртък (2 юни) под формата на предложение от председателя на парламента Цецка Цачева първа точка в дневния ред да бъде проекторешение за създаване на процедурни правила за избор на двама членове на ВСС от парламентарната квота. Така ВСС, който отдавна трябваше да бъде пратен в небитието (ако управляващите имаха намерение да започнат истинска съдебна реформа), остава в играта, но с двама съдебни управници от ГЕРБ, чиито имена предстои да чуем. Двете места в съвета се освободиха, след като бившите членове Иван Димов и Стойко Стоев подадоха оставки в мегаскандала Красьо Черния.
Стана ясно, че словесните престрелки вървят ръка за ръка със задкулисни пазарлъци и с натиск за овладяване на ключови съдебни постове. В края на миналата година ГЕРБ направи първия голям удар - за председател на Върховния административен съд беше избран техният приближен Георги Колев. Сега постът му на председател на СГС зае Янева-Манолева. С вкарването на свои хора във ВСС управляващите явно се готвят за хеттрик.
Сюрпризът на Цачева накара опозицията да настръхне. Парламентарният шеф представи готово проекторешение в съответствие с новите разпоредби в Закона за съдебната власт. Те изискват кандидатурите за членове на ВСС да бъдат обявени на интернет страницата на Народното събрание поне един месец преди провеждането на избора им. В проекта е предвидено Народното събрание да гласува за попълване на квотата на 20 юли. Персоналните предложения пък ще се внасят до 17 юни. Вносителите ще представят номинациите си в рамките на 10 минути, а парламентът ще проведе разисквания и после ще гласува.
Опозицията в лицето на БСП реагира първо на изненадата. Мая Манолова обяви, че вкарването на това предложение като точка първа е пълно нарушение на правилника. Цачева обясни, че въпросът е бил обсъждан предишния ден на председателския съвет на парламента и никоя от партиите не е имала възражения. Георги Пирински обаче възрази, че на заседанието на председателския съвет не е станало ясно, че процедурните правила ще бъдат предложени за обсъждане още тази седмица. Той направи процедурно предложение да бъдат прекратени разискванията по тази точка и тя да се отложи за пленарното заседание следващата седмица, но то не беше прието. Учудена съм от тази реакция и в рамките на деня ще бъде качена стенограмата от вчерашното заседание на председателския съвет, контрира Цачева.
След като социалистите се поокопитиха, Янаки Стоилов тръгна в друга посока. Той поиска кандидатите да бъдат изслушани в правната комисия, преди да говорят в пленарната зала. Такова изслушване бе пропуснато като изискване през предишния мандат и заради недостатъчната информация по кандидатурите не всички от предложените кандидати убедиха българската общественост, че ще отстояват независимостта на съдебната власт. В законопроекта за съдебната власт самото правителство предлагаше кандидатите за членове на ВСС да представят концепция за членството си, заяви Стоилов. Преди това обаче не пропусна да каже, че ВСС явно се е представил добре в дадения му от управляващите изпитателен срок.
И тук обаче левицата удари на камък. Не съм съгласна с предложението по аналогия на Инспектората на ВСС да бъдат включвани и приемани задължения Комисията по правни въпроси да изслушва кандидатите за членове на ВСС. Те могат да бъдат изслушвани само от пленарния състав на Народното събрание. Изслушването на кандидатите в правната комисия е противоконституционно, тъй като е невъзможно предварително депутатите да ги преценяват, заяви Цачева.
Очевидно групата на мнозинството не желае да има диалог с никого. В противен случай трябваше просто да излезете и да кажете, че тези двама души в състава на ВСС ще бъдат избрани от най-голямата парламентарна група. С този акт искате да скриете собствената си отговорност за това, че попълването на състава на съвета бе отложено с година и половина, който срок се следи и от Европейския съюз, изригна тогава Михаил Миков.
Обичайната язвителност на Манолова видимо дойде в повече на председателстващия Анастас Анастасов. Управляващите хем налагат решения на съдебната система, хем после си мият ръцете с нея. Да си изберат членове на ВСС - да е ясно с чий бележник се е сменил бележникът на Красьо Черния - сменил се е с бележника на ГЕРБ. Предлагам в процедурите за попълване на състава на ВСС да се посочи един основен критерий - приятелство с лица от ГЕРБ - премиер, вицепремиер и т.н. През последните две години ГЕРБ мачкат съдебната система, извиват й ръцете и я газят с ботуш. Имам предвид избора на председател на СГС, изстреля Манолова преди Анастасов да изключи микрофона.
В тон с новата линия на Атака да се разграничава от управляващите Павел Шопов нападна и тях, и БСП. Недоволството и критиките на БСП са основателни, защото те искат да прикрият голямото си задоволство от това, което се прави. А то е да се попълнят две свободни места във ВСС. От 25 членове - двама души. Всъщност днес е много добър ден за БКП/БСП, защото няма да се случи това, което от две години БСП се плаши - те се страхуваха, да не бъде сменен изцяло съставът на ВСС, който държат те, а чрез него и цялата съдебна система. Така тя ще остане нереформирана поне още две години, заяви Шопов.
В крайна сметка проекторешението беше одобрено с 91 гласа за, 20 - против и 5 - въздържал се. ВСС мина с условна присъда и изтърпя послушно изпитателния си срок. А решителната съдебна реформа, която да отсече главата на съдебния Октопод, отново беше отложена за по-добри времена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във